Er is veel te doen rondom het formulier TM30: op Thailandblog ontstond afgelopen 14 dagen een weelderige discussie, de Nederlandse ambassadeur meldde in zijn blog er met collega’s over te gaan hebben, en een VS-expatcollectief organiseerde afgelopen week een petitie tbv de Thaise autoriteit.

Wat is er aan de hand? We hebben het over: “Alien having received a temporary entry permit into the Kingdom.” Iemand in Thailand op basis van een toeristenvisum is geen “alien having recieved a temporary entry permit”, dus die doet in de discussie niet mee.

Stel, een farang (“alien”) met vast TH woon- of verblijfplaats checkt in bij een hotel vanwege een stedentrip/korte vakantie, dan is de hotelmanager verantwoordelijk voor de verwerking van de TM30-melding. Maar gaat die farang bij een particulier overnachten, dan wordt het penibel. Die betreffende particulier namelijk dient zijn overnachtende gast nu te melden. Met een formulier TM30. Maar dat doet ie niet altijd, uit onwetendheid of uit onwil. En dan volgt er een boete. Die boete komt bij de farang terecht, immers hij wil zijn gastheer niet ontrieven.

Stel, de farang huurt her of der. Zijn verhuurder dient de TM30 melding te doen. Ook bij terugkomst van de farang-huurder van een weekendje weg, immers nu elders gemeld. Meldt de verhuurder niet, dan zal ook hij de boete bij die farang-huurder neerleggen.
En dan is er nog de beleving bij die farang zich voortdurend te moeten melden bij en na elke stap buiten de deur naar een ander adres buiten de eigen woon- en/of verblijfplaats.

Die TM30 is bedoeld voor de: “house-master, owner or the possessor of the residence where aliens has stayed.” (Immigration Act Section 38). “Als een buitenlander op een adres verblijft, dient de eigenaar, adresverantwoordelijke, hotelverantwoordelijke, enz. de buitenlander te melden binnen de 24 uur bij de Immigration”. Is dus de farang eigenlijk niet verantwoordelijk voor zijn adresmeldingen buiten zijn oorspronkelijk vaste woon- of verblijfplaats?

Neen, want er is ook nog Section 37 van de Immigration Act. Artikelen 2, 3 en 4 zijn zeer duidelijk welke verantwoordelijkheid de farang heeft, namelijk dat als hij zijn vaste woon- of verblijfplaats langer dan 24 uur verlaat, hij hiervan zelf melding doet. Het daarbij horende formulier is de TM28!

library.siam-legal.com/thai-law/thai-immigration-act-temporary-stay-in-the-kingdom-sections-34-39/

Stel, je hebt een mooi huis betaald en je woont er gelukkig en tevree samen met je Thai partner. Je hebt je netjes gemeld bij Immigration vanwege je verblijfstitel van een jaar, komt elke 90 dagen je woonadres bevestigen, en je wilt met jouw partner een weekend naar haar familie elders. Feitelijk heeft de gastheer/-vrouw uit jouw schoon familie een TM30 melding te doen, en jij als farang een TM28.
Kom je na dat weekend weer thuis, dan geldt hetzelfde: ook hier nu TM30 cq TM28. Tja, zo zou het dus moeten, maar ja: Thailand toch? Zie ook: www.thailandblog.nl/lezersvraag/vraag-over-tm28-en-tm30/

Ingezonden door RuudB

No votes yet.
Please wait...

44 reacties op “Lezersinzending: Farang is zelf verantwoordelijk voor melding van tijdelijke verblijfplaats met TM28”

 1. stevenl zegt op

  1. Je maakt het veel moeilijker dan nodig is, TM28 is vrijwel nooit nodig.
  2. TMN30 is officieel vereist, maar in de praktijk alleen indien je immigratie nodig hebt voor extension oid. Voor een gewoon kort verblijf, ook particulier, is het in de praktijk niet nodig dit in te vullen.
  3. Ook de gebruiker valt onder de verantwoordelijkheid volgens de Thaise wetgeving, dus ene buitenlander kan de eerste TM30 melding zelf doen.
  4. Farang en alien is niet hetzelfde, farang = caucasier.

 2. Rens zegt op

  Een TM 28 dien je in om immigratie te laten weten dat je van woonadres bent gewijzigd, niet voor een trip in het weekend of langer verblijf elders in Thailand. Waar lever je de TM28 in als je Thailand kort voor het buitenland verwisselt, bij de grensovergang of op het vliegveld? Onmogelijk dus. Bij vakanties in binnen of buitenland heeft een TM28 dus geen functie. Bij een verhuizing heeft het de functie om immigratie te laten weten dat je aangeeft officieel van woonplaats te veranderen en je dus voortaan zaken zoals 90 dagen rapportage en verlenging van het verblijf en aanvraag certificate of residence bij “het nieuwe” immigratiekantoor wilt doen.

 3. Daniël M. zegt op

  Ik krijg hier hoofdpijn van!

  Weekendje weg? Naar immigratie??? Half weekendje kwijt!! Pfff…

 4. Tino Kuis zegt op

  Wat is een ‘farang’, RuudB? Is een zwarte Nederlander een farang of niet? Wacht, het is een ‘alien’ natuurlijk. Maar alleen een witte ‘alien’ hoewel…..

  • RuudB zegt op

   farang, alien, nieko, alab, khèk, tsjien: wat maakt het uit. We zijn allemaal maar mensen, niet? In het land van de Thai, welteverstaan.

 5. harry zegt op

  Als ik dit allemaal lees en hoor vraag ik me af of het misschien beter was de “farang” te voorzien van een enkelband?

  • Daniël M. zegt op

   Binnen 5 tot 10 jaar is dit probleem misschien opgelost: tegen dat bestaat er misschien een chip met ingebouwde GPS die dan bij elke farang imgeplant kan worden…

   • Cornelis zegt op

    Ik vermoed dat zelfs in die situatie de ‘alien’ zich nog regelmatig bij Immigratie zou moeten melden, ter controle op de werking van de chip………

   • KhunKarel zegt op

    Ha ha, ik lig op de vloer van het lachen!! Dat is enkele jaren geleden al voorgesteld door een Thais parlements lid in de vorm van een armbandje met GPS. uit te delen bij aankomst op de airport.
    Dit zou dan bedoelt zijn om verdwaalde toeristen die hun hotel niet meer kunnen vinden te helpen !!! Het voorstel heeft het toen niet gehaald, vreemd eigenlijk want is dat niet geweldig, wat een service!! waar vind je dit nog?

    Wat een oproer over de TM30, dit moet de Thai government niet ontgaan. (hoewel?)

    Het verbaasd mij dat de rose brillen en Law and order brigade erg stil is, dit moeten deprimerende tijden voor hen zijn, want tegen zo’n overmacht van ‘klagers” is niet tegen op te boksen.

    groetjes KhunKarel (Ex thaiganger en wachtende op betere tijden)

 6. Alex zegt op

  Beste forum,

  Ik lees veel over het onderwerp TM30 formulier. Ik heb eigenlijk een eenvoudige vraag namelijk, mijn vrouw (thaise) gaan binnenkort voor 7 weken naar Thailand familie bezoek. Moet ik ook gebruik maken van TM formulier?

  Mvg Alex

  • John Chiang rai zegt op

   Jij hoeft als je in het huis van jou Thaise vrouw of haar Familie woont in principe niets te doen.
   Alleen jou Thaise vrouw of haar familie die jou onderdak verlenen hebben deze plicht van de TM 30 procedure.
   De buitenlander voelt zich vaak verplicht,omdat hij zijn vrouw of haar familie meestal niet wil opschepen met het betalen van een eventuele boete.

  • Winlouis zegt op

   Beste Alex, ik heb ook zo een eenvoudige vraag. Wij, mijn Thaise echtgenote en ik wonen in Saraburi, ik verlaat om de 3 maanden Thailand en telkens als ik terugkom meld mijn echtgenote dit bij het Immigratie kantoor met een TM 30. Nu de simpele vraag. Mijn echtgenote is ook de eigenaar van een Condo in Pattaya. Ik ga regelmatig voor een week, alleen naar onze Condo in Pataya, want mijn echtgenote kan haar hulpbehoeftige moeder niet alleen laten. Dan zou mijn echtgenote telkens moeten meegaan naar Pattaya voor mij daar aan te melden met een TM 30 formulier met de nodige kopie’s,! en telkens als ik terug kom naar ons huis in Saraburi, mij opnieuw moeten aanmelden met een TM 30 formulier en weer alle nodige kopie’s, want het is een andere eigendom in een andere Provincie. Zo heb ik het begrepen, zoals het hier wordt samengevat. NIET TE DOEN.!!

 7. Dieter zegt op

  Bij mij kunnen ze hun TM 30 of 28 in hun je weet wel waar stoppen. Ik ben al 38 jaar met een Thaise getrouwd en die zegt dat het allemaal onzin is. Uitgevonden om de goedgelovige farang geld uit zijn zakken te kloppen. En als ik iemand geloof is het mijn vrouw. Ik woon al 14 jaar in Thailand op hetzelfde adres, dus ze weten me te vinden als ze me nodig hebben.

  • stevenl zegt op

   “Uitgevonden om de goedgelovige farang geld uit zijn zakken te kloppen.”
   TM30 en TM28 kosten niets.

  • Bert zegt op

   TM30 is toch geheel gratis.
   Leuk is anders,maar geld uit de zak kloppen is m.i. niet mogelijk mits men gewoon tijdig meldt.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Dieter,Helaas hoort jou vrouw bij een meerderheid van Thais die hun eigen wetgeving niet kennen.
   Niet de Farang wordt met deze TM 30 melding het geld uit de zak geklopt,het is veel meer de Thaise huiseigenaar(jou vrouw) die bij verzuim deze boete betalen moet.
   Je zult je toch zelf verdiepen moeten in hun wetgeving,en niet alles klakkeloos aannemen wat jou vrouw jou verteld.
   Als ik bij mij op het dorp vraag hoe het nu precies zit met deze wetgeving,krijg ik meestal de wildste antwoorden van Thais die in principe nog nooit van deze wet gehoord hebben.

  • Bertus zegt op

   Van mij ook,of als WC papier gebruiken. Trouwens ik wist niet eens dat zo iets bestond. Nu wel, dankzij de Sociale Media. 35 jaar op hetzelfde adres en slaap soms over bij familie. Nooit af gegeven of om gevraagd.

 8. PaulW zegt op

  Ben van plan een dagje naar Lampang te gaan en een dagje Chiangmai. In Chiangmai verblijf ik 1 avond bij een kennis. In Lampang waarschijnlijk een guesthouse (Is nog maar de vraag of die registraties doen). Ben echt niet van plan die ene dag in Lampang en de andere in Chiangmai te verbrengen op een immigratiekantoor en van beide steden niets te zien. Dus ze zoeken het maar uit.
  Ben net terug van een dagje Bangkok, ook die dag heb ik niet doorgebracht op een immigratiekantoor.

 9. Khun John zegt op

  Vandaag 30 july bij immigration Bangkok Chaengwatthana de app gedownload betreft TM 30 FORM, deze is voor huiseigenaren en hotels, de boete bij het niet melden is schijnbaar verhoogd,was het voorheen 2000 thb., nu is het 10.000 thb.
  De letterlijke tekst is, if you don’t follow this regulation, you will be fined with 10.000 Bath
  Jan

  • KhunKarel zegt op

   OPSCHOON AKTIE
   Het gaat ze schijnbaar niet hard genoeg met het wegjagen van de Aliens, en ach wat is nu 10.000 baht, 🙂 ik vind bovendien die boetes veel te laag, miniaal 100.000 baht en 5 jaar gevangenis is vind ik meer op zijn plaats voor al die buitenlandse criminelen die zich niet aan de Thaise wet houden, dat zal ze leren!

   KhunKarel

 10. Jacques zegt op

  De falang is een blanke westerse man of vrouw. Een negroide man of vrouw of Arabische man of vrouw worden weer anders genaamd door de Thai. Ik heb dit bij de nodige Thai nagevraagd en kan er niet meer van maken. What is in a name zou Shakespeare zeggen. Alian gaat wel op voor de buitenlanders.
  De prcedure en het hoe en waarom zal zo langzamerhand wel bekend zijn bij een ieder en of je er iets mee doet of niet moet je zelf weten maar het kan tot financiële consequenties leiden. Mijn Thaise vrouw vindt dit ook onzin maar ook zij heeft zich aan de wet te houden. Voor de goedwillenden onder ons is een overdreven benadering van deze regeling ook wel een stap te ver. Mijn advies is om het vooral wel te doen want er is ook een goede kant aan de zaak zoals er door meerderen al is genoteerd op dit blog. In Pattaya is het thans zo dat voor mij als verblijvende met een non immigrant 0 visum en daaraan gekoppeld retirement stempel en al tien jaar verblijvend op het zelfde adres na uitreis met re entypermit niet nodig is om gelijk binnen 24 uren te melden bij immigration. Ik kan volstaan met de drie maanden melding en ik neem aan dat dit voor een ieder die hieronder valt zo geldt. Wellicht dat dit bij andere immigratie kantoren weer anders wordt ingevuld maar ik ben hier niet rouwig om dat ik dit achterwege kan laten.

  • Mark zegt op

   Dixit mijn Thaise vrouw zijn farrang blanken, nieko zwarten en tjeen Chinezen.
   Thai zijn uiteraard Thai … een ras apart 🙂
   Over roodhuiden (indianen) durfde ik niets meer te vragen om de verwarring niet compleet te maken 🙂

   Toch een heel apart etnisch wereldbeeld dat het onderwijs in Thailand “erin pompt”.

   • KhunKarel zegt op

    De Thai noemen Amerikaanse indianen: India-deng, en een echte indier: Kheck (lang uitgesproken)

   • Dirk zegt op

    Vooruit,
    Nog maar een keer:

    Farang betekent eigenlijk “kruisvaarder”.

    Voor de eerste Europeanen in Zuidoost-Azië arriveerden was er al contact met Arabische handelaren, die wisten te vertellen dat de nieuwkomers “Franken” waren, onder die naam stonden de kruisvaarders bij hen bekend.

    Later verbasterde die naam tot Farang.

    Bron: “Een geschiedenis van Zuidoost-Azië” Schulte Nordholt Amsterdam University Press.

    Dus voortaan; Kruisvaarders meer betalen voor attracties etc.

  • Tino Kuis zegt op

   ‘De falang is een blanke westerse man of vrouw’.

   Dus als ik het goed begrijp hoeven negroïde of Arabische mensen (zijn Iraniërs en Indiërs ook Arabisch?) die TM30 en zo formulieren niet in te vullen? Ik ben echt een beetje in de war.

   Aha, kom je een Chinees tegen zeg dan jek, tegen een negroïde zeg je ai muut en tegen een Arabier zeg te kheak.

   Nou is het goed!

 11. Jan zegt op

  Vanmorgen bij immigration Bangkok de TM 30 app section 38 gedownload, voor huiseigenaren e.d, hier lees ik dat de boete voor het niet melden van een farang binnen 24 uur is verhoogd, was het eerst 2000 Thb. Nu is het 10.000 Thb.
  De letterlijke tekst is, if you don’t follow this regulation you will be fined with a fine for 10.000 Bath.
  Jan

 12. Renévan zegt op

  Het nieuwe hoofd van immigratie heeft een meeting gehad met veel immigratie officieren hierover o.a. in de Nation een artikel, dit ging over het TM.30 en de handhaving hier van. In deze meeting veel strenge woorden maar aan het einde dat de regels per immigratie kantoor kunnen verschillen daar deze die naar eigen inzicht kunnen invullen. Dat zie je nu ook, ben je bij immigratie bekend middels bijvoorbeeld een TM 28 dan doe je daar je 90 dagen melding en je verlenging. Één maal bij dit kantoor een TM30 melding doen (slipjes geniet in je paspoort) en je zit in het systeem. Men vraagt dan niet meer om dat iedere keer opnieuw te doen als je ergens ander hebt verbleven. Dus de scherpe kanten van de melding worden al minder.
  Degene die hier al langer verblijven zullen zich nog wel het Foreign National Information Form herinneren, dat moest bij iedere 90 dagen melding, verlenging (lang en kort) volledig ingevuld en voorzien van pasfoto ingeleverd worden. Met hierop vragen zoals wat je vervoermiddel is met kenteken, waar je boodschappen doet, waar je uitgaat, contact personen in Thailand en je thuisland. Grote verontwaardiging op de diverse logs over deze actie om de veiligheid te vergroten. Dit formulier is een stille dood gestorven, en zal nu wel ergens in een la liggen waar het misschien ooit weer uitkomt om opnieuw ingevoerd te worden.
  Voor ik het vergeet een farang is een Westerse blanke en de vertaling van alien is vreemdeling en niet een buitenaards wezen.

  • Tino Kuis zegt op

   Citaat:
   ‘Voor ik het vergeet een farang is een Westerse blanke en de vertaling van alien is vreemdeling en niet een buitenaards wezen.’

   Duidelijk, maar hoe noem je een Oosterse blanke dan? De meeste Chinezen en Koreanen zijn blanker dan veel blanken!

   • Daniël M. zegt op

    Ik dacht dat het woord “farang” afgeleid was van het Engelse woord “foreign” en dus sloeg op alle “foreigners”, wat op zijn beurt vertaald wordt als “buitenlanders”…

    Die Chinezen? Da’s andere koek… Er zijn “Chinese dorpen” (voornamelijk in het Noorden) en Chinese wijken (zoals China Town)… aan de andere kant zijn volgens mij Japanners “oosterse blanken” en Chinezen “oosterse gelen” (voor alle duidelijkheid: geen spelfout, slaat op de kleur geel en niets anders!)…

 13. Frank H. zegt op

  Om eerlijk te zijn, ik zie al lange tijd het bos door de bomen niet meer met de TM30, TM28 en wie weet wat nog allemaal formulieren der zijn.
  Mijn Thaise vrouw en ik hebben even buiten Bangkok een eigen huis (staat op naam van mijn vrouw). Als ik op verlof ga (max 60 dagen) met een toeristenvisum, dan reis ik misschien 5 of 6 keer heen en weer tussen Bangkok en Khon Kaen (10 of 12 vliegreizen) om nog maar te zwijgen over een uitstap naar Chiang Mai, Phitsanulok, Mukdahan etc. of eventueel een paar overnachtingen bij mijn stiefzoon of bij familie.
  Officieel zou ik dan ongeveer de helft van mijn vakantiedagen verliezen om papieren te gaan afgeven om in regel te zijn. Komaan zeg, er moet toch een veel eenvoudigere manier bestaan? Online om maar iets te noemen?

 14. Dirk zegt op

  Ja ja,

  Je bent altijd in overtreding in Thailand en object van, althans in Nederlandse termen, racistische bejegening.
  En dan die bureaucratishe brij!

  Thailand is helemaal niet geschikt voor pensionering.

  Vergeleken met Maleisië is het zelfs heel slecht. Het laatste land heeft een heel passende regeling voor pensionado’s en verwerven van onroerendgoed is ook mogelijk.

 15. BramSiam zegt op

  Al met al toch wel een behoorlijk beledigende gang van zaken, die in het rijtje past waarin je als buitenlander een andere entreeprijs betaalt en waarin je als buitenlander altijd schuldig bent bij verkeersongelukken. Je wordt beschouwd als iemand die op proefverlof is en voortdurend zijn verblijfplaats moet melden. Ik doe hier voor alsnog niet aan mee, evenmin als de verhuurster van mijn appartement trouwens. Ben ik nu strafbaar? Wie weet.
  Anderzijds ben ik geen alien, zelfs geen farang, maar een foreigner. Een alien is doorgaans een intelligent wezen van een andere planeet en ik ben geen van beide. De term is goed gekozen. Hij geeft aan hoe de Thaise overheid ons ziet. Ik wacht nog tot ze ons extraterrestrials gaan noemen.

 16. Hendrik zegt op

  Vandaag 90 dagen melding gedaan. 2x een week op vakantie (hotel) geweest in een andere provincie. TM 30 zit in mijn paspoort geniet. Geen enkele op of aanmerking gehad en stond 10 minuten later weer buiten met het nieuwe strookje (TM47) in mijn paspoort geniet.
  1 hotel maakte kopie van mijn extension of stay, for immigration zeiden ze. Dat moeten ze toch gezien hebben met het invoeren van het TM47 formulier. Helemaal geen commentaar gehad.

 17. Co zegt op

  Ik ben hier nu al 4 jaar en heb nog nooit een formulier ingevuld. Wie controleert je ?? Het is gewoon om arbeidsplaatsen te creëren. Ik dacht dat we na 1945 deze tijd achter ons hebben gelaten en doe hier niet aan mee.

 18. Annie zegt op

  Helppppp ik zie nu echt totaal door de bomen het bos niet meer Phff ff,
  Ik heb een huis in Thailand , nou gaat mijn zoon en schoondochter binnenkort 2 weekjes daarheen en ik zit zelf in Nederland
  Ik heb ook voor de zekerheid de app ge download, kan ik dan hun via de app vanuit hier aanmelden of niet?
  Zodat hun eventueel veel rompslomp en probemen bespaard blijf ?
  Of is dit allemaal niet nodig voor die 2 weekjes
  Alvast vriendelijk bedankt

  • Rens zegt op

   Als je zoon en schoondochter bij binnenkomst het TM6 formulier inleveren, en ze blijven maar twee weken dan houdt dat in dat ze verder geen bemoeienis met immigratie hebben. Er is immers geen noodzaak om daar naar toe te gaan voor een verlenging van het verblijf of zo.
   Geen TM30 inleveren dus, en gewoon niets doen. Bij het verlaten van Thailand is men aan de grens niet geïnteresseerd in zaken zoals het TM30 formulier. Als men Thailand verlaat binnen de periode dat men toestemming heeft om daar te verblijven en dus niet opvallen vanwege een overstay, dan is er niets aan de hand.

 19. John Chiang rai zegt op

  Persoonlijk heb ik geen enkele twijfel dat deze TM 30 melding ook noodzakelijk zijn kan.
  Het probleem is eigenlijk dat mijn Thaise vrouw(huiseigenaar) iedere keer opnieuw binnen 24 uur 90 km rijden moet om op een Immigration te komen.
  Terwijl veel andere landen het hebben over een teveel aan CO2 vervuiling,vindt de Thaise Staat die qua luchtvervuiling zeker niet tot een der schoonste landen hoort,het schijnbaar heel normaal dat huiseigenaren vaak vele Kilometers opzich nemen,om deze buitenlander soms meermaals gedurende zijn verblijf aan te melden.
  Mocht deze melding werkelijk kunnen plaatsvinden op een dichts bijzijnde local Police,zoals dit ook op het formulier duidelijk vermeld staat,dan zou ik dit net zoals een goed functionerende online melding zonder meer kunnen accepteren.

 20. Tino Kuis zegt op

  Ik heb me afgevraagd wat die TM nou eigenlijk betekent? Is het ‘Trust Me’? ‘Terrible Management’? of misschien ‘Too Much’?

  Allemaal niet blijkt. Immigratie in het Thais is ด่านตรวจคนเข้าเมือง daan troewat khon khao meuang (tonen: laag midden midden dalend midden). Vertaling kantoor/checkpoint- onderzoek- mensen-binnenkomen- land.

  TM is de afkorting van troewat (onderzieken) en meuang( land). De afkorting in het Thais ตม.

  Leuk om te weten toch?

 21. RuudB zegt op

  Nou ja, ik kwam het ook maar toevallig tegen. Ik typte links boven in het zoekvlak TM30 om te zien hoe de discussie en stand van zaken rondom dit formulier er voor stonden. Zowaar, ik kwam TM28 tegen. Welnu, ik doe ermee wat Dieter om 11u36 ook al zegt. Oh ja, een farang is een alien, maar andersom uiteraard niet. Prachtig toch, hoe de Thai ons ziet. Nog even, en ze krijgen er helemaal geen genoeg meer van.

 22. Mark zegt op

  Mijn vrouw is eigenaar van een huis in een provinciehoofdstad in Noord-Thailand. Ik heb een geregistreerd levenslang vruchtgebruik op dat huis. Wij beschouwen dat huis als onze thuis en hoofdverblijfplaats in Thailand. Op alle Thaise officiële documenten vermelden we dit adres. Het immigratiekantoor in die provinciehoofdstad is mijn immigratiekantoor. Ik verblijf daar met een “retirement extension”.

  Regelmatig verblijven we enkele weken in ons vakantiehuis aan de Thaise golf. Meerdere keren per jaar bezoeken we meerdaags familie of vrienden elders in Thailand, in diverse provincies. We verblijven jaarlijks enkele maanden in België voor werk en contact met kinderen.

  Bij aankomst melden we ons steeds bij immi voor de TM30. Op een kwartiertje staan we terug buiten met een strookje in mijn paspoort. Als we Thailand uitreizen koop ik een re-entry permit. Ik vind het niet meer dan normaal dat de Thaise overheid wil weten wanneer ik (een vreemdeling) het land in en uitreis en waar ik verblijf in Thailand.

  Naar aanleiding van de berichten over verstrakking van de TM 30 toepassing vroegen we in november vorig jaar aan de immi-officer of we telkens opnieuw moeten langskomen voor de TM30 als we langer dan 24 buiten de provincie verbleven hebben.

  De man vroeg of mijn vrouw en ik Facebook of Line gebruiken. Hij is nu “vriend” met mijn vrouw op Facebook en ik ben ‘Line Friend” met zijn “immi-kantoor”. Hij volgt ons digitaal. Als we in zijn kantoor komen voor 90 dagen melding, verlenging verblijfsvergunning of re-entry slaat hij steevast een babbeltje over onze reizen in Thailand of ons leven in Europa.

  Ongetwijfeld niet volgens de regels, maar zo weet de officer goed welk buitenlands vlees hij in de kuip heeft en waar zijn “klanten” uithangen. Een bij de tijdse immi-officer. Eigentijdse digitale sociale controle, veel leuker en efficiënter dan ondoelmatige bureaucratie.

  We like the officer … he likes my bike 🙂

 23. pjotr patong zegt op

  Nee niet leuk. Ik ben zelf al bijna 8 jaar in het bezit van een TM 40, een Thais Meisje van nu 40 jaar.
  Wat farang betreft, het is gewoon de Thaise verbastering van het Engelse woord foreigner en komt dus in het Engels van de overheid niet voor.

  • Dirk zegt op

   Fout!

   Weer een misverstand over Farang.

   Zie mijn eerdere inzending; Farang betekend eigenlijk “kruisvaarder”.

 24. Bertus zegt op

  Toen ik, in Nederland, mijn huwelijk met een Thaise registreerde in Rotterdam werd ik met een formulier in een envelop naar het Immigratie kantoor gestuurd en moest een formulier invullen en ondertekenen als BUITENLANDER. Protesteerde heftig met veel geschreeuw en arm gezwaai maar hielp niets. DIT WAS IN NEDERLAND en jullie maken je druk om allerlei nietigheden in Thailand.

 25. Kees zegt op

  TM30/artikel 37 is ondoenlijk als je je 2-3 keer per week verplaatst en ook nog eens veel internationaal reist


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website