Wereldwijde hotelprijzen klimmen naar niveau 2006

Door Redactie
Geplaatst in Hotels
Tags: ,
11 september 2013
Wereldwijde hotelprijzen klimmen naar niveau 2006

Tijdens de eerste helft van 2013 is de gemiddelde prijs van een hotelkamer wereldwijd gestegen met 2% ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden, zo blijkt uit de laatste Hotels.com Hotel Price Index (HPI).

De relatief kleine stijging volgt de trend van geleidelijk oplopende tarieven sinds begin 2010. De gemiddelde prijzen zijn nu bijna terug op het niveau van 2006, het jaar voorafgaand aan de start van de wereldwijde financiële crisis. Sinds de start van de HPI in 2004, waarbij de beginwaarde werd vastgesteld op 100, registreert de HPI de prijzen die hotelgasten wereldwijd daadwerkelijk betalen voor hun accommodaties. Tijdens de eerste helft van 2013 stond de index op 111, acht punten onder het topniveau uit de eerste helft van 2007 en elf punten hoger dan bij de lancering.

De regio Latijns-Amerika behaalde met een stijging van 7% het beste resultaat sinds twee jaar. Geholpen door de aanwakkerende economie in de VS presteerden ook Noord-Amerika en de Cariben beter dan het wereldwijde gemiddelde, met stijgingen van respectievelijk 3% en 5%.

In de Pacific zorgde een terugval van de Australische delfstoffenindustrie voor een daling van het aantal zakelijke reizigers, met name in West-Australië, en voor een zwakkere groei van de hotelprijs van 1%. Met een eurozone die officieel maar net uit de recessie is, blijven ook Europa en het Midden-Oosten achter, met een stijging van 1%.

David Roche, President Hotels.com, zegt: “Het lijdt geen twijfel dat de Europese hotelprijzen tot de zwaarst getroffene behoren sinds de economische teruggang in 2008/2009. Het feit dat de eurozone groei heeft gekend tijdens de eerste twee kwartalen van 2013 bewijst dat de economische crisis afzwakt, maar nog niet helemaal voorbij is. In veel van de bestemmingen die het hardst werden geraakt, zijn de hotelprijzen gestabiliseerd en enkele van deze bestemmingen laten weer gezonde stijgingen zien.”

Azië

Azië was met een daling van 2% de enige regio waarin de prijzen omlaag gingen tijdens de eerste helft van 2013. Hoewel afzonderlijke steden in deze regio goed presteerden, droegen de waardedalingen van de yen en de roepie in combinatie met een daling van het aantal inkomende bezoekers in China bij aan dit resultaat. Het uitgaande reisverkeer vanuit China werd echter nog niet beïnvloed door de afzwakking van de Chinese economie en bleef toenemen.

“Een ander fenomeen dat van invloed is op de wereldwijde hotelprijzen is de grote en snelle toename van het aantal Chinese internationale reizigers”, zegt David Roche. “Volgens het China Tourism Academy rapport 2013 is China officieel ’s werelds grootste uitgaande toeristenmarkt geworden, met een geschatte 83 miljoen overzeese reizen gemaakt door Chinese burgers. De Wereld Toerisme Organisatie van de Verenigde Naties maakte tevens bekend dat Chinese reizigers 102 miljard dollar spendeerden aan internationaal toerisme in 2012, 40% meer dan in 2011, waarmee zij de meer gevestigde toeristenmarkten van Duitsland en de VS overtreffen. Internationaal reizen blijft een ambitie van met name veel jongere reizigers, die beschikken over het besteedbaar inkomen om naar het buitenland te reizen.”

Nederland

In Nederland betaalden reizigers van over de hele wereld gemiddeld € 121 per hotelovernachting in de eerste helft van 2013, 4% minder dan in dezelfde periode vorig jaar (€ 127). Amsterdam bleef met een gemiddelde kamerprijs van € 135 per overnachting, ondanks een prijsdaling van 2%, de bestemming in Nederland waar reizigers het meest betaalden, gevolgd door Maastricht (€ 113) en Den Haag (€106).

Internationaal staat de Nederlandse hoofdstad op plaats 34. Met een gemiddelde kamerprijs van € 236 is de Omaanse hoofdstad Muscat het duurst. Voor het contrast: het goedkoopst is Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja: € 42.

5 reacties op “Wereldwijde hotelprijzen klimmen naar niveau 2006”

 1. compuding zegt op

  Hallo,

  Ik weet niet waar deze cijfers vandaan komen, maar ik heb in Thailand nog nooit in een hotel geslapen dat duurder was dan 35 euro. Meestal was dat goekoper.

  compuding

  • cor jansen zegt op

   Dat jij nog nooit duurder hebt geslapen zegt niet over

   de prijzen, ik kan ook slapen in Bangkok van 10 euro

   maar ook voor 200 euro, en meer als je dat leuk vind,

   Dus wees bij dat het daar goed te betalen is.

   groeten Cor Jansen

 2. compuding zegt op

  Ik wilde daar alleen mee zeggen dat Phnom Penh niet de goedkoopste is.
  Wanneer je zoekt zal er nog wel meer goedkopere hotelletjes vinden
  Dus dat hele onderzoek is van nul en generlei waarde

  gr compuding

  • Bangkokker zegt op

   Het onderzoek gaat over gemiddelden en dat klopt redelijk.
   Ikzelf betaal in Thailand ook rond de 120 euro per nacht. Vind ik best netjes voor wat er geboden wordt.
   Afgelopen zomer was ik in Barcelona en betaalde daar 240 euro voor een 4 sterren hotel, vond ik erg duur omdat ik Thailand gewend ben.

   Goedkoper dan 35 euro per nacht kan ook wel maar dan heb je niet veel soeps in mijn ogen.

 3. egon wout zegt op

  Moderator: niet uitsluitend op elkaar reageren dat is chatten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website