Lezersinzending: Facebook perikelen en privacy

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: , , ,
13 april 2018

De laatste dagen wordt er veel geschreven over het gebruik van Facebook en de problematiek erom heen, zoals over privacy. Veel Thai gebruiken Facebook bijna 24 uur per dag. Sommigen hebben zelfs meerdere Facebook accounts en een aantal telefoons hebben zelfs de mogelijkheid om 2 accounts te hebben (dual apps).

Echter ik hoor en zie dat er weinig vrienden en kennissen het van hun telefoon halen/verwijderen. Ook wordt er veel handel gedreven op Facebook zowel vanuit zakelijke- en privé situaties. Whatsapp kom je weinig tegen in Thailand, alles gaat in de meeste gevallen via Messenger en/of Line.

Wechat is een communicatie middel wat veelal gebruikt wordt in China. De meeste Thaise Chinezen of Chines Thai gebruiken dit om te communiceren met o.a het Thuisfront in China.

In hoeverre de privacy van Line is gewaarborgd is mij niet duidelijk. Line biedt vele mogelijkheden en ook ik gebruik het dagelijks.

Privacy van de banken is eveneens een onduidelijk verhaal. Bijvoorbeeld ook je telefoonnummer van o.a Truemove wordt gebruikt voor het (ongevraagd) sturen van sms. Ik krijg er soms meerdere per dag.

In Nederland wordt te pas en te onpas ook je postcode gevraagd indien je iets aanschaft. In Thailand gebeurd dit sporadisch.

Privacy is een woord wat veel gebruikt wordt echter indien je naar de bank gaat in Thailand kan een ieder zien en horen wat je wilt of niet wilt. Je staat keurig naast elkaar aan de balie of je zit in de hokjes waar je van alles kunt zie en horen van je buurman/vrouw. De medewerksters kopiëren te pas en te onpas allerlei formulieren zoals bankboekje en paspoort. Ze keken vreemd op dat ik alles door kraste en er copy opzette.

Privacy en identiteitsfraude zijn volgens mij ook steekwoorden waar we mee te maken hebben. De hoeveelheid kopieën die gemaakt wordt bij bijvoorbeeld immigratie voor de aanvraag van een visum, de hoeveelheid kopieën wat gemaakt wordt bij de banken, aanvraag internet, telefoonabonnement etc., zijn buitensporig. En wat gebeurd er met deze enorme berg papieren?

Geef jij alles zomaar af en maak je je niet druk om je privacy of delete je nu ook van alles?

Ik zelf gebruik alleen Line en Wechat de rest was al niet voorbestemd voor mij om te gebruiken. Niet om de privacy maar ik heb geen zin om alles op bijvoorbeeld Facebook te zetten. E-mail is nog steeds een favoriet naast de 2 andere communicatie middelen, telefoneren doe ik ook nog zo af en toe.

Ingezonden door Johan


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Lezersinzending: Facebook perikelen en privacy”

 1. rentenier zegt op

  wat er allemaal met de vele copieen van onze documenten gebeurt bij overheden, banken en andere instanties is veel erger dan wat er met mijn privacy op Facebook gebeurt. Ik zit veel op Facebook, heel veel foto’s die ik keurig in albums bundel, al mijn reacties kritisch of humoristisch. Wat kan mij het schelen dat iedereen het kan zien of lezen. Ik heb me nergens voor te schamen en geen geheimen. Als er iets zou zijn waarvoor ik voorzichtig moest zijn, zou ik niet op Facebook zitten. Ik heb Skype al heel lang verlaten sinds ik gemakkelijker chat via INBOX op Facebook. Als er mensen zijn die mij om informatie vragen dan verwijs ik ze naar mijn Facebook pagina en als ze dan antwoorden dat ze Facebook niet vertrouwen, dan heb ik zo mijn vraagtekens.

  • Khun Peter zegt op

   Als je niets te verbergen hebt, je nergens voor hoeft te schamen en ook geen geheimen hebt, stuur dan even de volgende zaken naar Thailandblog, dan publiceren wij die:
   – je volledige naam, geboortedatum en je adres. Doe ook maar van al je familieleden en partner.
   – Je bankrekeningnummer en je pincode.
   – Je burgerservicenummer.
   – Kopieën van de belastingaanslagen van de afgelopen 10 jaar.
   – Het saldo van bankrekeningen.
   – Hoeveel spaargeld je hebt.
   – Hoeveel inkomen je maandelijks hebt.
   – Je volledige medisch dossier.
   – Met wie je allemaal het bed hebt gedeeld: Naam en geboortedatum en eventueel foto’s.
   – Wat naaktfoto’s van jezelf. En, ach doe ook maar van je partner, want je hebt toch geen geheimen.
   – Etc.

   Kom op mensen, ik heb niets te verbergen is grote onzin. Denk eens goed na, iedereen heeft namelijk wat te verbergen.

   • rentenier zegt op

    Ik bedoel dat je er zelf bij bent wat je op Facebook zet en wilt delen ja of ter nee. De zaken die jij noemt zet ik de meesten niet op Facebook omdat het betreft mijn gebruik op Facebook niet relevant is en verwijs ik naar e-mail.
    Maar de reactie is erg gevat. Heel goed

    • Kees zegt op

     Je snapt het niet. Facebook weet niet alleen wat je op Facebook zet, via allerlei slinkse wegen combineren ze ALLES wat je online en offline op de computer doet met jouw gegevens en verzamelen ongelooflijk veel data over je. Dat verkopen ze aan derden en geloof maar niet dat dat in jouw voordeel is. Natuurlijk zijn er heel veel dingen die je verbergen hebt (zie khun Peter hierboven).

  • Siam zegt op

   Nou ik weet niet of je het nieuws hebt gevolgd wat betreft Facebook, maar dat gevalletje Cambridge analytics is toch een reden om Facebook niet te vertrouwen. En er zal nog wel meer spelen wat nog niet bekend is. Niet dat we verbaasd moeten zijn maar toch

 2. Rob E zegt op

  Dat dachten de joden ook in de dertiger jaren dat ze niks te verbergen hadden. En registeerden hun joods zijn in de basis registratie. Toen de duitsers kwamen gebruikten zij die basis administratie om de joden een ster te kunnen geven. Maanden later zaten ze in de trein en kwamen niet meer terug.

  Je weet nooit wat tegen je gebruikt gaat worden. En een copie op papier inleveren bij een overheids instantie. Of zelf vrijwillig een snel doorzoekbare database invullen kan je niet met elkaar vergelijken

  Ik heb mijn faceboek opgezecht. Heb er geen behoefte aan om continu op mij telefoon bespioneerd te worden. Faceboek sloeg zelfs op wanneer en met wie je belde. Probeerde medische gegevens te koppelen en koopt data bij andere bedrijven om je profiel zo compleet mogelijk te maken. De stasi van de ddr zou trots op ze geweest zijn.

  • Chris van het dorpje zegt op

   De FBI en ook alle andere geheime diensten zijn heel blij met Facebook .
   Hadden ze daar voor een hele bol personeel nodig om data te krijgen ,
   nu krijgen ze al die gegevens van die mensen zelf binnen .
   Iedereen heeft al een chip in de telefoon – zo weten ze altijd ,
   waar je bent , een chip in je creditcard en nog eentje in je paspoort .
   Microsoft kan zo maar in je pc , zonder dat je iets weet ,
   uiteindelijk hebben ze de software gemaakt , die in je pc zit .
   Ieder telefoon gesprek wordt op geslagen en kan iedere tijd
   weer van sommige instanties af gehort worden .
   O je wilt of niet – big brother is atching you !

 3. John zegt op

  Natuurlijk hebben we allemaal iets te verbergen, namelijk onze privacy.
  Als ik met mijn vrienden of familie afspreek deel ik ook alleen datgene waar ik behoefte aan heb.
  En is er echt iets persoonlijks wat ik wil delen, dan alleen met hen die mijn vertrouwen hebben.
  Dat behoort FB dus al helemaal niet bij.
  FB gaat heel erg ver om onze voorkeuren, ziektes etc te achterhalen.
  Ziektekostenverzekeraars die óók het FB logo hebben geplaatst op hun website geven deze de gelegenheid om te achterhalen waar u en ik psychisch en fysiek last van hebben.
  Gelukkig ben ik voor het grootste gedeelte verlost van dit FB gezwel.

 4. RobN zegt op

  Vergeet vooral niet hoeveel Facebook verdient aan al die gratis info verstrekt door gebruikers van Facebook.

 5. loe zegt op

  De laatste aflevering van Lubach op zondag was een echte eye opener.

  Facebook volgt je zelfs via pixels, als je geen Facebook account hebt.
  Big Brother is watching you.
  Facebook was al bezig met patiëntendossiers te verzamelen van ziekenhuizen.
  Als ze dan je gegevens koppelen en doorverkopen aan verzekeringsmaatschappijen,
  krijg je meteen uitsluitingen of premieverhogingen op je bord.
  Behoorlijk gevaarlijk waar ze mee bezig zijn. Ook als je niets te verberen hebt.

  • chris zegt op

   Ik heb mijn Facebook account dan ook verwijderd. Ik had er genoeg van. En echt: je mist helemaal niks na een paar dagen.

 6. Fransamsterdam zegt op

  Als het niet verstandig is mijn BSN nummer te laten slingeren, dan moet de overheid er eens mee ophouden dit nummer op elke brief over elk wissenwasje en op het paspoort geheel ongecodeerd te vermelden.
  Naam, adres en telefoonnummer konden we vroeger in elk telefoonboek vinden. De vraag naar ‘geheime nummers’ was beperkt. In de ADBO reclameboekjes kon je omgekeerd, op adres, zoeken.
  Van het ‘briefgeheim’ is in de praktijk ook niet veel over. Met koeienletters zet de overheid op een envelop dat de afzender bijvoorbeeld de ‘afdeling toeslagen’ is. Hangt er weer eens zo eentje bij de buren half uit de brievenbus, dan ben ik meteen aardig geïnformeerd over de hoogte van het inkomen. Aan de afzender op andere enveloppen kun je direct zien dat iemand bijvoorbeeld een achterstand heeft bij het betalen van de zorgpremie, en als je het een beetje bestudeert weet je ook al snel welk deurwaarderskantoor welke verzekeringsmaatschappij doet.
  Brieven met als afzender de geestelijke gezondheidszorg zijn vanaf 30 meter herkenbaar en als de wat oudere man op zijn fiets rond zeven uur zijn ronde doet kunnen we zien wie er bij de apotheek geweest is. Voor de dozen met opschrift ‘Tena Lady XL’ moet kennelijk nog steeds een eigen bijdrage betaald worden. Als ik een half uurtje in de apotheek op mijn beurt moet wachten hoor ik alle wijze adviezen die de apotheker aan zijn clientèle moet verstrekken.
  Wie met wie het bed gedeeld heeft is van oudsher een dankbaar gespreksonderwerp. Niets nieuws onder de zon.
  Ik maak me er niet dagelijks druk over en vrees dat er ook weinig aan te doen is. Je kunt wel een beetje opletten. Op Facebook niet meedoen aan ‘spelletjes’ zoals ‘ben jij ook een genie?’, ‘wat betekent je naam?’ en meer van dat soort flauwekul waarbij vrijwel altijd toestemming moet worden gegeven om gegevens te delen. Niet op allerlei sites met je Facebook profiel inloggen.
  Wachtwoorden regelmatig veranderen. En het gezonde verstand blijven gebruiken. Bij een McDonald’s in Pattaya wilde ik ooit van de gratis Wifi gebruik maken. Ze wilden heel veel van me weten, tot en met het nummer van mijn paspoort. Dat ging me te ver, dus ik maakte expres een typefoutje in dat nummer. Tot mijn stomme verbazing kreeg ik geen toegang tot de WiFi want het nummer van mijn paspoort klopte niet….

  • Antonio zegt op

   Facebook, Google, en nog wat andere bedrijven gaan wel een stapje verder dan jij beschrijft. Ik zit in de branche en ik zal je een paar voorbeeldje geven waarom je 3 keer moet nadenken voordat je iets doet.

   Veel mensen gebruiken hun favoriete browser bv Chrome, IE, of Firefox en hoe mooi is het dat je browser je automatisch kan laten inloggen en dat ook nog op alle apparaten die je gebruikt als je Telefoon of Tablet en Laptop. Nog mooier is dat je kunt opgeven dat je ingelogd wilt blijven dan hoef je dat vervelende wachtwoord niet meer in te type elke keer….. Maar omdat Facebook bijna de gehele Wereld trackt en volgt via icoontjes, cookies, pixels, app en wat nog niet meer weten ze namelijk op alle apparaten die je gebruikt informatie vandaan te plukken omdat je automatische inlogt via al je browsers. Dit is geen geheim je kunt het zelfs onder je profiel setting terug vinden welke apparaten je contact hebt gehad met Facebook en wanneer, door de Cookies en de zoekresultaten en andere info van je device te slurpen kunnen ze een heel noukeurig profiel van je maken en verkopen.
   Denk hierbij aan.
   Risico factor op ziektes en ziekteverzuim (heel interessant voor verzekerings-maatschappijen)
   Risico factor op Autoschades, oplichting, fraude, etc
   Ze weten eerder dan jij dat je vreemd zult gaan en met wie!
   Ze kunnen je geaardheid of afwijkingen berekenen.
   En geloof me ze zijn verdomd noukeuring in het Berekeningen of Voorspellen van dit alles.

   Wat er dus gebeurd is dat de mindere / zwakkere in de maatschappij op voorhand al kunnen worden “er uit gefilterd” BV de oudere gepensioneerde uit een arbeidersmileu, een zwakke rug, en diabetes en nog wat ander kwaaltjes…. die wil je niet verzekeren tegen ziekte of reiskosten zonder een flinke opslag.

   Dus denk aub 5 keer na voordat je alles maar invult over je op Facebook, en dan lekker gaat Googlen op alle pijntjes of kwaaltjes, en vergeet niet je telefoon GPS functie uit te zetten als je naar je Vriendinnetje gaat want zij weet niet wat GPS is maar Facebook wel, maar dit is ook wel weer makkelijk want dan kunnen ze gelijk je Vrouw de advertenties van de Datingsites tonen. 🙂

 7. rentenier zegt op

  Een heel goede en zinnige opmerking Frans waar ik het helemaal mee eens ben. Opbouwende kritiek zonder verschijnselen van Parnoide.

 8. GIGY zegt op

  Ik lees dagelijks thailandblog en wil de inzenders graag met een duimpje belonen,maar blijkbaar moet ik daar een Facebook account voor hebben en dit heb ik niet en ben ook niet van plan er eentje aan te maken.Op de reacties kan ik wel op het duimpje klikken om mijn waardering te tonen,wat ik ook regelmatig doe.Voor mij heeft Facebook geen meerwaarde maar bij deze wil ik de vaste auteurs bedanken voor hun bijdragen allerhande

 9. Kees 2 zegt op

  Kreeg toevallig vandaag bericht van Yahoo (waarbij ik mijn e-mail heb) of ik akkoord wilde gaan met de nieuwe gebruiksvoorwaarden, omdat Yahoo met – ook o.a AOL – nu onder het media-bedrijf Oath valt.
  Daarin staat o.a. dat yahoo mijn e-mails (inclusief de bijlagen !) mag lezen en gebruiken.
  Verder kunnen ze allerlei andere persoonlijke informatie ook nog aan derden doorgeven!

  • janbeute zegt op

   En zo gaat het altijd , ga je er niet mee akkoord dan sluiten ze je uit en kun je geen gebruik meer maken van hun service zoals oa bij Yahoo .

   Jan Beute .

 10. niek zegt op

  Het lukt mij niet om mijn Facebook account te verwijderen; kan iemand mij adviseren hoe dat moet?

  • chris zegt op

   gewoon google op ‘delete my Facebook account’ en volg de instructies.

  • Rob E zegt op

   Met deze link https://m.facebook.com/account/delete


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website