Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Mijn leeftijd is 81. De klacht was lage en onregelmatige hartslag 30/35 a min., waardoor ik voor onderzoek ging in Bangkok Hospitaal in KhonKaen
15 jaar geleden is al een stent geplaatst in het AMC. Daarna weinig problemen ,mede ook door de hogere temperaturen in Thailand waar ik nu 10 jaar woon. Moet gezegd worden dat ik vaak mijn medicijnen vergat in te nemen. Voor het moment gebruik ik:

 • Rosuvastatin Sandoz 10 MG
 • Nebilet 2.5 mg
 • Diovan 80 mg
 • Aspilets 81 mg

Geen overgewicht 78 kg, rook niet, af en toe een glas rode wijn. Bloeddruk nu ongeveer 135 – 75 met hartslag van 45/55, zie ook de bijlagen die ik heb gestuurd.

Ik kreeg aanbeveling voor stent of Bypass, echter Bypass voor mij uitgesloten gezien mijn leeftijd en de kosten 745.000 baht. De kosten voor een stent: 340.000 baht en extra stent nog een 75.000 baht.

Ik heb een echo en CT scan ondergaan. toch besloot ik voor een second opinion, dit gedaan in Cristian Hospital in Bangkok (non profit). Op afspraak ben ik naar de cardioloog gegaan, hier kwam tot mijn opluchting een ander advies. Stent, bypass of Balloon was niet nodig, ik had ook geen bijkomende klachten. Wel het advies goed de medicijnen te blijven gebruiken.

Blijft nog een vraag: ik heb Ischias (sciatica). Ik krijg hiervoor 3 x per jaar een Cortisone injectie waardoor ik pijnvrij ben en auto en bike kan blijven rijden. Kunne de corticosteroid injecties oorzaak zijn voor lage hartslag?

Groet,

J.

******

Beste J.

Bedankt voor uw uitgebreide informatie.  De 3 injecties cortison zullen nauwelijks invloed hebben op uw polsslag. Vermoedelijk fietst u al langer dan gisteren. Van duursporters is bekend dat ze op latere leeftijd vaak een lage hartslag hebben. Dat kan duizeligheid veroorzaken. 30-55 slagen per minuut is langzaam. Hebt u daar klachten van, dan zou u kunnen gaan denken aan een pace-maker.

B-blokkers hebben de eigenschap de hartslag te verlagen. Daarom is het misschien beter de Nebilet te halveren en in de toekomst helemaal weg te laten. Als uw bloeddruk dan te hoog wordt, kunt u een diureticum gebruiken. Bijvoorbeeld 25 mg Chotalin (Chlortalidone) of 25 mg Hydrochlorthiazide in te nemen voor het ontbijt. De Diovan kunt u dan ‘s-avonds innemen en de Aspilet na het ontbijt.

De linker helft van uw hart is vergroot. Dat kan ook met duursport te maken hebben en de onregelmatige hartslag veroorzaken.

Uw nierfunctie is niet optimaal. Niet ongewoon voor iemand van uw leeftijd.

De stent is zit voor 50% dicht. Ik spreek liever over 50% open.

Met het oordeel van de cardioloog ben ik het helemaal eens. De Rosuvastatin kunt u stoppen. Heeft in uw geval geen enkel nut. Bovendien kan het de nierfunctie negatief beïnvloeden.

Mocht de stent helemaal dicht gaan zitten, dan kunnen ze die altijd nog vervangen.

Een bypass op uw leeftijd zal ik zeker niet als eerste adviseren, zeker gezien de bijwerkingen.

Met vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website