Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Ik heb sinds 2000 hartritmestoornissen. Daartegen gebruikte ik tambocor en sedert 2013 concor 2.5 mg. Dit na een onderzoek in Bangkok hospital.

Vanaf een paar maanden geleden heb ik een extreem lage hartslag. In rust rond 40, eenmaal deze week 35. Bij normaal functioneren rond de 60. De bloeddruk is sterk wisselend, Van 100/60 in rust tot 120/85. Die wisselingen treden soms binnen enkele minuten op. De hartslag is voelbaar onregelmatig maar nooit hoog tijdens die onregelmatigheid. Lijkt meer op een pauze in het ritme.

De laatste hartslag( 6 maanden geleden) film leverde een normaal beeld op. Lichamelijk verschijnselen:

 • soms licht pijn gevoel in de linker onderarm, verdwijnt na enige tijd. Komt enkele malen per week voor.
 • geen pijn op de borst.
 • de dag na een training op de fiets een licht ongemakkelijk gevoel links in de borstkas, maar geen pijn.
 • geen duizeligheid, wel vaak zeer lichte hoofdpijn.

Gewicht 82 kilo, lengte 189cm. Leeftijd 77 jaar. Geen alcohol, niet roken. Geen andere medicaties. Geen familie geschiedenis met hartproblemen. Deed duursport tot 65 jaar. Nu 4 maal per week fietsen op tempo, 2 maal per week oefenen met gewichten. Beide gedurende 45 minuten.

Graag advies.

Groet,

K.

*****

Beste K,

Tambocor en Concor zijn verschillende typen medicatie. Tambocor (flecainide) is een Class IC anti-arrhythmic, dat een effect heeft op het hartritme. Ritme kan je bijvoorbeeld zien als dansritme, een wals is ¾, foxtrot 4/4, tango 3+3+2 etc.

Het wordt vaak gegeven bij een onregelmatige hartslag en is vrij giftig. Soms is het beter een aspirientje of een ander antistollingsmiddel te slikken, maar dat is wel afhankelijk van het type ritmestoornis.

Concor (bisoprololol) is een beta-blokker, die the rate (snelheid) van de hartslag regelt, in dit geval naar beneden. De lage hartslag wordt waarschijnlijk door de Concor veroorzaakt.

U moet dus stoppen met de Concor en zo snel mogelijk de cardioloog bezoeken, liefst deze week nog.

Met vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website