Lezersvraag: Bankervaringen delen over de kosten geld van overboeken in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
30 november 2014

Beste lezers,

Ik maak regelmatig geld over naar mijn account van de Krunthai bank. In NL betaal ik voor de transferkosten. Er is een optie hiervoor: ours, share theirs. Okay. Ik maak Thaibath 100.000 over naar mijn Krunthai account en na 4-5 dagen staat het volledige bedrag op mijn account.

Nu moest ik voor de aankoop van mijn huis Tbath 1.100.000 overmaken naar een account van de Kasikorn bank. Tot mijn verwondering komt het bedrag minus Tbath 1.200 aan.

Navraag bij de bank leert mij dat ze een commissie berekenen en daarnaast een fee voor transfer van het geld van Bangkok naar HuaHin. De bouwer heeft ook een account bij de Bangkokbank. Hier navraag gedaan. Hier wordt Thaibat 500 in rekening gebracht. Op mijn of er ook commissie betaald moet worden, kreeg ik een glimlach niet echt een antwoord dus.

Wellicht is er een mogelijkheid om bankervaringen te delen?

Mvg,

Ad


» Laat een reactie achter


29 reacties op “Lezersvraag: Bankervaringen delen over de kosten geld van overboeken in Thailand”

  1. erik zegt op

    Ik zit bij Kasikorn en betalingen naar andere banken in Thailand komen netto aan want eventuele kosten betaal ik boven op mijn opdracht. Maar dat is bij internetbankieren altijd onder de 50 baht. Misschien is dat meer bij hoge bedragen?

    Heb je hun internetsite al nagekeken op dit soort kosten?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  2. riekie zegt op

    Je betaald bij de kasikorn ook 30 bath als je geld overmaakt naar iemand die ook een rekening heeft daar

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • Henk zegt op

      Uw informatie is onjuist. Ik maak elke week een bedrag over van mijn Kasikorn rekening, naar de Kasikorn rekening van de zoon van mijn vriendin en er worden geen kosten op ingehouden.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
      • riekie zegt op

        Nou ik maakte elke maand geld over van chiang mai naar de isaan.moest dan 30 bath betalen elke keer

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
        • Frans Nico zegt op

          Precies. Zoals ik al om 13:51 hieronder schreef is Thailand verdeeld in districten. Een transactie tussen filialen van dezelfde bank maar in verschillende districten kost meer. Zie website.

          VA:F [1.9.22_1171]
          Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
      • riekie zegt op

        sorry was scb

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  3. fransamsterdam zegt op

    Je kunt voor de gein ook eens 1.100.000 Baht overmaken naar de Bangkok Bank om te kijken wat dat kost.

    En als je daarna dan nog een keer 11.000.000 overmaakt kunnen we door het oplossen van het stelsel van vergelijkingen

    1200b = c + x*1.100.000b
    en
    yb = c + x*11.000.000b

    in ieder geval vaststellen of er sprake is van vaste transferkosten en een variabel commissiepercentage of niet.

    Dan ben je toch weer wat wijzer geworden zonder lastige vragen te hoeven stellen.

    Als je dit een interessant experiment vindt, wil ik om je behulpzaam te zijn wel een rekening bij de Bangkok Bank openen.

    Ik hoor het wel.

    Groetjes,

    Frans.

    🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  4. ingrid zegt op

    ik snap het niet wat is 1000 baht op een bedrag van 1.100.000 is toch normaal als je zzoveel geld overmaakt als je 10 euro overmaakt ben je al 4 euro kwijt is toch niet o gek

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
  5. fransamsterdam zegt op

    P.S.: Om eventuele invloed van feest- of andere dagen uit te sluiten, is het van het grootste belang de beide transacties op dezelfde dag uit te voeren. En aangezien ik al weer vrij snel naar huis moet stel ik voor dat we alles vandaag in orde maken. Als het eenmaal geregeld is kan ik desnoods misschien wel wat langer blijven voor als je nog vragen hebt.

    Nou, doei!

    Frans.

    🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  6. henry zegt op

    Deze kosten zijn normaal. Kijk maar even de tarievenlijst van de respectievelijke banken na

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  7. Paul zegt op

    De “goedkoopste” methode is de kosten te laten aanrekenen in Thailand, in bankjargon: BEN. Laatstleden schreef ik 102.000 Thb over naar mijn rekening bij Krung Thai Bank, de kosten waren 1.141 Thb of 1,12%. Ik heb geopteerd om, i.p.v. maandelijks, elk kwartaal een bedrag over te schrijven om op die manier de kosten te beperken, t.t.z. procentueel zijn die heel wat lager: minder dan 0,8%.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • Marc De Gusseme zegt op

      Van bank veranderen ! Veel te duur.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
      • Peter@ zegt op

        Van bank veranderen is gratis in Nederland.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • Frans Nico zegt op

      Correct. Staat ook op de website.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +1 (obv 1 stem)
      • riekie zegt op

        Klopt je betaalt gewoon de overboekingskosten .
        Als je van hier geld overmaakt naar een nederlandse rekening betaal je ook overboekingskosten

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  8. joy zegt op

    Beste Ad,

    De voormalige Thaifarmerbank, nu Kasikorn, blinkt niet uit in klantvriendelijkheid heb ik al meerdere malen ervaren.
    Voor mij reden elders een rekening te openen, eerst gedacht aan SCB maar het is toch Bangkokbank geworden.
    Zelfs in klein provinciestadje, zeer vriendelijk en als buitenlander word je goed geholpen.

    Groet Joy.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  9. eddy zegt op

    Is normaal in Thailand, ik wou voor de aankoop van een huis geld overschrijven van Kasikorn Pattaya naar Kasikorn Udon Thani, de aangerekende kosten zouden gelijkaardig zijn als opname aan ATM, t.t.z 15 THB per max opname van 20.000,- THB. Dus 75THB per 100.000THB.
    Zelfs om geld te storten via de automaat rekenen ze kosten aan indien dit gebeurt in een andere provincie dan waar je rekening is. Geld in Pattaya gestort op een rekening van BKKbank in Udon THani, 30 THB kosten.De banken in Thailand zijn zoals de rest hier, geld,geld,geld.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  10. Henk zegt op

    Ik boek ook altijd geld over naar mijn rekening bij de KrungThai bank.
    Maar de optie BEN (alle kosten voor begunstigde) bestaat niet meer.
    Nu steeds via de optie SHARE (kosten delen tussen begunstigde en afzender).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  11. Marc De Gusseme zegt op

    Iets meer dan 1 per duizend bankkosten in Thailand. Goedkoop afgehandeld ! Doe eens de omgekeerde verrichting en kijk dan eens wat een Belgische of Nederlandse bank aanrekent.
    Verder vind je op de website van Kasikornbank info over de bankkosten. Een transfert naar een andere bank kost 12 THB voor zover je de overschrijving na 2 werkdagen laat uitvoeren. Uitvoering dezelfde dag is duurder.
    Overschrijven tussen je eigen rekeningen is gratis.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  12. nico zegt op

    Ik vindt het betaling’s systeem in Thailand, toch al niet te begrijpen, laat staan dat ik percentage’s zie op mijn rekening.

    Laatst moest ik de school rekening betalen bij de Bangkok bank en ik heb zelf de SCB.
    Ben wel een uur bezig geweest om dat via “easy pay” (internet) te doen. Kon geen St. John school vinden.
    Dan maar naar het lokale kantoortje. Nee meneer, dat kunnen we niet, dat moet u zelf doen??? hoe??? Gewoon pinnen bij de ATM en dan betalen bij een Bangkok bank kantoor. mnnn?

    Ook zie ik soms grote sommen geld met een motor koerier mee gegeven worden. Man in een zwart leren pak met diverse tassen om zijn nek. Het lijkt erop dat er “nog” geen internet betaling’s verkeer is in Thailand, vandaar dat je misschien wel al die betaal automaten naast elkaar ziet staan.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  13. henry zegt op

    De goedkoopste manier om geld te transferen naar Thailand is alle kosten ten laste van de opdrachtgever. Geloof me vrij, want dan zijn er geen verborgen kosten, die verrekend zijn in de wisselkoersen.

    In Thailand zijn er geen kosten bij ATM pinnen, en overschtijvingen bij/tussen dezelfde bank in dezelfde provinciek uitgezonderc Bangkok Metropolis waar 4 provincies deel van uitmaken. Ook zijn meestal de eerste 5 ATM afhaling bij een andere bank in dezelfde provincie gratis, als deze bank deel uit maakt van de ATM pool.

    Men zou best eens de Fees nakijken die een bank aanrekend. Staan vermeld op elke website van elke bank.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  14. Frans Nico zegt op

    Ik wil de gegeven reacties aanvullen met het volgende.

    Bij de banken is Thailand in districten verdeeld. Voor mutaties bij dezelfde bank tussen verschillende districten worden andere kosten berekend dan binnen hetzelfde district. Ik heb b.v. in 2006 bij de Bangkok Bank in Nonthaburi een betaalrekening geopend. Ik kreeg geen toestemming voor internetbankieren omdat ik niet in Thailand woonde. In 2010 opende ik in Pak Chong ook bij de Bangkok Bank een en/of betaalrekening waarmee ik wel kon internetbankieren, ook al woonde ik niet in Thailand. Toen bleek dat voor bepaalde handelingen in Pak Chong betreffende mijn rekening in Nonthaburi hogere kosten in rekening werden gebracht.

    De kosten die banken berekenen staan op hun websites:

    Bangkok Bank: http://www.bangkokbank.com/OnlineBanking/PERSONALBANKING/IBANKING/BUALUANGIBANKING/NEWUSERS/Pages/FeeInformation.aspx

    Krungthai bank:
    http://www.ktb.co.th/ktb/en/product-detail-precious.aspx?product=%2bZUef9hIXw8ReMLKw626Pw%3d%3d&type=c

    Verder merk ik op dat bij een internationale overboeking vanuit Nederland naar Thailand het beste is altijd voor gedeelde kosten wordt gekozen. Ik heb het meegemaakt dat ik bij een overboeking bij ABN-AMRO naar een bank in Thailand aangaf dat ik alle kosten op mij nam. Mij werd daarom € 20,00 in rekening gebracht die volgens ABN-AMRO werd overgemaakt naar de bank in Thailand. Dat bleek niet te zijn gebeurd, waardoor tweemaal die kosten werden berekend, door beide banken dus. ABN-AMRO heeft dat nooit gecorrigeerd. Dus altijd voor gedeelde kosten kiezen.

    Krungthai Bank rekent voor een transactie 10 THB, maar voor een transactie naar een ander district 0.08% van het transactiebedrag met een minimum van 8 THB en een maximum van 800 THB, zo lees ik op de website.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  15. Henk zegt op

    Ik had een rekening bij Kasikorn bank, ik verhuisde, en opende een rekening , ook bij Kasikorn in mijn nieuwe woonplaats. Dat kon niet anders volgens hen. Toen ik 1000000 van de ene Kasikorn bank naar de nieuwe Kasikorn rekening overmaakte moest ik 1000 bath daarvoor betalen. Weet nu beter. Nooit geen kasikorn meer voor mij!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • Frans Nico zegt op

      Ja Henk, zoals ik al hierboven schreef is Thailand verdeeld in districten. Een transactie tussen filialen van dezelfde bank maar in verschillende districten kost meer. Zie website. Dat geldt naar ik weet bij alle banken zoals Bangkok Bank en Krungthai Bank. Het heeft dus geen zin om om deze reden van bank te wisselen.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +1 (obv 1 stem)
  16. Jörg zegt op

    Ik zou ook wel graag inzicht krijgen in de kosten die Kasikorn in rekening brengt.

    Ik heb in Nederland een rekening bij ASN Bank. Ik kan daar bij overmaken naar Thailand alleen kiezen voor shared, normale betaling met gedeelde kosten (SHA): 0,1% met een minimum van € 5,- en een maximum van € 50,-. Ik maak nooit meer dan € 5.000 over, dus de kosten zijn altijd € 5,-. Ook maak ik euro’s over, dus ik weet nooit precies welke koers ze daarbij hanteren.

    Ik heb echter geen idee wat Kasikorn nog in rekening brengt. Ik heb gezocht op hun website, maar ik kan het niet vinden. Het staat ook nergens gespecificeerd. Het gaat wél snel, op een werkdag overgemaakt dan staat het de volgende ochtend (Nederlandse tijd) al op mijn Kasikorn rekening.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  17. henry zegt op

    Bij alle kostennopdrachtgever tot 2 500 Euro, betaal ik inclusief Swift kosten, 9,82 Euro. Kasikorn rekent mij daarvoor 200 Baht aan, deze staan niet apart vermeld, maar zijn verrekekend in de wisselkoers.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  18. Daniel zegt op

    Ik merk op dat bij veranderen van district er ook een nieuw account aangemaakt word e, men steeds ook een nieuwe visakaart moet nemen. Dit kost ook elk jaar 200bt om ze aan te houden. Deze visakaart gebruik ik om geld af te halen bij een ATM. Heeft Bangkokbank dan geen eigen niet Visa pin kaarten. Heb dit reeds meermaals gevraagd maar geen antwoord. Heb echter nog nooit deze visa kaart gebruikt vanuit België. Of geeft men elke buitenlander een vis kaart?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • Frans Nico zegt op

      De betaal(pin)pas van Bangkok Bank is ook een VISA-kaart. Staat er met koeienletters op. Met deze kaart kan wereldwijd geld opgenomen worden, in NL € 1.000,- per dag. Moet er natuurlijk wel voldoende saldo zijn.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  19. Bas Snijder zegt op

    Nog een mogelijkheid die ik nog niet gelezen heb hierboven: een cashiers checque. Ik moest vorige week een bedrag van thb 940,000 betalen aan de leverancier van een nieuwe auto. Bij mijn bank, de UOB in Bangkok, een cashiers checque opgehaald voor dat bedrag en aan de leverancier overhandigd. Duurde 5 minuten en kostte 20 baht. Goedkoper nog dan internet bankieren (kost 35 bath voor bedragen groten dan 30,000) maar het grootste probleem is dat je maar max 100,000 per dag over kunt maken. Een checque is dus een snelle en goedkope oplossing voor dit soort gevallen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website