Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben een man van 70 jaar oud, woonachtig in Cha Am sinds 2012. Verleden jaar in november 1 stent geplaatst met succes (LAD) en sinds onder Brilinta 90 mg en 1 baby aspirine 81 mg.

Mijn vraag is: kan ik de nieuwe aspirine (Aspertec) PL2200 PHOSPHATIDYLCHOLINE in Thailand vinden, zowel bij de apotheek of het hospitaal? Deze nieuwe aspirine is maagsapresistent en dus geen schade aanricht (ulcer, bloeding enz…).

Dank u voor uw antwoord.

Met vriendelijke groeten,

J.

******

Beste J,

Volgens de laatste richtlijnen hoeft u maar één anti-stollingsmiddel te nemen van een half jaar tot 1 jaar na de plaatsing van de stent.

Aspertec 325 mg is volgens mij nog niet in Thailand te koop. Het middel is nog maar kort geleden door de FDA goedgekeurd en is pas op een kleine groep patiënten uitgeprobeerd. Het is een aspirine die in vet is verpakt. Pas over enkele jaren zullen we weten, of het beter is, dan gewone aspirine. Nu al weten we dat het veel duurder is. EC aspirine is maagsapresistent, maar werkt niet zo goed.

In plaats van Brilinta kunt u ook clopidogrel (Plavix) nemen. Dat is veel goedkoper en niet slechter.
Mocht u bang zijn voor eventuele maagprobleem, dan kunt u altijd nog omeprazol 20 mg slikken. Dat beschermt de maag. Wel na 3 jaar vitamine B12 in het bloed laten meten

Vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website