Je maakt van alles mee in Thailand (170)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand, Lezersinzending
Tags: ,
25 maart 2021

Alhoewel de Thai niet echt veel verschilt van de gemiddelde Belg of Nederlander maak je in Thailand toch soms iets mee wat je in Belgie of Nederland niet zo gauw zal meemaken. Daar gaat deze reeks verhalen over. Vandaag een eerder geplaatst verhaal van Michel die mag meehelpen met de visvangst in Hua Hin.


Een dag om niet te vergeten!

Tijdens mijn jeugd was ik als zoon van een kerkmeester jarenlang vrome misdienaar. Daardoor was ik meer dan normaal ingeburgerd in het bestuderen van de heilige schrift. Een verhaal waar ik bleef aan twijfelen was de wonderbare visvangst (Joh 21.1-24). Daar liet Jezus na zijn herrijzenis de apostelen in korte tijd 153 grote vissen vangen.

Vandaag heb ik in Hua Hin mogen meehelpen aan zo een visvangst. Wandelend langs het strand van Takiab merk ik een zestal taaie Thais op die in de branding van de zee een metersbreed net proberen af te wikkelen tot pakweg een lengte van 100 meter. Na het gebruikelijke Sawasdee en mijn vraag (phoot phasa Thai tae mai keng) wat ze van plan zijn, volgt een lachsalvo en de vraag om mee te helpen.

Onder het alziend oog van mijn echtgenote-barones loop ik het water in en krijg een pin in mijn handen die ik in het strandwater moet steken en blijven vasthouden. De Thais beginnen, steeds een paar meter verder in zee, het net te ontrollen. Ieder van hen kent zijn plaats en na een wijde boog te hebben geschapen wordt onder luid gejoel en gelach de laatste Thai evenwijdig met mij neergepoot, maar 100 meter verder.

WAAH…na 3 minuten moet ik mijn ogen uitwrijven. Niet van het opspattend zeewater, maar van de ongelooflijke vangst die ze nu met zijn allen uit het net trekken. Elke 10 a 20 centimeter zit een visje verstrikt. Die worden in recordtempo op een hoop gegooid op het strand. Twee Thais rollen het net op. Ik sta erbij als Piet Snot. Ik krijg te horen dat hun leider, (waarschijnlijk is die man wel rond de 85) perfect kan voorspellen waar en wanneer een school dicht bij de kust komt.

Ondertussen staan tientallen mensen foto’s te nemen, en ik voel me als Falang toch eventjes vedette. Ik zou graag met mijn toneelervaring ooit een Jezus- verfilming van deze vangst willen spelen, maar zoek nog naar een overtuigd christelijke Jozef die niet te jong mag zijn om de rol van die visleider te spelen. Maar goed, na een daverend applaus en de zalige verbroedering met de vissers, kreeg ik een veel te groot deel van de buit. Alleen even een foto genomen, en dan teruggegeven aan de vissers.

Heel tevreden met een paar visjes huiswaarts. ‘s Avonds een memorabel visfestijn met de Pla Kapong Sam Lot geeten. Met dank aan mijn lieve keukenprinses die meer dan behoorlijk Ahaan Thai klaarmaakt.

Een dag om niet te vergeten!


» Laat een reactie achter


Rating: 4.80/5. From 10 votes.
Please wait...

2 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand (170)”

  1. Joseph Jongen zegt op

    Denk die ‘Visser’ goed te kennen. Zijn lieve vrouw eveneens en die moet deze visser thuis maar eens aan het werk zetten want hij speelt daar al voor Jezus en dat is geen toneel. Paaltje vasthouden en die andere mannen hard laten werken en daarna trots op de foto alsof hij een prestatie van jewelste heeft geleverd. Uiteraard denkt hij ook nog dat de fantastische stand op de ranglijst van zijn Club Brugge aam hem te danken is. Wil toch even te berde brengen dat er maar liefst 3 Ollanders bij die club spelen. Overigens is deze mijnheer een van mijn allerbeste vrienden en zou me als Joseph best aan deze Jezus in een toneelstuk willen onderwerpen. Maar of dat als atheist zijnde mogelijk is betwijfel ik.

  2. Caspar zegt op

    In Exodus 14 vers 21 en 22 staat: “Toen Mozes zijn hand uitstrekte over de zee, zo deed de HEERE de zee weggaan, door een sterken oostenwind, dien gansen nacht, en maakte de zee droog, en de wateren werden gekliefd. En de kinderen Israëls zijn ingegaan in het midden van de zee, op het droge; en de wateren waren hun een muur, aan hun rechter hand en aan hun linkerhand.” Nou weet ik waar die vissen zijn gebleven ze lagen op het droge , en je kon ze zo oprapen LOL.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website