Vraag aan huisarts Maarten: Hoge PSA waarden

Door Maarten Vasbinder
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags: ,
10 december 2016

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je ook een vraag aan Maarten? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Mijn naam is A. en ik ben 57 jaar. Ik zou graag nog eens in contact willen komen met Dr Maarten betreft mijn prostaat. Ik wil 22 december een bioptie laten doen omdat mijn PSA waarden boven de 8 liggen. Nu lees ik veel over dit probleem en zie veel verschillende reactie’s.

Mijn vraag aan Maarten is of ik het nu wel of niet moet laten doen met alle risico’s van dien? Zelf heb ik nergens last van behalve dat ik Cazosin slikt.

Ik ben niet moe en loop elke dag ongeveer 10 kilometer zonder probleem, behalve blaren op de poten.

Is het verstandig om naar dat simitray hospitaal te gaan voor een uit gebreid onderzoek waar die Mr Roland ook is geweest?

Graag nog eens advies van Maarten.

Alvast bedankt om met hem in contact te komen.

A.

*****

Beste A.,

Normaal is dat de PSA herhaalt wordt na enkele maanden, mocht die verhoogt zijn. PSA alleen is geen reden om een biopsie te laten doen. De PSA verhoging kan vele oorzaken hebben.

PSA is een zeer onbetrouwbare marker en ook al zijn er mensen, die zeggen dat hun leven gered is door PSA onderzoek, is nooit aangetoond, of ze misschien voor niks zijn behandeld.

Als ook de echo en/of de MRI verdacht zijn, dan is er een indicatie.

Er wordt door urologen al jaren gediscussieerd over de waarde van PSA en verder prostaatonderzoek. Geld speelt daarbij een grote rol.

Voelen van de prostaat is onzin gebleken. Het enige nut van het rectaal toucher is, dat je bij toeval wel eens een rectum of anus carcinoom kan ontdekken, maar ook die kans is heel klein.

Cazosin slik je waarschijnlijk om beter te kunnen plassen. Heeft geen invloed op de prostaat. Als je Finasteride slikt wordt de prostaat kleiner.

Dank je voor je telefoonnummer. Daar zal ik overigens geen gebruik van maken.

Mijn advies: Herhaal de PSA en laat een echo maken met een volle blaas.

Dan zie je wel weer verder.

Met vriendelijke groet,

Maarten


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website