Maarten Vasbinder woont 1½ jaar in de Isaan, waar hij een geweldige vrouw heeft ontmoet met wie hij lief en leed deelt. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je ook een vraag aan Maarten? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem. Jouw privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben een man van 61 jaar ik heb een hersenbloeding in Nederland gehad 12 jaar geleden nu heb ik in februari een lichte beroerte gehad hier in Thailand.

Ik loop nu tegen het volgende probleem aan. Zonder medicatie kan ik niet meer afgaan. Ik slik nu in de morgen het volgende: med baby asprin 81 mg, foliamin folic acid, amlopine 10 mg, siamformet 500 mg voor de nacht, bestatin 20 mg, harnal ocas 0,4 mg.

Ik denk dat deze medicijnen bij mij obstipatie veroorzaken. Heb dit aangegeven in het ziekenhuis maar ze zeggen dat het wel overgaat, dit duurt nu al 3 maanden. Heeft u mischien een goede tip? Ik woon in Jomtien.

Bij voorbaat hartelijk bedankt,

H.

˜˜˜˜˜˜˜

Beste Harry,

Naast eten van veel groenten en fruit, zou je één keer per week een Dulcolax tablet kunnen nemen en elke dag 5 cc (een grote theelepel) duphalac (lactulose). Als alles weer goed werkt, kun je de Dulcolax laten staan.

Ook bewegen, lopen, helpt, maar ik weet niet of je dat kan.

Wel, raad ik je aan je dokter te vragen, of hij darm obstructie wil uitsluiten. Daarvoor zal een darmonderzoek gedaan moeten worden.
Als dat minder dan 5 jaar geleden is gedaan, is het niet nodig.
Ook is het mogelijk dat de lichte beroerte, die je hebt gehad de oorzaak is.

Wat betreft je medicatie zouden de Simvastatine (bestatin) en/of de Tamsulosine (harnal ocas) de obstipatie kunnen veroorzaken, maar waarschijnlijk slik je die al langer.

Zolang het bij vezels blijft, zoals de duphalac, is medicatie voor je obstipatie niet schadelijk. Regelmatig gebruik van senna-producten is dat wel.

Overigens kent iedere Thaise vrouw vele recepten die de stoelgang bevorderen en ongetwijfeld zullen er op dit antwoord vele, vaak heel nuttige, tips volgen van lezers.

De vele heerlijke recepten voor bouillon na een vorige vraag spreken wat dat betreft soepdelen.

Met vriendelijke groet,

Maarten

 

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website