Maarten Vasbinder woont 1½ jaar in de Isaan, waar hij een geweldige vrouw heeft ontmoet met wie hij lief en leed deelt. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je ook een vraag aan Maarten? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem. Jouw privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ben sinds een aantal weken in Thailand en kamp sinds zondag met een mogelijke oorontsteking. De klachten zijn oorpijn een oor vol vocht dat voor mijn gevoel dicht zit en soms open en dicht voelt. Ben naar het ziekenhuis in Pattaya gegaan heb Augmentin en Naprosyn gekregen de pijn is wel minder maar het oor vol vocht blijft.

Ook hoor ik met het bewuste oor veel minder.

Wa zou ik het beste kunnen doen afwachten of terug naar het ziekenhuis gaan?

Groet,

K.

˜˜˜˜˜˜˜˜˜

Beste Kristie,

Zo te zien heb je een gehoorgang ontsteking, iets wat hoort bij warmte vochtige gebieden. In Spanje zag ik er 1.000 per jaar.

De bacterie die het veroorzaakt is meestal een Pseudomonas aeruginosa.

Alvorens te behandelen met druppels, moet je even een druktest doen. Knijp je neus dicht en pers. Als er lucht uit je oor komt, is het geperforeerd en moet je naar een KNO-arts.

Je kunt proberen te spoelen met lauw water, als je oor vuil is en dat is het, omdat je een vol gevoel hebt. Dat is geen vocht, maar oorsmeer plus bacteriën.

Dat spoelen kun je met een injectiespuit van 50 of 100 cc doen. Niet zelf en de straal op schuin op de wand. Dan cirkelt het water.
Niet met pincetten en wattenstokjes knoeien. Je kunt ook je dokter vragen het oor schoon te maken. Kan pijn doen.

Als je oor schoon is, kun je een mengsel maken van 50% alcohol en 50% azijn (witte). 4x daags minimaal 5 druppels in je oor met een pipet. In het begin brandt het.  Als de pijn minder wordt, wordt het oor beter.

In het algemeen helpen antibiotica niet, omdat de bacterie resistent is. De Naprosyn is een ontstekingsremmer en heeft wel nut, samen met de druppels. 3x daags 250mg na het eten.

Overigens, als je in een koud klimaat komt, gaat de ontsteking meestal vanzelf over

Ter voorkoming van deze ellende ’s morgens en ’s avonds één druppeltje azijn in beide oren. Na zwemmen oren droge met een koude föhn.

In Spanje heb ik een speciale druppel ontwikkeld die door de apotheek werd gemaakt. Waarschijnlijk kan dat hier niet.

Bij elke behandeling is het belangrijk dat het oor schoon is, anders is het dweilen met de kraan open.

Sterkte,

Maarten

3 reacties op “Vraag aan huisarts Maarten: Oorpijn in Thailand”

 1. jowe zegt op

  Heb ik ook gehad toen ik net in Thailand woonde.

  Dat komt omdat wij meer zweten.
  Deze zweet wordt gele creme en veroorzaakt oorontsteking.

  Als het over is, goed schoon houden met wattenstaafjes anders krijg je er opnieuw last van.
  Dit doe ik nu dagelijks voor het douchen, daarbij gebruik ik kinder-wattenstaafjes.

  m.vr.gr.

  • jasper van Der Burgh zegt op

   Nooit, maar dan ook nooit wattenstaafjes gebruiken in het oor! Het enige effect ervan is dat je de oorsmeer aandrukt tegen het trommelvlies. Daarnaast loopt je een reeel risico de binnenzijde van het oor, of het trommelvlies te beschadigen met alle risico’s op ontsteking vandien.
   De enige echte oplossing om het oor schoon te houden is door met lauw water en een grote injectiespuit het oorsmeer er uit te spoelen, desnoods eerst een nacht wat slaolie in het oor, afgedicht met een wattenpropje. Als je het zelf niet kunt/durft: het is een handeling van 5 minuten bij de doktersassistente.
   Ik heb deze ellende (ontsteking door wattenstaafje) net achter de rug, en bovenstaande werd mij door mijn huisarts op het hart gedrukt.
   Bijkomend voordeel is dat je ook een stuk beter hoort erna: je hebt geen idee hoeveel oorsmeer er uit kan komen na enkele jaren van de “wattenstaafmethode”!

   • Maarten Vasbinder zegt op

    Jasper, je hebt groot gelijk. Wattenstaafjes zijn geschikt om je ellebogen schoon te maken, nadat je met je ellebogen je oor hebt gereinigd. Slaolie is een prima middel om het oorsmeer (cerumen) zacht te maken. Als je een hele grote prop hebt , moet je soms een pincet gebruiken. Oorsmeer veroorzaakt geen infecties, maar beschermt daar juist tegen al is dat in beperkte mate.
    Oorsmeer wordt aangepakt door kliertjes in de gehoorgang en niet door zweet.
    Wie graag in zijn oren pulkt met haarspelden, wattenstaafjes en andere gereedschappen, loopt de kans een infectie op te lopen. Sommige mensen maken meer oorsmeer dan andere. Vooral bij rokers komt het oorsmeer niet vanzelf naar buiten, omdat zogenaamde trilharen in de gehoorgang dan niet meer werken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website