Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Ik zal me eerst voorstellen. Ik woon al enige jaren in Thailand. Ben 76 jaar en weeg 114 kg en 200 cm lang. Tot nu toe nooit ziek geweest of ooit enig medicijn gebruikt. Nooit gerookt en alcohol drink ik niet. Nooit ook maar van iets last gehad. Ben niet brildragend en kan ook nog lezen zonder.

Ik laat jaarlijks in Pattaya bloedprikken en urine afgeven en controleren.. tot nu toe altijd cholesterol , suiker, psa waarde etc etc binnen de gezonde normen. Altijd sportief bezig geweest en seksueel nog steeds actief. Deze prettige jaren kunnen ze me dus niet meer afnemen maar niets is voor eeuwig blijkbaar dus ook ik niet

Ik was twee weken geleden in Nederland en na een partij golf had ik een zwaar gevoel in mijn onderrug net alsof ik een zware rugzak droeg… Dag daarop naar huisarts om te vragen of hij even naar mijn longen wilde luisteren. Dat heeft hij ook uitgebreid gedaan en schoof toen naar de voorkant wat resulteerde in een zorgelijk gezicht van de arts. Kort en goed ik kwam voor mijn longen (niets aan de hand) en ging weg met een hartprobleem. Er is onmiddellijk een hartfilmpje gemaakt en de arts las daaruit af dat mijn hart te weinig zuurstof heeft en ook dat mijn hartslag op HS 54 lag.

Ik heb een goede bloeddrukmeter waarmee ik mij zelf in het verleden wel eens controleerde en had al vastgesteld dat mijn HS zich altijd bewoog tussen de 57 en 50 waar ik tot nu toe geen last van heb gehad.

Hij wilde me doorsturen naar het ziekenhuis voor een duurtester op de fiets en toch ook nog even een foto van de longen voor alle zekerheid….. Helaas was dat voor mij niet mogelijk omdat ik 2 dagen later terugvloog naar Thailand. Hij heeft daarop zoals hij dat noemde ‘een voor alle zekerheid’ pakket aan medicijnen mee gegeven voor de periode van 3 maanden ( in februari vlieg ik weer voor een maandje terug). Hij heeft me voorgeschreven:

  • Valsartan/hydrochloorthiazide 80 Mg
  • Carbasalaatcalcium Cardio Mylan 100 Mg
  • Omeprazol geval 20 Mg
  • Bisoprololfumaraat 5 PCH

Ik heb mijn bloeddrukmeter meegenomen en test nu 2x per dag ( ‘s ochtends voor ontbijt en ‘s avonds) mijn bloeddruk en hartslag. Om het verschil te meten heb ik eerste week ZONDER medicijnen gemeten. Ochtend gemiddelde 149-86 HS 57. Avond gemiddelde 142-77 HS 65. Daarna week MET medicatie. Ochtend gemiddelde 123-72 HS 42. Avond gemiddelde 130-74 HS low. Low is onder de 40 en van de 14 metingen waren er 8 low. Om het gemiddelde te meten heb ik voor low 39 aangehouden.

Ik hoop dat u niet inmiddels in slaap gevallen bent want hier komt mijn vraag.

Ik heb nu alle tijd om de bijsluiters te lezen (veel te laat natuurlijk). Bij de beta Blokker (Bisoprololfumaraat) staat onder het kopje “wanneer mag u dit middel niet gebruiken”, o.a. wanneer u een vertraagde hartslag (minder dan 60 per minuut) heeft voor het begin van de behandeling. Ik had toen o.a. op het hartfilmpje een HS van 54 wat voor mij gebruikelijk was. Nu door deze beta Blokker wordt het regelmatig als LOW  onder 40) verklaart en dat geeft me geen prettig gevoel.

Mijn hartslag wordt dus nu medicinaal naar een voor mij onmeetbaar punt geleid…is dit verantwoord ? Kan ik daar zo mee doorgaan?

Graag uw mening, bij voorbaat dank.

P.

*****

Beste P,

Dank U voor dit uitgebreide verslag. Dat maakt het advies geven wel iets makkelijker. Zo zie je dat een gezonde levensstijl veel plezier kan opleveren.

Heeft uw arts dat hartfilmpje door een cardioloog laten beoordelen? Zuurstoftekort in rust is namelijk een spoedindicatie.
Ik kan het verder kort houden.

Stop de Bisoprolol en de Valsartan/HCL. Blijf de carbasalaat en de omeprazol nemen. De carbasalaat is een soort Nederlandse aspirine, die over geen enkel voordeel opleveren boven normale aspirine.

Kijk dan, hoe het gaat. Heeft u geen klachten, bezoek dan een cardioloog in Nederland. Zo nee, bezoek dan een cardioloog in Pattaya. Dat laatste lijkt mij hoe dan ook de veiligste weg.

Gaat u hier naar de dokter, doe dan tevens een ontlastingstest en vraag om een echo van de buik om onder andere de aorta te beoordelen.

Trekt u niets aan van de nieuwe richtlijn voor de bloeddruk (130/80) uit Amerika. Die slaat nergens op, zal veel valpartijen bij ouderen opleveren, maar geen langer leven.

Het is mogelijk dat u even een iets te hoge bloeddruk en pols krijgt na het stoppen. Dat geeft niets. Gaat vanzelf voorbij.

Sterkte en nog vele goede jaren

Met vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website