Thaise wijnen

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: , ,
19 juni 2022

(jointstar / Shutterstock.com)

Hoewel men in Thailand reeds meer dan dertig jaar geleden op instigatie van koning Bhumibol een zogeheten ‘Royal project’ is opgestart om met de wijnbouw te experimenteren is dat tot op heden geen groot internationaal succes gebleken.

Volgens de echte kenners gedijen druiven voor de productie van goede wijnen het beste in een mediterraan klimaat en zijn de tropen veel minder geschikt. Bodemgesteldheid is een ander belangrijk aspect.

Chateau de Loei, op de Phurua hooglanden in noordoost Thailand, valt de eer te beurt om als eerste Thaise wijngaard in 1995 wijn op commerciële basis op de markt te hebben gebracht. Men exporteerde deze wijnen zelfs naar Europa en naar Japan. Enige jaren geleden bezocht ik deze allereerste Thaise wijngaard maar moet helaas stellen dat ik het product afkomstig van de 600 rai wijngaard niet bepaald juichend kon waarderen. En dat ondanks de slogan van Chateau de Loei: ‘Thailand’s first premium wine, the best this country can offer’. De productie bestaat uit een witte Chenin Blanc en een rode en rosé Syrah. Zie ook: www.chateaudeloei.com

Hua Hin Hills

Ook in Hua Hin is men aan de slag gegaan met de verbouw van wijnen. De constante zeewind en leemhoudende bodem zouden de wijnstokken en wijn van Monsoon Valley, een voormalige, verblijfplaats van in het wild levende olifanten, haar bekoring en volle afdronk geven. Maar liefst een tiental druivenrassen waaronder Cabernet Sauvignon, Merlot en Shiraz tonen aan dat men nog in een experimenteel stadium verkeert. Momenteel zijn 1400 rai aangeplant en zijn de voorbereidingen gestart voor een uitbreiding van nogmaals 500 rai.

(le Point du Jour / Shutterstock.com)

De wijngaard wil eveneens inkomsten verwerven door toeristen aan te trekken. Zo kun je per mountainbike, per jeep en zelfs op de rug van een heuse olifant de drie of vier kilometer lange gemarkeerde paden van de wijngaard doorkruisen. Om een link naar wijnland Frankrijk te leggen kan jeu des boules worden gespeeld of kun je in de bistro een wijnproeverij meemaken. En wat let je om huiswaarts te keren met een set Moonson Valley wijnen voorzien van het door jou zelf ontworpen etiket. Als je iets meer van de wijnen van Hua Hin aan de weet wilt komen kun je met de shuttle bus (200bht) een bezoek afleggen. Kijk ook even naar http:vimco.com/20801821 om een indruk te krijgen. Hopelijk is de wijn van een hoger gehalte dan deze site.

Khao Yai

Even buiten het Nationaal park van Khao Yai liggen eveneens enkele wijngaarden. Het door Unesco tot Werelderfgoed bestempelde schitterende park kan goed gecombineerd worden met een bezoek aan een van deze wijngaarden. Khao Yai Winery is beretrots op het feit dat haar wijnen door Thai Airways op internationale vluchten worden geschonken.

(le Point du Jour / Shutterstock.com)

De voormalige directeur van de Boonrawd brouwerij (Singha), Dr. Plya Bhirombhakll, is de eigenaar van het 400 hectare tellende gebied waar op een bebouwde oppervlakte van 80 hectare de rassen Shiraz, Tempranillo, Chenin Blanc en Colombard gedijen. Sinds de eerste aanplant in 1989 heeft men enige naam opgebouwd en worden wijnen onder de merknamen PB Reserve -de initialen van de eigenaar-, Sawasdee, en Pirom Khao Yai Reserve op de markt gebracht. Ook dit wijngoed is te bezichtigen. Uitgebreide informatie is te vinden op de site: www.khaoyaiwinery.com

Een andere wijngaard in dit gebied betreft GranMonte gelegen in de Asoke Valley grenzend aan het Khao Yai National Park. Ook hier behoort een tour door de wijngaard tot de mogelijkheden. Je kunt zelfs overnachten in het GranMonte’s Guesthouse of genieten van een goede maaltijd in het VinCotto restaurant. Daarbij in de avonduren lekker wegdromen met een mooi uitzicht over de berghelling en genietend van een glas wijn.

Nepwijnen

In een aantal warenhuizen zie je met de regelmaat van de klok aanbiedingen van alcoholhoudende vruchtensappen die ik maar betitel als nepwijnen. Een ander fenomeen is de introductie van de zogenaamde Wine Coolers, door Thai Spirit Industry Co. Ltd te Chanchoengsao geproduceerd. Kleinere flesjes met een inhoud van 300 ml. en volgens het etiket gevuld met de ‘finest fruit wine’ en een alcoholpercentage van 5%. Naar mijn smaak een fris en niet onverdienstelijk drankje, maar maak niet de fout het als wijn te bestempelen.

Toch bestaat er een gerede kans dat de Thaise wijnen in kwaliteit in de toekomst meer body gaan krijgen en kunnen gaan wedijveren met de reeds gevestigde Mediterrane wijnsoorten. Landen als Chili, Zuid Afrika en nog vele andere zijn daar goede voorbeelden van.

Voordat Thailand dit stadium heeft bereikt en de Thai zijn favoriete whisky laat staan voor een glas wijn zal er echter nog heel wat water door de Mekong rivier stromen.

Rating: 4.83/5. From 6 votes.
Please wait...

2 reacties op “Thaise wijnen”

 1. Patrick zegt op

  Ik heb de wijngaard in Hua Hin bezocht, het is een leuke uitstap voor een wandeling tussen de wijngaard, gecombineerd met een lekkere lunch.
  Ik heb toen alle wijnen geproefd en vond ze echt niet om over naar huis te schrijven.
  Als uitstapje vind ik het wel aan te bevelen, mocht je ter plaatse zijn.
  Het zomerpaleis in Hua Hin vond ik ook de moeite om te bezoeken. Je kan beide in een dag combineren.
  Ik had via het intercontinental hotel destijds een privé taxi gehuurd voor de ganse dag.

 2. Adriaan zegt op

  Ten Zuiden van Cairo kun je boven de evenaar geen goede wijn produceren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website