De lezers van Thailandblog maken zich in toenemende mate zorgen over de situatie in Bangkok. Zoals Cor van de Kampen, die dit bericht heeft in gestuurd.

Het gaat nu niet meer over discussies en kleine meningsverschillen op het blog. Voor mij is nu wel duidelijk: we houden allemaal van dit land. Anders voel je er niet zo bij betrokken. Wat hier gebeurt, is een humanitaire ramp. Het is niet hetzelfde als bij de tsunami in Phuket of aardbevingen in de rest van de wereld.

Zeker zijn bij die rampen zoals in Japan veel slachtoffers gevallen. Het was een eenmalig gebeuren. Na een maand waren de slachtoffers bekend. Denk wel, ik ga niet vertellen dat wat daar allemaal is gebeurd geen drama is.

Hier in Thailand is meer dan 30% getroffen. Nu al meer dan 500 doden. De rijstoogst is grotendeels vernietigd. De industrie waar vele 100.000 duizenden Thai werken naar de kloten. Dan komt nog maanden later bij, dat het bekend wordt dat er vele mensen door allerlei ziektes zijn getroffen. Geen bloedtransfusies meer. Geen nierdialyse meer beschikbaar.

De economie naar de kloten. Bijna geen toeristen meer. Buitenlandse investeerders trekken zich terug. Het is nu al bekend dat in het meest positiefe scenario het nog zeker 3 maanden zal duren voor dat alle water naar zee is gestroomd. Het enigste wat ik nog toe wil voegen over Japan is dat het stralingsgevaar nog veel mensen zal treffen.

Bij ons in het dorp Bangsare rijden mensen rond uit de getroffen gebieden. Vragen om een plaats voor overnachting. Met de hele familie in een oude auto. Alles achtergelaten wat hen dierbaar is. Als dat dan nog maanden moet duren, waar gaat dat dan naartoe?

Zo emotioneel als ik ben, kan ik soms mijn tranen niet bedwingen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “Lezers maken zich zorgen over Thailand”

 1. luc.cc zegt op

  dat de lezers zich zorgen maken, begrijp ik ten volle. Maken ze zich zorgen dat hun geplande reis naar LOS in het water valt? Dat ze de verwachte excursies niet kunnen doen?
  Dat ze meer moeten betalen om van de één naar de andere plaats te raken? Zoals laatst een paar ex collega’s hier op bezoek waren en van Chang Mai zouden ze naar Bkk en zo naar Pattaya gaan. Een ramp want de spoorweg was dicht en hun beklag maken dat ze een vlucht moesten boeken.
  Deze mensen hadden geen enkele vraag gesteld over hoe maken de mensen het hier.
  Hoe groot is de ramp, wel een uitgave van meer dan 3500 baht voor de vlucht.
  Ik begrijp de toeristen, ze boeken een reis naar hier, is zeker al niet goedkoop en dan kunnen ze de geplande uitstappen niet maken, welke voorzien waren in het pakket. Een ontgoocheling in hun trip. Maar denken ze wel eens aan het leed, het verlies van die mensen hier, NEEN !!!!.
  Egoistisch denken, mijn reis is nar de kl*ten. Jammer.

 2. Lenny zegt op

  Nou nou Luc, zo kan hij wel weer. Zulke mensen bestaan, ikke ikke ikke. Ik denk toch echt dat de meeste van ons het heel anders beleven. Die arme mensen hebben ontzettend veel leed te verduren. Ze zijn er nog niet, als het water eenmaal weg is krijg je de ziektes.
  Door onvermogen van de regering is het allemaal erger geworden. Een schande !!!

  • Linda zegt op

   op deze manier helpen jullie de mensen daar niet en geven jullie een hele stroom van negativiteit door aan de mensen die naar Thailand willen komen.

   ik zou zeggen probeer de boodschap op een andere manier over te brengen.

   en thailandblog is voor mij en vele mensen die dit allemaal lezen een grote afremmer.

   Wat is waar en wat niet ?????? de pers is altijd op sentatie uit ………!

   • Robert zegt op

    Dat Bangkok voor meer dan de helft onder water staat is niet waar, al gaan we wel die kant op. Jullie berichtten al dat Bangkok voor de helft onder water stond terwijl dat op dat moment nog geen 20% was. Plus dat er gewoon dingen geroepen zijn die niet klopten. Daarnaast is er de relevantie voor de gemiddelde Thailandblog.nl lezer: erg klein, want die komt nou net niet in de gebieden waar het water staat. Wat ook blijkt uit de reakties van toeristen: ‘waar is al dat water nou?’

    De ramp is enorm, dat ontkent niemand. Maar ook ik ben niet bijster gelukkig met de manier waarop feiten, speculatie, en opinie mbt de flooding soms door elkaar geweven worden hier. Neemt niet weg dat er ook hele goede stukken tussen zitten!

    • @ Robert. Hoewel er geen toeristen zullen verdrinken, treffen zij een desolaat Thailand aan. Lege winkels (op sommige plaatsen), lege uitgaansgelegenheden, uitgestorven hotspots, winkels met zandzakken voor de deur. De straten rondom de Grand Palace en Chinatown zijn overstroomd. Ayutthaya en Sukothai zijn niet te bezoeken. De zee stinkt op vele plaatsen door het vervuilde water. Sommige steden zitten vol met ‘watervluchtelingen’ er is geen hotelkamer meer te krijgen. Is dat het Thailand waar jij de toeristen kennis mee wilt laten maken?

     • Robert zegt op

      @Peter – Sukhothai niet te bezoeken? Da’s grappig, want mijn vriendin reist toevallig nu juist vandaag naar Sukhothai. En je reactie onderstreept daarmee nog eens haarfijn waar ik problemen mee heb. Teveel halve waarheden, overdrijvingen en speculatie temidden van (gelukkig merendeels) ook hele goede en nuttige informatie.

      Weer zo’n boute absolute stelling, dat toeristen (nog net?) niet zullen verdrinken, maar wel een desolaat Thailand aan zullen treffen. Het is gewoon niet waar! De gemiddelde toerist treft tot nog toe absoluut geen desolaat Thailand aan, niet eens een desolaat Bangkok. Lees ook eens de verbaasde ‘waar is het water’ reacties van degenen die in NL wonen, regelmatig dit blog lezen, en die de afgelopen weken in BKK zijn aangekomen.

      Ik run hier een team van 12 mensen, waarvan er 3 getroffen zijn. De getroffenen, waarvan er 1 nog gewoon thuis woont met 1 meter water, komen gewoon iedere dag met openbaar vervoer naar kantoor, en iedereen heeft genoeg eten en drinken. Afgezien van het nieuws in de gaten houden, een beetje aanpassen hier en daar en alternatieven op de plank hebben voor het geval dat het kantoor onderloopt, is het tot nog toe business as usual.

      Ik wil hiermee de enorme ramp, want dat is het uiteindelijk, en de getroffen gebieden en alle persoonlijke drama’s daar verder absoluut niet mee bagatelliseren. Dat is echt verschrikkelijk. Maar ik denk toch echt dat jullie onbedoeld een verkeerd totaalplaatje schetsen. Het merendeel van Bangkok, laat staan Thailand, functioneert (nog steeds) normaal.

      • Robert zegt op

       ‘vanuit toeristen perspectief’ had ik daaraan toe moeten voegen.

       • Michiel zegt op

        Goedendag, Ik zit nu al 2 weken in Thailand en wij hebben gewoon nog niks geen last gehad (Als Tourist) van het water. Als ik dat hier op het blog plaats krijg ik meteen het verwijt of ik denk dat de ramp een hoax is.?

        Nou nee dus ik ben niet blind , maar ik heb Thailand niet links laten liggen en ben gewoon gegaan . En heb me onterecht wat zorgen gemaakt over onze situatie/en mogelijkheden deze reis.

        Ik volg Thailand blog al jaren en kom ook al jaren in Thailand voor vakantie. Mensen met een beetje flexibel reisschema hoeven nochtans het land niet links te laten liggen.

        Er zou hier gewoon eens wat meer positieve toeristisch info/mogelijkheden mogen staan ipv van: “Bier crises in Phuket” lekker belangrijk drink je toch wat anders. Er is heus wel ergens wat te krijgen en legeschappen worden meestal binnen een paar dagen aangevuld. Zon bericht komt gewoon over als” Ga niet naar Phuket want, daar is straks geen bier”.

        Ik heb gewoon het idee dat er hier een paar mensen vanuit Nederland , kwakkeloos sensatie berichten plaatsen. Di vaak niet of half waar zijn. Deze berichten schrikken toeristen onterecht af. Kijk Bangkok nou compleet onbegaanbaar is en er breken ernstige ziektes uit moet je niet naief zijn en toeristen afraden te gaan.

        Het feit van lekker vakantie vieren terwijl er een ramp voltrekt , is een overpeinzing waard
        maar in mijn ogen doe ik niks mis. Het toerisme is gewoon minder momenteel en je zorgt door hier je euros op te maken toch aan de andere kant weer voor inkomsten voor de mensen die leven van toeristen. Elke tuk tuk rit die wij nemen hier in nongkhai is brood op de plank voor de driver (die volgens mij niet echt een dik inkomen hebben) , en die hebben het echt niet druk met een tiental toeristen die hier verblijven momenteel. (Zonde Nong Khai is super relaxed).

        Affin wij gaan de komende 2 weken gewoon verder in dit prachtige land.

        • @ Michiel, je bedoelt het vast goed. Maar het zal lastig worden om toeristen die naar Bangkok willen om te boeken naar NongKhai. Dat zou het zelfde zijn als we toeristen die naar Amsterdam willen zouden vragen naar Zwolle te gaan. En dat onder de noemer: Zwolle is toch ook leuk…

      • @ Robert, dat Sukhothai niet te bezoeken was, is nota bene door de TAT zelf bevestigd. De situatie kan inmiddels anders zijn natuurlijk.
       Je geeft geen antwoord op mijn vraag of jij toeristen op deze manier met Thailand wilt laten kennismaken? Eigenlijk zeg je er is niets aan de hand voor toeristen, kom maar gewoon. Dat zou ik niet voor mijn rekening willen nemen. Want ik noemde een aantal feiten waar je ook niet op in gaat.
       Wij hebben nergens geschreven dat toeristen niet naar Thailand moeten gaan. Die beslissing en afweging maakt iedereen zelf.
       Over tegenstrijdige berichten, dat de informatie in Bangkok Post en The Nation soms niet klopt, dat weten we allemaal. Dat geldt zeker voor de informatie in de media hier.
       Ik begrijp jouw reactie wel. Je hebt jouw eigen agenda. Maar ik krijg zoveel e-mailtjes van vrienden en kennissen uit Thailand die mij bevestigen dat het voor toeristen nu zeker niet optimaal is in Thailand. Misschien ook een halve waarheid?

       • Robert zegt op

        Peter, ik respecteer dat je mijn zienswijze niet deelt, maar beschuldig me aub niet van het hebben van een agenda. Mijn enige agenda is een realistische weergave van het totaalbeeld en Thailand niet nog meer schade berokkenen met paniek verhalen. Ik geloof best dat sommige toeristen van ‘niet optimale’ omstandigheden verhalen. Tussen dat en het door jou omschreven ‘desolate Thailand’ zit echter een wereld van verschil.

        • @ Prima Robert. Maar een opmerking over halve waarheden schiet mij in het verkeerde keelgat. Misschien ook je woordkeuze wat meer afwegen?
         Overigens heb ik nog even het reisadvies van het ministerie er bij gezocht:
         Niet essentiële reizen naar het centrum van Bangkok, de Bangkok agglomeratie en het gebied ten noorden van Bangkok tot en met Ayutthaya worden daarom ontraden.
         Er staat toch echt Bangkok Centrum bij….
         Paniekverhaal?

 3. Alex Gouw zegt op

  Ik ben al ruim een jaar iedere eurocent opzij aan het leggen voor een vakantie naar Thailand.
  Gelukkig heb ik nog niets geboekt want ik wil zeker niet als ramptourist daar nu heen gaan.
  Volgens mij zou ik daar op dit moment alleen maar in de weg lopen en een slaapplaats bezet houden die de inwoners zelf nu heel erg hard nodig hebben.
  Het maakt voor mij niet zo veel uit of ik nu, in januari of in maart ga. Laat de eigen inwoners nu eerst zelf alle ruimte om van de nog enigzins aanwezige logistiek gebruik te maken.
  Zij hebben die nu zelf het hardste nodig.

 4. Cornelis van Kampen zegt op

  Nog voor de goede orde. Ik ben ook een lezer, maar geen vakantieganger.
  Ik woon na mijn pensioen al geruime tijd in Thailand. Niet zo negatief reageren
  op mensen die naar Thailand met vakantie gaan en ook misschien al jaren in dit land komen. Een beetje zekerheid mogen ze wel hebben. Hebben misschien ook alles
  opzij gelegt voor hun vakantie. Ze laten in iedergeval Thailand niet in de steek..
  Mensen met zoveel commentaar, wat hebben jullie al bijgedragen?
  Verbeter de wereld en begin bij jezelf.
  Cor.

  • Linda zegt op

   Hey Cor,
   Ik ben ontzettend blij met jou reactie, jij begrijpt inderdaad wat ik bedoel. en die laatste zinnen was net wat ik niet zo goed kon verwoorden.

   Thanks

 5. Cornelis van Kampen zegt op

  Toch nog een laatste opmerking. Soms denk wel eens dat mensen zoals wij meer
  betrokken zijn met wat hier allemaal gebeurd in dit land. Je een beetje schamen om
  toch met vakantie te gaan. Terwijl als we niet gaan je dit land nog veel meer schade
  berokkend. Maar dan de Thai. Die hebben het lef om gewoon feest te vieren.
  In de rest van het land is het gewoon Loi Krathong. Als of er geen grote ramp is
  gebeurd en er niet honderdduizenden mensen alles kwijt zijn geraakt en vele mensen
  ziek zijn of overleden zijn. Ik zou mijzelf schamen.
  Wij hoeven ons niets te verwijten. Ik doe niet mee aan dat feest.
  Ik denk in die dagen aan al die armen van geest die een feestje bouwen.
  Cor.

 6. Lenny zegt op

  Ik reageerde alleen maar op Luc , ik vind hem nogal cynisch .Natuurlijk moeten we de mensen in Thailand niet in de steek laten. Als je naar Thailand op vakantie wilt kan je nog makkelijk naar een ander deel van Thailand vliegen. Het internationale vliegveld is open.
  Voor de bevolking is de ramp niet te overzien. Geen werk meer, huis / huisraad weg, geen water, voedselgebrek, geen medicijnen en ga zo maar door. Er liggen in hangars volop hulpgoederen die komen ook niet op plaats van bestemming. Hoe dit allemaal voor de bevolking verder zal gaan ? Een complete chaos dus.

 7. Leo Vos zegt op

  Ik ben afgelopen donderdag teruggekomen uit Bangkok en ik heb op dat moment weinig overlast van het water gehad. Maar nu blijkt toch langzamerhand het water door heel Bangkok te gaan stromen. Mijn vriendin vertelde dat er een grote uittocht is en er geen busticket is te verkrijgen de komende 3 dagen, iedereen vertrekt naar het noorden, zij gaat nu een treinticket zien te bemachtigen.

  Mensen die gespaard hebben voor een Thailandreis kunnen gewoon gaan, er is meer dan alleen Bangkok. Als je naar het noordoosten reist (isaan), kom je in een prachtige groene omgeving en daar is voor een toerist veel te zien. Tevens help je de toch al wat minder bedeelde mensen vanuit de isaan. Alles is daar goedkoper, dan in Bangkok. Dus reizigers ga juist nu naar Thailand, de temperatuur is daar nu ideaal en je helpt het land. Veel reisplezier

  • @ Leo, in onderschrijf wat je zegt. Maar de gemiddelde toerist heeft niets in de Isaan te zoeken. Het is er prachtig maar ook eentonig. Ik kan het er net een paar dagen uithouden. De Isaan is niet op toeristen ingesteld er is vaak niet eens Engelstalige bewegwijzering. Niet veel Thai in de Isaan spreken Engels. Ik logeer meestal in een hotel in Kanthalak (SiSaKet) nou, daar moet je geen verwende toerist in stoppen, want dan heb je poppen aan het dansen…

  • ben hoefnagel zegt op

   precies , er is meer als bang-kok, veel meer zelfs. Ik kom al jaren in thailand( mijn vriendin woont in ubon-rachathani) en wat bang kok betreft, alleen het vliegveld gezien. Leer het land en de mensen kennen, zeker de moeite waard, kun je jarenlang op terug kijken. Goede reis en neem de tijd!!!
   groetjes ben.

 8. Jan Nagelhout zegt op

  Ik kom al jaren in Thailand, en trek dan altijd rond, dus ik mag wel zeggen dat ik voor een farang die daar op vakantie gaat Thailand goed ken, van Noord naar Zuid en van het Westen naar het Oosten, ik ben verzot op dit mooie land, maar het is zaligmakend.
  Ik bedoel daarmee te zeggen dat je er wel van uit kan gaan dat het komende toeristische seizoen volledig naar de haaien zal zijn. Natuurlijk zullen er wel toeristen komen maar dat zal beduidend minder zijn. Toeristen zeggen hun reis af, of boeken een andere, zo werkt dat nou eenmaal.
  Als ik de situatie zo bekijk verwacht ik niet, dat de hele boel voor eind december alweer droog zal staan, en dan zit je nog met ziektes en andere narigheid.
  Zelf ga ik altijd ergens in januari (als de goden het willen) maar ik wacht af op dit moment…….

 9. quillaume zegt op

  Dat er veel onder water staat is een ding wat zeker is, dat er een ramp aan het plaats vinden is dat is ook zeker, ook is het zeker dat herstel lang zal gaan duren. Ik zie regelmatig de video clips hier en herken het nodige wat onder water staat.
  Ja, ik kan ook wel janken.
  Ik heb op tijd mijn vriendin die in Bangkok werkte kunnen evacueren, zij kon nog net wegkomen. De fabriek waar zij werkte staat nu ook onder water. Het is 1 grote tragedie.
  Waarom hoor ik de omroep zenders niet? Waarom geen actie? Nogmaals ik kan wel janken.

 10. Hans Bos (redactie) zegt op

  Nou, klakkeloos sensatie berichten plaatsen? Lees je de Bangkok Post of The Nation niet? Kijk je niet naar de Thaise tv? Dat zou je precies weten hoe de (nieuws)vork aan de steel zit. Met 529 doden en 1,5 miljoen getroffen Thai, kun je toch niet menen dat we alleen promotionele hosanna-berichten moeten plaatsen. TB geeft de werkelijkheid in Thailand weer. Die zijn soms positief, maar soms ook kritisch. Je kunt hier nog steeds een uitstekende vakantie doormaken, maar sluit je ogen niet voor de harde werkelijkheid in een gebied zo groot als Nederland en met meer inwoners.

 11. joe van der Zande zegt op

  Heb al heel wat blogs commentaren gewoon genegeerd, niet gelezen dus, Ik een beetje positiefs.
  Nu ben ik in Korat in m’n kamer aan het typen,
  Het was zaterdagmorgen vroeg 5 november toen ik in Korat aankwam. Een uur later lag in m’n bed.
  Korat is zoheel gewoon normaal !
  kamers tekort ? hoeveel zou je er willen boeken en ook nog voor de normale prijs.
  is 10 Euro o.k. ?
  overstroomt met in paniek gevluchte evacuees, waar zyn deze mensen ? eten en bier tekort niets van gemerkt. De taxi die my van het vliegveld heeft vervoerd een gelukkig mens een leuk vrachtje
  immers, lekker aan verdiend. Ik ook tevreden.
  op m’n vlught Seoul -Bkk. 3 stoelen op rij voor mezelf, lekker geslapen !
  zou nog wel meer willen uitleggen maar waarom, dit zegt genoeg dacht ik.
  Eens wat positief houd de moed erin nietwaar.
  Wat ik mij wel ga afvragen of dit word geplaatst ?

  Gr. Jo.

  • joe van der Zande zegt op

   John,

   Een antwoord hieropvolgend,

   Regelmatig bemerkte ik ,dat myn zegje niet werd deplaatst vandaar.
   als m,n opmerkingen ook weleens tegen de haren INSTRYKT.
   Ik zend denk ik dan geen onwaarheden maar m,n goed gemeende opvatting
   dat volgens ik denk goed is om te worden gelezen.

   Dit is m,n uitleg John.

   gr. Jo.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website