Je maakt van alles mee in Thailand (194)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand, Lezersinzending
Tags: , ,
6 juli 2022

De gebeurtenissen waarover bloglezers een verhaal schrijven zijn overwegend positief van aard. Het gaat dan over iets opmerkelijks, iets grappigs of over een leuke herinnering. Er kan echter ook iets gebeuren, dat je “nooit meer” wilt meemaken.

Op de website van RTL Nieuws staat een wekelijkse rubriek waarin lezers vertellen over een negatieve, ja zelfs soms over een angstige ervaring. Deze week vertelt Arjannah over een vakantie van 3 jaar geleden op het eiland Koh Lanta. Ze keek uit naar witte stranden, lekker eten en mooie natuur. Wat ze niet verwachtte, was dat ze in gevaar zou komen en moest vluchten. “Het engste was nog dat we niet wisten wie we konden vertrouwen.”

Het had te maken met een ontmoeting van haar en haar vriend met een olifant met toeristen en een Thaise begeleider. Haar vriend liet zijn afkeer van het gebruik van olifanten luidkeels horen en de Thaise begeleider was daar niet van gediend. Arjannah vertelt in haar verhaal wat er daarna gebeurde en de angstige ogenblikken, die zij meemaakte. Door auteursrechten kunnen we het hele verhaal niet overnemen, maar verwijzen graag naar de link: https://www.rtlnieuws.nl/

Haar conclusie van deze trip: “Voortaan zal ik niet meer zomaar mijn mening geven. Andere toeristen raad ik aan zich in de cultuur te verdiepen. Ja, er gebeuren in het buitenland soms dingen waar je het niet mee eens bent, maar daar hoef je niet hardop over te oordelen.”

8 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand (194)”

 1. Osen1977 zegt op

  Wat een heftig verhaal. Ik ben zelf ook erg anti misbruik van dieren voor enige amusement, maar ga dit in andere landen echt niet op deze manier ventileren. Goed dat zij dit verhaal willen delen zodat anderen gewaarschuwd worden. Veel toeristen denken echt niet na voordat zij wat roepen of denken te mogen doen. Je bent te gast en de spelregels zijn heel anders in het buitenland, vooral in verre landen !!

  • Bart zegt op

   Je gaat me toch niet wijsmaken dat de Thai het mooi voorbeeld zijn hoe je een olifant moet behandelen (trainen)? De Thai hebben alles behalve spelregels als ze ‘denken’ dat ze ergens geld mee kunnen verdienen – dierenmishandeling inbegrepen.

 2. Francois Nang Lae zegt op

  Deze olifant in Pai had zo zijn eigen oplossing voor die vervelende toeristen op zijn rug.
  https://www.flickr.com/photos/miquefrancois/albums/72157719580143477

 3. Cor van der Velden zegt op

  Misschien de moeite waard om je eens te verdiepen in hoe de Thai met olifanten omgaan? In Lampang, dichtbij Chiang Mai is het Royal Thai Elephant Conservation Centre, waar je als farang een tijdje tussen de Thai olifantenverzorgers kan doorbrengen. Er is ook een olifantenhospitaal(tje) waar redelijk grote operaties worden gedaan. Ik heb er zelf twee weken doorgebracht. Je leeft met de oppassers, in een rieten hut, staat met ze op en doet hetzelfde werk. Heel educatief! Afgezien van dat je ziet hoe ze met hun dieren omgaan maak je ook mee hoe intelligent en vriendelijk deze kolossen zijn!

  • André zegt op

   Beste Cor,

   Ben blij om te zien dat je heel wat positieve ervaringen hebt opgedaan tijdens je verblijf in het Royal Thai Elephant Conservation Centre. Deze instelling leert je hoe het wel zou moeten.

   Echter in de praktijk vindt er heel wat dierenmishandeling plaats. Veel olifanten worden op jonge leeftijd getraind om te doen wat er van hen verwacht wordt. Geldgewin is ook hier weer de oorzaak. Ik ga me dan ook nooit laten verleiden voor een bezoek aan een olifantenshow of iets dergelijks.

   Ik ben nog altijd de mening toegedaan dat dieren thuishoren in hun natuurlijke habitat. Maar dit laatste wordt hoe langer hoe meer ingepalmd door de mens. Een triestige evolutie.

  • Gerard zegt op

   Cor, allemaal zeer mooi maar ik zie ook heel wat schrijnende toestanden van menig Thai hoe men niet moet omgaan met olifanten.

   Deze dieren zijn inderdaad zeer intelligent maar worden op heel veel plaatsen misbruikt ten voordele van de vele toeristen. Gelukkig zijn er ook de zeldzame centra waar men deze prachtige dieren wel met het nodige respect behandelt.

  • Erik zegt op

   Cor, in dat Conservation Centre is de ‘opleiding’ al voorbij! Jij krijgt nooit te zien hoe olifanten uit het wild worden gehaald en zwaar worden mishandeld om ze ‘braaf’ te maken.

   Ik wil je adviseren eerst eens iets te lezen over de training van die dieren in heel de wereld, het is echt niet alleen in Thailand, voordat jij je met mooie verhalen en plaatjes en een strak geregisseerde ‘persoonlijke ervaring’ nog eens voor de gek laat houden!

  • khun moo zegt op

   Cor,

   Mischien wordt het toch eens tijd om je roze bril af en toe af te zetten.
   Jonge olifantjes worden van de moeder weggehaald.
   Het dier zal en moet zijn geld op gaan brengen.
   Goedschiks of kwaadschikts.
   Ze worden ook met een haak met een scherpe punt in het gareel gehouden.
   Ik ben er zelf getuigen van geweest dat men zo hard corrigeert dat het bloed uit de wond van de olifant huid kwam.
   Voor dieren rechten moet je niet in Thailand zijn en ook niet in Laos, Cambodja, Birma of Vietnam.
   Lees onderstaand artikel eens.

   https://allthatsinteresting.com/thai-baby-elephant-killed


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website