Foto uit ons archief ter illustratie

Goedkoop blijkt vaak duurkoop. Dit werd duidelijk na onze ervaring met een zwembad aankoop. Vijf jaar geleden hebben we een woning gebouwd niet ver van Maha Sarakham, met de wens om ook een zwembad aan te leggen voor de nodige verkoeling tijdens de hete dagen.

Toen we ons online oriënteerden, vonden we destijds weinig informatie. In augustus 2018 kwam ik echter een zwembadbouwer tegen die precies bood wat we zochten: een zwembad van composiet met de juiste afmetingen en tegen een goede prijs. Om zeker van onze zaak te zijn, bezochten we de fabriek waar we daadwerkelijk de productie konden zien. De promotie, samen met de 20-jarige garantie op het zwembad, gaf de doorslag.

De installatie in januari 2019 verliep echter niet volgens afspraak. De fundamenten waren niet gestort, maar de heipalen waren simpelweg in het zand gedrukt. De machinekamer, die van composiet zou zijn, was in werkelijkheid gemetseld zonder enige fundering en stond scheef. Op de dag van oplevering bleek de installatie niet te werken door verkeerd aangesloten leidingen. Het leek alsof de monteurs dit werk voor het eerst deden. Vervolgens functioneerde het systeem nooit naar behoren en zoog het valse lucht aan, wat volgens de vertegenwoordiger van het bedrijf normaal was. Contact opnemen met de directeur-eigenaar bleek onmogelijk; onze e-mails bleven onbeantwoord.

Uit wanhoop zijn we naar de fabriek gereden, die we niet meer konden vinden. Wel vonden we een kantoor van het zwembadbedrijf onder een andere naam. De eigenaar was afwezig en beloftes om hem te vragen contact met ons op te nemen, leidden tot niets. Na het opsturen van foto’s van het inmiddels verzakkende zwembad, volgde er totale stilte.

Na een jaar afwezigheid in Thailand trof ik een verbleekte kuip aan met grote scheuren en bleek het oorspronkelijk blauwe composiet ontkleurd en beschadigd. De verwachte duurzaamheid was na een paar jaar ver te zoeken. Mijn pogingen om met de fabrikant en verkoper in gesprek te gaan over reparatie of compensatie liepen op niets uit; het bedrijf lijkt doof en blind voor onze klachten.

Nu rest mij de taak om de fabrikant verantwoordelijk te stellen en een oplossing te zoeken voor dit waardeloze product. Dit lijkt in Thailand echter een moeilijke opgave. Mogelijk moet ik de hulp van een jurist inschakelen.

Heeft iemand soortgelijke ervaringen of kent u toevallig een Nederlands sprekende jurist die mij kan helpen? Zes jaar geleden zocht ik informatie over het bouwen van een zwembad; nu wil ik graag mijn ervaringen delen om anderen te informeren.

Ingezonden door Fred

8 reacties op “Goedkoop is duurkoop, dat geldt ook voor een zwembad (lezersinzending)”

 1. Nicky zegt op

  Ik kan je misschien wel aan een goede advocaat helpen, maar alles staat of valt met het koopcontract wat is opgemaakt.
  1. Is dit gedetailleerd?
  2. Hoe zijn de betalingen verlopen?
  Ik hoop niet dat je alles reeds betaald hebt.
  Onze inbouwer wilde ook andere betalingsvoorwaarden dan wij. Maar daar gingen we niet mee akkoord. En geloof me, ze willen allemaal verkopen, dus je kan altijd onderhandelen

 2. Arno zegt op

  Fred.

  Triest verhaal, maar tekenend hoe helaas velen handelen in Thailand.
  Vakmensen worden uit het rijstveld geplukt en zo prutst men aan.
  Aangaande de aandachtspunten sluit ik me bij Nicky aan.

  Ik weet niet meer waar ik het ooit gelezen heb, maar op internet werd onderstaand advocaten kantoor aanbevolen.
  Somphol Advocaten te Udon Thani is al eens meer aangeprezen op het internet.
  Waag er een informatief gesprek aan , NEEN heb je , Ja kan je krijgen.
  Als de moderator het niet goed vind dan plaatst hij dit maar niet, maar hierbij het adres.

  588/11 Ban Lueam, Mueang Udon Thani District, Udon Thani 41000, Thailand +6642246375

  Sterkte Arno

  • Arno zegt op

   Was vergeten te melden dat er volgens info op internet bij Somphol advocaten ook engels sprekende medewerkers zijn .
   Speciaal tel nr. voor engels taligen : 080-787-9078
   Als jezelf ook goed engels spreekt kom je heel ver.

   Gr. Arno

 3. eric zegt op

  Fred ik zou wel graag de naam van het bedrijf weten want ik ben ook van plan in de toekomst een zwembad aan te leggen ook intressant voor de andere lezers die nog willen bouwen
  Gr Eric

  • Fred Kosum zegt op

   Dat is ook mij bedoeling geweest =om anderen te informeren. Ik heb expres geen namen genoemd om mogelijke problemen te voorkomen .Indien de redactie geen bezwaar heeft ,neem contact met [email protected] ,ik zal je vragen beantwoorden.

   Fred Kosum

  • Rob V. zegt op

   Thailand kent erg strenge smaad & laster wetgeving. Als je iemands reputatie schade toebrengt, ook al is het helemaal waar wat je zegt en kun je dit aantonen, dan riskeer je nog steeds een veroordeling door de rechter. Zelfs journalisten zijn hierdoor verzeild geraakt in lange rechtszaken. Begrijpelijk dus dat Fred geen namen noemt.

 4. Johnny BG zegt op

  Een advocaat kan helpen maar de makkelijkste methode is om naar de politie te gaan en aangifte van oplichting te doen. Als je zelf de bewijzen hebt zoals email contact, koopcontract met garantie bepalingen, betalingen en foto’s dan maken zij een afweging of geven advies. Mocht je een Thaise partner hebben dan die vooral het woord laten doen en niet teveel bemoeien met de BE/ NL insteek.
  Het spelletje spelen via de consumentenbond is mogelijk maar dat zal ook via de politie verlopen en is daardoor verloren tijd. https://www.tilleke.com/insights/how-thailands-consumer-protection-board-handles-consumer-complaints/
  Als je naar het bureau ga doe dat dan om een uur of elf in de ochtend………….

 5. Fred Kosum zegt op

  Bedankt allemaal voor de suggesties. Nu heb ik een praktisch probleem ,de fabrikant en verkoper is helemaal onvindbaar. De volgende dagen zal ik proberen hem opsporen. Eventuele ontwikkelingen zal ik rapporteren .
  En nadenken hoe en waar kan ik 9×3,5 x 1,40 m composiet verwijderen en kwijt van mijn tuin.
  Fred


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website