Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Dank voor uw advies. Ik ben 59 en de stent werd inderdaad vorig jaar geplaatst in een hartkransslagader (buitenzijde). Deze ader was voor 70 procent dichtgeslibd. De andere aders zijn allen intact.

Ik hou ook vocht vast (vooral in mijn linkeronderbeen). Van mijn beide benen werden de spataders verwijderd een 4-tal jaar geleden. Mijn ‘normale’ bloeddruk zit met de co-lisinopril, de halve nebivolol en de amlor op 120 over 80 (in Belgie). Zonder deze of gene medicatie heb ik soms pieken naar 170 over 120 (dit kan echter te maken hebben met een sporadisch overmatig alcohol- en tabaksgebruik, alsook emotionele stress)’

Eigenlijk wil ik zo min mogelijk pillen slikken. Met deze info kunt u misschien nog iets effectiever de medicatie bepalen?

Waarvoor dank bij voorbaat

Wens u een fijne dag.Groet,

D.

*****

Beste D,

Bedankt voor de verdere informatie, waaruit ik opmaak, dat uw vaatstelsel niet meer 100% is. Een dringend advies is dan ook, om helemaal te stoppen met roken. Anders wordt het behandelen met een rokende schoorsteen.

Als het diureticum werkt bij uw been, zou ik het wel nemen. Ook de amlodipine (Amlor), welke dosering?, kan een oorzaak zijn van vocht vasthouden. Als uw polsslag niet te laag (beneden de 50) wordt, kunt in plaats daarvan een hele nebivolol slikken.

De lisinopril zou ik ‘s-middags nemen, de hydrochlortiazide ‘s-morgens en de nebivolol ‘s-avonds. Na het eten.

Dat is allemaal een kwestie van even uitproberen.

De statine kunt u eigenlijk ook wel weglaten, maar dat zal uw dokter in Belgie wel niet leuk vinden.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website