Je maakt van alles mee in Thailand (25)

Door Redactie
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
3 januari 2024

gypsy.aiko / Shutterstock.com

Weer een nieuwe aflevering in onze serie van een bloglezer, die iets leuks meemaakte in Thailand. Heeft u ook een ervaring met iets bijzonders, grappigs, merkwaardigs, ontroerends, vreemds of gewoons betreffende Thailand laat het ons weten via het contactformulier.  

Het hoeft natuurlijk niet per se in Thailand plaatsgevonden te hebben, die leuke ervaringen met Thailand komen ook in Nederland en België voor. Het mag lang of kort zijn, maar gewoon leuk om te vertellen. Perfect Nederlands mag, maar hoeft niet, de redactie helpt u om er een mooi verhaal van te maken.

Vandaag een verhaal van bloglezer Adri over zijn Engelse les aan Thaise kinderen, goed voor een glimlach.

Dit is het verhaal van Adri

Engelse les

Als ik in Thailand ben, doe ik vrijwilligerswerk op een basisschool. Ik geef Engels aan alle groepen. Dit keer had de groepsleerkracht van groep 3 (in Thailand nog klas 1) had mij gevraagd een les te geven over de dagen van de week.

De dag ervoor thuis goed voorbereid. Met goede moed in de klas begonnen met de les. Ik had natuurlijk de Thaise namen van de dagen zelf goed uit mijn hoofd geleerd. Na ruim een half uur uitleggen, opschrijven, beurten geven zowel individueel als klassikaal, wilde ik graag weten of het allemaal een beetje beklijfd was. Ik veegde het bord uit en pakte 7 mooi gekleurde kaarten met de namen van de dagen in zowel het Engels als het Thais. Ik bedekte de Thaise naam, zei de Engelse naam en de kinderen moesten mij de Thaise naam zeggen.

Foutloos!! Super. Ik overlaadde de kinderen met complimenten! Ik keek naar de juf en die lachte een beetje besmuikt. Enfin, de les was afgelopen en ik vroeg haar vanwaar die lach. Haar antwoord was dat de dagen in Thailand allemaal een eigen kleur hebben. Dus aan de kleur van de kaart konden de kinderen zien welke dag het was!!

Ik heb natuurlijk deze test herhaald met door mijzelf gemaakte zwart/wit kaarten. En gelukkig deden ze het bijna allemaal foutloos!

7 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand (25)”

 1. Any zegt op

  GEWELDIG!

 2. Jan Scheys zegt op

  Weer iets bijgeleerd na meer dan 35 jaar reizen naar Thailand… Ik wist echt niet dat elke dag daar een andere kleur had. De namen van de dagen daar heb ik niet het minste probleem mee in het Thais maar de maanden!!!! Daar kan ik alleen maar de eerste 5/6 van onthouden! Echt te moeilijk…
  Ik ben toevallig eens in Ubon Ratchatani in een school terecht gekomen. ik heb in mijn jonge jaren Plastische Kunsten Grafiek gestudeerd (70-er jaren) en tijdens dit voorval was mijn Thai nog zeer beperkt. Ik kon met veel gebaren mijn kunstopleiding uitleggen en toen werd er ineens een gloednieuwe minicompresser met minispuitpistool voor special paint tevoorschijn gehaald en moest ik er een demonstratie mee geven haha. Was zo te zien nog nooit gebruikt. Ik maakte de eerste basisschetsen in potlood van een vrijwilliger en hoorde op de achtergrond minachtend geroezemoes maar dat lawaai verstildde toen ik de diepte en het reliëf begon te spuiten! Ik kreeg waarempel meer ontzag en respect tot….. de electriciteit uitviel en ik mijn biezen moest pakken voor ik het portret kon beëindigen haha.

 3. Ryszard Chmielowski zegt op

  Wie kan mij vertellen welke kleur bij welke dag hoort? Met jouw antwoord voel ik me wederom in groep 3 (1ste klas)……bij voorbaat bedankt!

  • Henk zegt op

   Beste Ryszard, zie hier: https://www.youtube.com/watch?v=QDIffq8ac6k&t=6s

  • Erik Kuijpers zegt op

   Ryszard, kijk hier maar eens….

   https://www.kf.or.kr/achNewsletter/mgzinSubViewPage.do?mgzinSn=13741&mgzinSubSn=14853&langTy=ENG#:~:text=Sunday%20is%20red%2C%20Monday%20is,color%20day%20their%20birthday%20was.

 4. Mark zegt op

  Maandag = Geel
  Dinsdag = Roze
  Woensdag = Groen
  Donderdag = Oranje
  Vrijdag = Blauw
  Zaterdag = Paars
  Zondag = Rood

  Eerder op dit Blog verschenen:
  https://www.thailandblog.nl/achtergrond/dagen-van-week-thailand/

 5. william-Korat zegt op

  The Auspicious Colors for Each Day of the Week:

  Sunday-Red.
  Monday-Yellow.
  Tuesday-Pink.
  Wednesday-Green.
  Thursday-Orange.
  Friday-Blue.
  Saturday-Purple.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website