Je maakt van alles mee in Thailand (165)

Door Hans Pronk
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
9 maart 2021

Alhoewel de Thai niet echt veel verschilt van de gemiddelde belg of Nederlander maak je in Thailand toch soms iets mee wat je in belgie of Nederland niet zo gauw zal meemaken. Daar gaat deze reeks verhalen over. Vandaag een nieuw verhaal van Hans Pronk.


Geluk is niet te koop

We gingen onlangs naar onze sleutelmaker om een sleutel bij te laten maken. Ik zag dat hij wat kreupel liep en omdat ik een gezonde vent verwachtte – we kennen hem al wat langer – keek ik wat verbaasd. Hij zag dat en liet mij de schrammen ter hoogte van zijn knie en aan de binnenkant van zijn dijbeen zien. Niets ernstigs zo te zien maar vast wel pijnlijk.

Later hoorde ik van mijn vrouw hoe dat gebeurd was. Hij had bij een tempel wat levende visjes in een plastic zak gekocht om die de vrijheid in de rivier te geven. Dat gebeurt in Thailand op bepaalde plekken wel vaker als er om een gunst van hogerhand gevraagd wordt. Een goede kennis van ons heeft mij vroeger ook wel eens zo’n zakje in de handen gedrukt blijkbaar in de veronderstelling dat ik een beetje extra geluk wel kon gebruiken.

Ik heb vervolgens dat zakje een beetje gedachteloos in de rivier leeg gekieperd want speciale wensen had ik op dat moment niet. Iets dergelijks gebeurt trouwens ook met vogeltjes die hun vrijheid door geluksarme Thai teruggegeven wordt. Of er wordt een varkenskop – niet levend natuurlijk – aan een Boeddhabeeld geofferd. Maar hoe kwam die sleutelmaker nu aan al die schrammen?

Op weg naar de rivier om die visjes hun vrijheid weer te geven was hij door een houten deksel van een put gezakt. Ja, dat kan bijzonder pijnlijk zijn. Geen geluk voor de brave man dus. Mij verwondert dat echter niets want toen ik die visjes toentertijd hun vrijheid weergaf zag ik wat er gebeurde: de roofvisjes lagen al de loer en de pasverworven vrijheid voor de losgelaten visjes duurde maar luttele tellen. Op die manier kan je natuurlijk geen geluk verkrijgen.

Nu zou je natuurlijk kunnen denken dat je met voeren van vissen wat geluk kan afdwingen, maar daar geloven Thai nu weer niet in. Je kan soms wel zakjes visvoer bij vijvers kopen om aan de vissen te voeren maar dat is alleen voor vermaak bedoeld, niet om geluk te bewerkstelligen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website