Hoe bestaat het……. (5)

Door Lung Ruud
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: , ,
6 december 2023

Inmiddels is het 22 jaar geleden dat ik de Thaise T leerde kennen. Daarvan hebben we 10 jaar samengewoond en met haar heb ik een zoon van 20 jaar die nu 9 jaar bij mij woont. Met een gerust geweten kan ik vaststellen dat bij haar (nog steeds) niets is wat het lijkt. Lees het verhaal van Lung Ruud.

De vorige keer vertelde ik, toen ik voor de tweede keer voor een massage kwam en met T naar boven ging, dat T in tranen raakte tijdens de massage. Het gemis van haar zoon, familie en land daar, maakte haar het leven hier zwaar. 

Lange tijd later bleek van dat verhaal schaamteloos verzonnen was. T was eigenlijk nog maar een paar weken terug voordat ik de eerste keer in de massagesalon kwam en was in Thailand geweest voor wel een heel speciaal event. Het hele verhaal bleek bij elkaar gefantaseerd en gefabriekt, maar toen ik dat vernam was “de val al dichtgeklapt” en kwam er meer..…. 

Ik had T bij het tweede bezoek ook mijn gsm-nummer gegeven met de bijgedachte dat ik waarschijnlijk niets meer van haar zou horen. Ik zou in ieder geval niet nog eens voor een massage daarheen gaan. Dat had ik me heilig voorgenomen. 

Wie schetst echter m’n verbazing, T belde een week later omdat “you give me advise, and I think I can trust you”. Half vereerd en half verward door haar belletje vroeg ik haar wanneer en waar we dan zouden afspreken en of ik haar ergens kon oppikken. Zelf dacht ze aan de zondag daarop, maar oppikken, vanwaar ze woonde, kon niet. Ze woonde bij een Vietnamees stel in, die een gehandicapte zoon hadden en deze mensen wilde geen “mannengedoe” aan de deur hebben. T wist in Aerdenhout een park was waar je rustig kon lopen en praten, Elswout. We spraken af elkaar op de parkeerplaats ’s middags te ontmoeten. 

Het Vietnamese gezien en hun gehandicapte zoon, bleken later, verzonnen….

T was er al toe ik aankwam en constateerde dat ik een mooie auto had. Expencive vroeg ze, ik zei haar dat ik die van de zaak had, waarop ze vaststelde “you have good job”, eh ja, dat gaat wel deed ik bescheiden. Ik maakte aanstalten T gewoon op z’n Nederlands met een wangkus te begroeten, dat weerde ze af omdat het “not Thai culture” was. Okay, dat wist ik niet en liet het er dan ook bij. 

Na wat oppervlakkige uitwisselingen over het weer, het was koud die dag en dat ze gisteren in de salon zo lekker had gegeten omdat een meisje had gekookt. Ik vertelde over het clubtennis wedstrijdje van de dag ervoor waar de leerling tennissers ook aan deel mochten nemen. Het gesprek kabbelde zo wat voort, toen ik haar vroeg hoe ze eigenlijk in Nederland terecht was gekomen. 

Ze begon te vertellen; ze was al jong getrouwd met een Thaise man, met wie ze dus de zoon P had, een luie donder, die liever dronk dan werkte. Die van alles begon en nooit iets afmaakte en waarvan ze dus gescheiden was. Daarna ging ze, aanvankelijk met haar zoon, weer in het dorp van haar ouders wonen. Als terloops bijna vertelde T dat ze tijdens een ruzie een keer op de Thai man had geschoten. Okay dus, gelukkig niets geraakt op een dakbalk in het huisje na….… 

Na de scheiding van de Thai man zat ze zonder geld, maar wel met overgebleven schulden. Ik had vervolgens haar zoon bij opa en oma moeten laten en had geprobeerd make-up artikelen te verkopen in Chiang Mai en was merk importeur geweest voor Thailand van deze make-up. Dit bracht echter lang niet genoeg op om voor de familie en haar zoon te zorgen en zij was tenslotte de oudste dochter you know? Ik knikte, want had inmiddels al enig idee..

Daarbij was behoorlijk in de war geweest van de scheiding. Aan vriendin S, die overkwam uit Nederland en die ze kende van haar economie studie, had T haar scheidingsverhaal verteld. Vriendin Shad T toen de suggestie gedaan om ook naar Nederland te komen. Een andere vriendin, ook van de studie, was getrouwd met een Nederlandse piloot. Deze vriendin P kon erg lekker koken en om wat om handen te hebben – als die piloot vloog -, was die een restaurant begonnen in Haarlem en daar kon T dan wel werken. 

Zo was de cirkel rond en leerde ik dat Thaise vriendinnen er altijd voor elkaar zijn en dus ook hielpen. Dat is mooi constateerde ik, dat is in Nederland niet altijd zo. Op een moment zei T, “I need your advise”. Ze bleef maar twijfelen tussen blijven of teruggaan. Ik probeerde “het geval” objectief te benaderen en vroeg haar eens op een rijtje te zetten wat de voor- en nadelen waren van blijven of gaan. Dat bleek nog een hele opgave te zijn, althans zo leek het en ze antwoordde now even more difficult, because of you. Waarom, vroeg ik wat dommig, just that was haar antwoord

Ik bleef aandringen op een wat rationele benadering, dat leek mij toch het verstandigste en liet haar zelftot de conclusie komen dat teruggaan het allerbeste was. Toen ik dat samenvatte reddingsmissie geslaagd– keek T mij verbaasd en verbolgen aan, ja maar je bent zelf tot deze gevolgtrekking gekomen. Dit viel niet helemaal in goede aarde bij T. You not like me vroeg ze, jawel, maar ik probeer je te helpen bij wat belangrijker is en dat zijn je zoon en de familie. Yes you think so vroeg ze nog. Ja, dat denk ik wel. Oké, me go, direct gevolgd door “but you not go back to massagehous, do you? You to good man for go there, no good for nice man”. Een beetje merkwaardige claim was dat wel, maar eerlijk gezegd, ik dacht als T teruggaat hoef ik er niet zo nodig nog meer “te redden” en zag m’n geest al dwalen als ik daaraan dacht….. 

Mijn “taak” zat er wel op voor die middag en we liepen terug naar de parkeerplaats. T vroeg me of ik haar wilde afzetten bij de massagesalon, dat wilde ik wel en reed haar daarheen. Ze leek onder de indruk van de auto en de telefoon daarin en vroeg of ze even mocht bellen. Ook dat mocht en ik legde haar uit hoe het ding werkte. T begon een gesprek in het Thais, waarbij ik na een minuut of 10 toch wat ongeduldig begon te kijken. Gesprekken vanuit de auto waren toen nogal duur, dat ontging haar niet en T beëindigde het gesprek. Ze had haar vriendin gebeld, zei ze, om te vertellen dat ze terugging naar Thailand. 

Nou, dat was dan duidelijk, “no way back” dacht ik opgelucht na deze bevestiging en zette T voor de salon af, met een tot ziens en wees voorzichtig nam ik afscheid. T bedankte me en gaf me tot m’n verbazing een zoen op m’n wang. 

Het verbaast inmiddels vast niemand meer als ik vertel dat de piloot verzonnen was. Dat de Thaise man die ik later door mijn Thaise stiefzoon heb leren kennen, een aardige vent was waar die jongen graag kwam. Van de economie studie die gevolgd zou zijn in Chiang Mai (verhaallijn 1), bleek qua data, geboorte zoon en leeftijd helemaal niets waar te kunnen zijn. Verhaallijn 2 is nu dat T college heeft gelopen in op een Universiteit in de buurt van Bangkok. 

Vriendin S bestond en bestaat daadwerkelijk, vriendin P niet, die heeft ze hier leren kennen. Het event, waarvoor ze in Thailand was, bleek haar huwelijk te zijn geweest. Gevierd in het dorp en de familie -die niet arm was en is, zeker niet voor Thaise begrippen- inclusief alle spirituele rituelen die daar in het boeddhisme bij horen. T was al eerder voor de wet getrouwd met die man, een Nederlander. Met hem woonde ze hier – zoals dat gebruikelijk is als getrouwd stel – samen onder één dak

Er zou nog veel meer komen, maar toen ‘zat ik er al tot over mijn nek toe in’. Hoe bestaat het….?

Wordt vervolgd

10 reacties op “Hoe bestaat het……. (5)”

 1. Bertje zegt op

  Het wordt steeds mooier, steeds weer meer nieuwsgieriger makend…

  Kan niet wachten op het vervolg en de daarop volgende afleveringen…

  Prachtig verhaal tot nu toe.

 2. Thailandganger zegt op

  Potverdikkie ik baal altijd als je verhaal stopt …

  Goed verhaal, heel stereotype en er zullen vast mensen op dit forum zich in herkennen.
  Ik heb er genoeg van gezien tijdens mijn rondreizen in Thailand en ook al is het nu maar 1 verhaal goed om ervoor te waarschuwen.
  Hoe mannen als lamme schaapjes om de tuin worden geleid door geiligheid 🙂

  Gelukkig is er zoveel moois te zien als je je gewoon afsluit voor de Go-Go wereld.
  Zaterdag mogen we weer 🙂

 3. Hans zegt op

  Erg goed verwoord en zie de beelden er zo bij. Het zou een erg mooie film kunnen zijn!

 4. maak zegt op

  Dit had eigenlijk in boekvorm moeten uit komen, Ik zie het helemaal voor me hoe dit met veel Thaise relaties met een farang uiteindelijk gaat. Maar het blijft ook lastig voor de Thaise uiteindelijk. Ze worden veelal door hen familie gedwongen om steun ( geld ) te sturen. En als je eenmaal in dit cirkeltje zit , kom je er ook niet gemakkelijk meer uit. Maar nogmaals heel mooi verwoord dit verhaal.

 5. Joop zegt op

  Het is algemeen bekend dat bij een Thaise vrouw haar grootmoeder drie per jaar overlijdt, haar zuster twee keer per jaar moet bevallen van een kind (en natuurlijk geen geld heeft voor het ziekenhuis), haar vader ernstig ziek is en heel dure medicijnen nodig heeft, de buffel continue ernstig ziek is en dure medicijnen nodig heeft, haar oudste broer geld nodig heeft voor een (uiteraard niet bestaande) studie, haar andere zuster tweemaal per jaar wil scheiden van haar aan drank verslaafde man en haar jongste broer (natuurlijk volstrekt ten onrechte) in de gevangenis zit en moet worden vrijgekocht.
  De Thai hebben wel zoveel zelfspot dat er destijds in Pattaya een T-shirt te koop was waarop een bedelbrief was afgedrukt, waarbij de farang vriendelijk werd verzocht om geld te sturen om al dat onheil te bestrijden.
  Maar wij moeten niet hypocriet doen, want Nederland heeft zijn bekende “heer Olivier” en vele minstens zo listige dames die hunkerende mannen beduvelen.

  • Jacques zegt op

   U generaliseert natuurlijk en daar betrap ik mij ook wel eens op. Er zijn zo’n 40 miljoen Thaise vrouwen en die zijn onder te verdelen in grofweg een aantal grote groepen. De hele rijken, de hoger geschoolden, de ouderen, de armen en ga zo maar door. Daar zijn toch hele grote verschillen waarneembaar. De meeste van ons kennen de vrouwen van stand niet en diegene die door hebben geleerd en onafhankelijk zijn ,hebben dit soort gedrag niet nodig en is het heel onwaarschijnlijk het bij die doelgroep aan te treffen. Er zijn ook rijke Thaise dames die ten prooi zijn gevallen aan internetfraudeurs. Deze zaken zijn meerdere malen al op de Thaise tv geweest. Daar ging het om grote bedragen geld. Bij de doelgroep prostituees komt dit gedrag zeker vaak aan de orde ( de goede niet te na gelaten natuurlijk), die hebben een ander leven en schuwen de leugens niet. Alles voor het goede doel en ja wat niet weet wat niet deert. Ze hebben wel een zesde zintuig en dat is dat ze al snel haarfijn aanvoelen hoe het spel gespeeld moeten worden en wie de doelgroep is. Bij internet criminaliteit van de 419 spamfraude ( vaak Nigerianen) is dit gedrag ook te lezen en waarneembaar. Langzaam komen de goedgelovigen en de behulpzame medemensen in een soort tunnelvisie, waar ze in verstrikt raken. Ik heb de nodige mensen voor aangifte bij mijn bureau gehad en de verhalen kwamen overeen en waren best triest, want er werd veel geld geïnvesteerd in gebakken lucht. Theater ten top en als je op de eerste rij zit dan ben je vaak slecht af. Ken jezelf en ken je zwaktes en wees alert op de verleidingen die op je pad komen. Vaak zijn ze niet wat het lijkt en de consequenties die kennen we allemaal, want velen zijn er al aan ten prooi gevallen en zelfs bij de diehards onder ons, meerdere keren. Dat het omgekeerde ook bij de regelmaat plaatsvindt en dat een Thaise vrouw wordt uitgebuit en misbruikt door een man is evident en vaak nog vele malen erger gezien de impact die dit voorbeeld heeft. De prostitutie en waar dit al niet goed voor is. Karaktervormend en littekens achterlatend bij een flink aantal van de betrokkenen. Maar goed het is kennelijk niet uit te bannen, want de behoefte is te sterk en het grote geld blijft aanlokkelijk en dus blijven we dit soort taferelen aanschouwen en morgen komt de zon weer op, maar zal niet iedereen er van genieten.

   • Maikel zegt op

    Heel mooi verwoord echter merk ik wel buiten jou reactie dat het generaliseren en stereotyperingen nooit uitgesloten zullen zijn
    Ik bezoek Thailand al 19 jaar ik zou haast in de standaard zielige verhalen kunnen trappen
    Het is oma opa nicht neef noem maar op die altijd wat hebben verder denk ik ook dat je door de t goed doorgrond wordt op karakter als zodat door hebben en jij erin trapt ben je in hun greep
    Ik reisde vaak met een vriend die kent ze door en door Soms de goede die voor de kwade eronder moeten lijden het is zijn plezier gedurende zijn vakantie en daarna weer gevlogen enigen van de dames cq contacten kent zijn standpunt en respecteert ook voor wat het is

    Echter ben ik een wat serieuzer typ en moet ik derhalve bekennen dat bij elke nationaliteit ongeacht zich altijd wat voordoet er bestaat geen perfecte volk
    Ben nu reeds 10 jaar met een Thaise getrouwd te bekennen dat er in elke relatie weleens wat is maar om over sprake van misbruik te praten kan ik niet vertellen
    Wat ik kan zeggen is dat daar waar de ruimte financieel voor is een enkele keer wat overgemaakt werd thans heeft zij haar baan en kan zij naast onze lasten met haar geld een bijdrage geven in het huishouden van haar Fam. Ook te vermelden dat zij bij alle ondernemingen ook aangeeft wat zij doet dus tot op heden is dit mijn verhaal wij hebben 2 kids is betrokken bij schoolactiviteiten waar mogelijk vanwege mijn drukke baan is zij overwegend met het begeleiden van schoolwerk bezig de resultaten van de kids op school zijn met goede resultaten tot op heden bereikt
    Dit is mijn verhaal over de mogelijke uitzonderlijke T

 6. frank h vlasman zegt op

  Heb de verhalen gehoord in T. en niet alleen van Hollanders maar ook van een Deen en 2 Duitsers. Blijf toch benieuwd hoe het verder gaat. Frank.

 7. Theo zegt op

  Ik heb deze verhalenvaker gehoord, het enige wat ik niet begrijp is dat een masseuse eerst ook gaat douchen en alleen in een handdoek gehuld de massage doet en daarna weer gaat douchen zonder dat er iets op sex gebied is gebeurd.Dit is geen gewone massagesalon maar een verkapt bordeel.Hier kun je natuurlijk best gebruik van maken maar dat kun je natuurlijk gewoon benoemen in jouw verhaal.
  Op zich een leuk verhaal.

  • De Kind Marcel zegt op

   Theo er zijn twee soorten massagesalons , de traditionele en de andere met happy ending…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website