Lezersinzending: Melding bij dienstplicht Thaise zoon

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags:
10 juni 2015

Beste lezers,

Dit is een waarschuwing voor degenen met een zoon. Nu heeft een Belg, die ik ken, een 20 jarige zoon en ik vroeg hem of hij niks hoorde over zijn zoons dienstplicht, had hij niet.

Het toeval wil dat een paar dagen later een neef van mijn zoon, woonachtig in Pattaya en 17 jaar geworden, mijn zoon van haast 18 jaar belde en hem vroeg of hij zich al gemeld had bij de Amphur voor registratie dienstplicht. Wisten wij niets van.

Bij navragen hoe hij dit wist, bleek het dat hij een oproep van de Pattaya Amphur had gekregen om zich te melden wanneer hij 17 werd. Mijn vrouw en zoon gingen nog dezelfde dag naar de Amphur, waar ik woon, waar mijn zoon een boete kreeg van Baht 220- voor het te laat melden.

Hielp geen moedertjelief aan dat hij nooit een oproep had gehad, hij was te laat en was zijn verantwoording.

Men zij gewaarschuwd!

Ingezonden: theoS


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Lezersinzending: Melding bij dienstplicht Thaise zoon”

 1. Marcus zegt op

  Snap het niet helemaal. Heeft je zoon niet bij geboorte de Nederlandse nationaliteit gekregen? Het is jouw zoon toch? Moet hij dan in de Thaise army?

 2. Antoine van de Nieuwenhof zegt op

  Ik woon in duitsland, heb ook een zoon met zowel een Thaipaspoort en een nederlands paspoort, moet hij zich ook melden? hij wordt in september 17 jaar, weet hier iemand meer over?
  bij voorbaat dank voor een reaktie….

 3. Rob Chanthaburi zegt op

  Nu heft bovenstaande vraagstelling mij wel aan het denken gebracht. Wij hebben een zoon van ruim 12 jaar. Geboren in Nederland en 6 jaar daar gewoond. Echter voor in- en uitreizen heeft hij ook een Thais paspoort, maar nog steeds Nederlander.
  Moet hij nu strakls ook in Thailand onder de wapenen. Officieel mag dat van Nederland niet om in een vreemde mogenheid te dienen zonder toestemming van Nederland. Hoe zit dit dan?

  • Peter Pattaya zegt op

   Als je in vreemde krijgsdienst gaat verlies je de nederlanse nationaliteit

   • Cor Verkerk zegt op

    In dit geval gaat hij niet in vreemde krijgsdienst want hij heeft ook de Thaise nationaliteit.

    Ook de Turken die misschien al 3 of 4 generaties in Nederland zijn daar hebben de kinderen nog steeds dienstplicht in Turkije als ze ook de Turkse nationaliteit nog hebben naast de Nederlandse.

  • Sandra zegt op

   Om die reden heb ik voor mijn zoon (13) nooit een Thais paspoort aangevraagd.
   In Thailand is hij niet bekend. Echter in Nederland kreeg hij, door de Thaise (en Nederlandse) nationaliteit van zijn vader automatisch ook zijn Thaise in het paspoort. Hierin hadden wij geen keus.

 4. HansNL zegt op

  Als iemand een Thais paspoort heeft, mag aangenomen worden dat hij, in dit geval, ook de Thaise nationaliteit heeft.

  Ergo…….

  Juist ja, dienstplichtig voor de Thaise wet, en indien ook de Nederlandse nationaliteit hebbend, ook dienstplichtig voor de Nederlandse wet.

  Let wel, in het Nederlandse geval is er geen opkomstplicht.

  Ik meen vernomen te hebben dat vetblijf buiten Thailand slechts uitstel betekent, geen afstel, tot een bepaalde leeftijd.

  De Thaise autoriteiten gaan er van uit dat iedereen bekend is met het militaire gebeuren.

  • theoS zegt op

   Beste Marcus, hij heeft de Thaise en Nederlandse nationaliteit en woont in Thailand, dus is dienstplichtig in Thailand. De NL nationaliteit kreeg hij niet automatisch daar ik hem 1st moest erkennen.

 5. Hesse Hofstee. zegt op

  De zoon van mijn vriendin, nu woonachtig in Nederland sinds bijna een jaar word in oktober ook 17, wat zijn de gevolgen hiervan, we zijn van plan eind december naar Thailand te gaan met vakantie of zijn we dan al te laat? Graag enige antwoorden hierop.

  • theoS zegt op

   Vraag eens aan of op de Thaise Ambassade daar dit voor mij ook allemaal nieuws is. Als hij zich zou moeten melden zou hij toch in Thailand moeten wonen en ingeschreven moeten wezen. Nogmaals, ALS dit zo zou zijn kan hij zich elke dag melden op de Amphur die hij niet heeft want hij woont hier niet. Betaalt wel een boete. Dit zijn allemaal veronderstellingen, ik weet het ook niet.

 6. HansNL zegt op

  Overigens, ik meen te weten dat Thailand en Nederland geen overeenkomst hebben over het wederzijds erkennen van “de eerste oefening”.
  Zou in theories kunnen betekenen, als Nederland nog opkomstplicht zou hebben, iemand twee keer de eerste oefening moet verrrichten.

  Ik meen ook te weten, dat het verrrichten van de militaire dienstplichtig vanwege nationaliteit niet geldt, voor de Nederlandse wet, als dienst nemen in een vreemde krijgsdienst.

 7. Gerardus Hartman zegt op

  Woon je in Thailand en heeft zoon Thais paspoort met registratie ingezetene bij Amphur niet meer dan logisch dat hij ook in Thaise legerdienst moet. Hij geniet immers de voordelen van Thais ingezetene en moet ook de plichten volgen. Beroept hij zich op Nederlands paspoort en identiteit kan dat alleen als hij op visa Nederlands paspoort als toerist in Thailand verblijft. Ben je geemigreerd en uitgeschreven GBA krijg je geen oproep te dienen in Nederlandse leger. Kom je terug en val je binnen de leeftijdsgroep die openstaat voor onder de wapenen, krijg je mogelijk een oproep. Heb je voordien in buitenland gediend als buitenlands ingezetene en kom je terug is ook van toepassing regel dat je nog maar over een paspoort mag beschikken en dat is Nederlands paspoort als Nederlands ingezetene.

 8. Mark zegt op

  De Thaise strijdkrachten rekenen dit jaar een contingent van bijna 100.000 “dienstnemers”. De Thaise militaire dienst duurt 2 jaar.
  Dit contingent van bijna 100.000 wordt in eerste orde gevuld met “vrijwilligers”. Jonge gezond bevonden mannen kunnen vanaf 18 jaar in dienst. Enkel voor mannen, niet voor vrouwen … en voor wie niet tot één van beide categorieën meent te behoren is het complex.
  In tweede orde wordt het contingent opgevuld via loting. Mannen van 21 jaar vormen het voorwerp van de loting. Zwart bonnetje uit het tonnetje halen is geen dienst, rood bonnetje betekent 2 jaar het land dienen.
  Tot de leeftijd van 30 jaar kan een Thaise jonge man opgeroepen worden voor de loting. 50 % Kans dat hij een rood bonnetje trekt.
  De rode bonnetjes zijn in praktijk “verhandelbaar”. Thaise jongelingen wiens familie goed in de slappe was zit ruilen hun rood bonnetje wel eens met het tweede soort “vrijwilligers”, diegenen die er een fiks aantal bathjes voor in ruil krijgen.
  Jongens met de Thaise nationaliteit kunnen geheel of gedeeltelijk vrijgesteld worden van militaire dienst wegens (bepaalde) hogere studies.
  Menige zoon spruitend uit een Thai-buitenlander relatie vraagt de Thaise nationaliteit aan na zijn 30ste verjaardag, om de loting voor militaire dienstplicht aan zich voorbij te laten gaan. Voordien gaat hij door het leven met zijn buitenlandse nationaliteit en paspoort.

  • Fransamsterdam zegt op

   Ik snap het niet. Thailand heeft ongeveer 65 miljoen inwoners.
   Het geboortecijfer is ongeveer 13 per 1000, dus 13.000 per miljoen.
   Per jaar dus 13.000 * 65 = 845.000 geboortes.
   Laten we aannemen dat er daarvan 400.000 mannelijk zijn en blijven.
   Zelfs zonder vrijwilligers is bij een vraag van 100.000 per jaar de kans op een rood bonnetje maar 25%.
   Als er (bijvoorbeeld) 20.000 vrijwilligers zijn, is de kans nog maar 20%.

   • HansNL zegt op

    Zou helemaal juist zijn als…….

    Alle opgeroepenen ook doorgaan met de selectie.
    Ongeveer 40% van de opgeroepenen blijkt op de intakedag in aanmerking te komen voor, in elk geval, de aanvraag voor uitstel.

    Ben uit nieuwsgierigheid en op uitnodiging van een vriendmans aanwezig geweest op de selectie dag en de opkomstdag.
    Een ware eye opener.

    Van de bijna 1000 opgeroepenen kregen 340 uitstel.

    Van de 660 overgeblevenen wilden er 223 wel vrijwillig dienen.

    Gezien het feit dat er minimaal 500 kerels echt uit deze ronde moesten komen, na aftrek van de opgeroepen echte en onechte dames, afgekeurde zieken en zwakken, was de kans op inloten ruim 72%.

    Dus een beetje hoger als hierboven rekenkundig gedacht.

    De opkomstdag was helemaal een eye opener.
    Hoe het mogelijkheid is dat 56 bussen op tijd met recruten gevuld konden worden, is mij een raadsel, maar het gebeurde wel.
    Slechts 5 opgeroepenen kwamen niet opdagen en konden een bezoek van de MP verwachten.

 9. theoS zegt op

  Waar ik het over heb is de registratie voor de Thaise dienstplicht die iedere jongeman van 17 jr zich voor moet laten registreren, wat ik niet wist. Hij kreeg een epistel mee, A4 groote, verpakt in waterdicht plastic omhulsel. Moet hij mee brengen als hij opgeroepen wordt voor de loting die in het Thaise jaar 2561 (2018?) voor hem geschied, dus dan is hij 21 jr oud. Is hem verteld door de Amphur. Wat er verder met die Belg gebeurd en zijn zoon die al 20 jr is en zich nooit gemeld heeft? Wie weet. Sommige Thais zeggen, waar ik woon, dat normaal komen ze van de Amphur op huis bezoek en brengen een oproep persoonlijk. Anderen zeggen met de alom bekende Thai logica, ‘Mai loe, ik heb geen zoon’ Wat de diverse vragen stellers vragen met een NL-Thai zoon in Nederland, vraag eens aan of op de Thaise Ambassade hoe dat zit. Ik ben, dit is persoonlijk, altijd huiverig geweest van 2 dingen, belasting ontduiking en ontduiking van de militaire diens plicht, wat ik trouwens een plicht vind aan mijn geboorte land.

 10. theoS zegt op

  Nog wat, hoor net van mijn vrouw dat de Thaise echtgenoot van mijn dochter, jaren geleden, zich voor Baht 50,000- vrijgekocht heeft zodat zijn lootje niet opkomt. Ook een manier. Moest wel lachen maar is niks voor mij.

 11. NicoB zegt op

  Zoon van een vriendin in NL, 21 jaar oud, heeft de Thaise en NL nationaliteit, woont in NL, staat in Thailand op het adres van Oma ingeschreven.
  Hoe de procedure tot oproeping precies verliep weet ik niet, maar hoe dan ook in 2014 hij diende te verschijnen in Thailand om deel te nemen aan de loting. Er was een lichte keuring voorafgaand aan de loting.
  Hij werd uitgeloot, gelukkig voor hem, want hij spreekt geen woord Thais.
  Dus mede bepalend in deze situatie was m.i., dat hij als wonend in Thailand ingeschreven stond, dat hij in permanent in NL verblijft is niet de bepalende faktor.
  NicoB


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website