Het woord chang betekent olifant in de Thaise taal. Koh Chang staat dan ook voor Olifanteneiland (koh=eiland).

Het is een van de grotere eilanden van Thailand, gelegen in het zuidoosten in de Golf van Thailand en behorend tot de provincie Trat. Olifanten zijn er volop, ook al kwamen ze er oorspronkelijk niet voor; je vindt ze in de vorm van tallloos veel beelden als blikvanger van hotels en restaurants, maar ook in levende lijve in de verschillende kampen vanwaaruit je een jungletocht kunt maken op de rug van een dikhuid.

Nationaal park

Jungle is wat Koh Chang volop in de aanbieding heeft plus middelgrote bergen en stranden en een interessante onderwaterwereld. Dat alles bij elkaar maakt het eiland – een nationaal park inclusief het omliggende zeegebied – tot een toeristentrekker van formaat. Toch is het er niet hinderlijk druk als ik eind augustus mijn intrek neem in het Siam Beach Resort op Lonely Beach (Had Tha Nam) in het zuidwesten. Wellicht heerst er relatieve stilte omdat het nog geen vakantieseizoen is en misschien ook omdat Lonely Beach tot de minst toeristische streken behoort. Hoe dan ook, het weer is ondanks een enkele moessonbui goed en de mensen zijn vriendelijk, wat me trouwens overal op het eiland opvalt.

Natuurlijke ongereptheid

Thailand kent een groot aantal internationaal bekende toeristische hotspots: Phuket, Krabi, Koh Samui en Pattaya. De kleine provincie Trat in het verre zuidoosten van het land, ingeklemd tussen Cambodja in het oosten en de zee in het westen, met als hoofdattractie het Koh Chang National Marine Park, is veel minder bekend en de vraag is: waarom zou je voor deze afgelegen bestemming kiezen? Het antwoord is: voor de rust en de natuurlijke ongereptheid van dit unieke gebied. Koh Chang National Marine Park omvat een uitgestrekt gebied met ca. 50 eilanden, de meeste onbewoond, verspreid over 458 vierkante kilometer in de Golf van Thailand.

Van alle eilanden is Koh Chang het dichtst bevolkt, het meest toegankelijk en het meest bezocht. Toch is het een ietwat slaperig eiland zonder hoogbouw met langs de stranden bungalows en guesthouses afgewisseld met luxueuze hotels en resorts, alles gelegen aan de westkant van het eiland die het meest ontwikkeld is. Een en ander is in een stroomversnelling gekomen sinds er vanuit Bangkok kan worden gevlogen (ca. 1 uur) op de nieuwe luchthaven van Trat. Vandaar is het maar een kleine afstand naar de veerhaven in Laem Ngob vanwaaruit in een half uur varen Koh Chang wordt bereikt.

Trektochten

Wat Koh Chang van andere eilanden onderscheidt is het maagdelijke regenwoud dat de heuvels en bergen van het binnenland bedekt waarvan een aantal tot 600 meter hoogte reiken en de hoogste zelfs 744 meter meet. Toegang tot dit schitterende natuurgebied heb je vanaf de ringweg, de enige weg op het eiland.

Op diverse plaatsen kan gestart worden voor een jungletocht waarbij begeleiding door een gids noodzakelijk is. Deze tochten voeren door ruig, onherbergzaam terrein en vereisen dus een behoorlijke lichamelijke conditie, maar de beloning is groot: schitterende vergezichten, indrukwekkende watervallen, exotische flora en fauna (o.a. veel vogels waaronder papegaaien en neushoornvogels). Behalve tochten te voet zijn er ook trektochten per olifant, wat minder vermoeiend is en waarbij je de schitterende natuur vanuit een ander perspectief kunt bekijken.

Duiken

Een andere attractie van Koh Chang zijn de stranden, hoofdzakelijk aan de westkant van het eiland. Passagiers van de veerboot maken gebruik van de taxibusjes (songthaews) en laten zich vervoeren naar het strand van hun voorkeur: White Sand Beach (Had Sai Khao), Klong Phrao Beach, Kai Bae Beach. Mijn voorkeur gaat uit naar het verstilde Had Tha Nam (Lonely Beach) in het zuidwesten. Echt een plek om volledig tot rust te komen, maar als je actief bezig wilt zijn kun je er zwemmen, snorkelen, kanoën en kajakken en op diverse andere manieren van de locatie genieten.

Duiken kan op Koh Chang eveneens; het eiland telt verscheidene duikscholen waar onder deskundige leiding de onderwaterwereld kan worden bekeken. De beste duiklocaties bevinden zich voor de west- en de zuidkust (tussen Koh Chang en Koh Kood). Gerenommeerde duikscholen (PADI 5 sterren): The Dive Adventure in Bang Bao (www.thedivekohchang.com), Scuba Koh Chang in White Sands Beach (www.scuba-kohchang.com). Een populaire attractie zijn boottrips naar eilanden in de omgeving.

Salak Phet

Ik huur een songthaew en maak een tocht over de ringweg, die hier en daar bijzonder steil en vol haarspeldbochten is. We houden halt bij een hoog punt met grandioos uitzicht over zee, wandelen door het levendige White Sand Beach, in feite de voornaamste plaats op het eiland, en bezoeken vervolgens de bescheiden Chinese tempel in het noordwesten bij het dorp Klong Son. Eenmaal aan de oostkant van het eiland valt op hoe stil het hier is.

Zodra we de veerhaven, het plaatselijke ziekenhuis en het politiebureau voorbij zijn is er alleen nog maar natuur, afgewisseld met rubber- en ananasplantages, uitzicht op zee en hier en daar een kleine nederzetting. Stranden zijn hier nauwelijks. De weg slingert in zuidoostelijke richting en eindigt bij het kleine Salak Phet, een vissersdorp in een besloten baai waar de huizen en het plaatselijke hotel op palen boven het water staan. Het is een oord van betoverende schoonheid en ultieme rust, ideaal om rond te wandelen en te genieten van de relaxte sfeer en het wisselende uitzicht op zee. Op het terras van een van de restaurants laat ik me een maaltijd van verse zeevis goed smaken.

Watervallen

Op de weg terug houden we halt bij de tempel van Salak Khok en ik verbaas me bij het zien van dit werkelijke juweeltje van Thaise tempelbouw, en dat voor zo’n kleine gemeenschap van vissers en rubberplanters. Na bezoek aan het nabijgelegen mangrovebos langs de baai van Salak Khok maak ik verderop naar het noorden een uitstapje naar de Mayom-waterval, een van de vele watervallen op het eiland. Eerder was ik al bij de Klong Plu-waterval, naar verluidt de mooiste van Koh Chang, met aan de voet een bassin waarin het op een warme dag heerlijk zwemmen is en waar nieuwsgierige apen naar de bezoekers gluren.

De volgende dag bezoek ik het pittoreske dorp Bang Bao in het uiterste zuidwesten. Ook in dit vissersdorp staan de huizen op palen en zijn onderling door loopbruggen verbonden. Er zijn diverse kleine restaurants en ook hier staat verse zeevis op het menu. Vanaf de pier vertrekken kleine veerboten naar andere eilanden zoals Koh Wai, Koh Maak en Koh Kood, stuk voor stuk dunbevolkt en uitgerust met eenvoudige houten bungalows voor wie uit is op nog meer rust en stilte. Hier heerst nog de sfeer van een simpele backpackers-bestemming zoals voorheen ook Koh Chang is geweest.

Auteur: Henk Bouwman (henkbouwmanreizen.nl)

24 reacties op “Koh Chang: Rust en puur natuur in Zuidoost-Thailand”

 1. M.C.Veen zegt op

  Als je daar dan toch bent, zak dan verder af naar Koh Kut ( Geen grap, “kut” heeft geen mening geloof ik verder maar gewoon een naam in het Thais. Ze zeggen iets van: “co koed en de “d” slik je een beetje in.

  Niet eens een ATM te vinden dus neem geld mee! Lieve mensen en echte natuur. Ja bouwen doen ze overal maar het waren kleine huisjes. En wat heerlijk om even geen 711 te zien -.-

  • Teun zegt op

   Aan de overkant van Dusit Princess (Koh Chang) staat een ATM, valt niet erg op ,, maar is er wel

  • Labyrinth zegt op

   Ondertussen sinds 2 jaar 1 ATM in Koh Kood vlak bij Koh Kood Hospital.

 2. Geert zegt op

  Koh Chang is werkelijk een heerlijk, relaxt eiland. Veel mogelijkheden, o.a. mooie boottochten, prima restaurants en een paar barretjes, maar toch ook net kleinschalig genoeg. Mijn vrouw en ik gaan regelmatig naar Koh Chang, vanwege de heerlijk relaxte, ongedwongen sfeer.
  Wij verblijven graag bij Ton’s Garden View vlakbij Whita Sand Beach.. Mooie schone huisjes voor 800baht per nacht.

  • Dirk zegt op

   We zijn nog nooit op Koh Chang geweest omdat volgens sommige berichten er zandvlooien zouden zijn. We gaan al jaren naar Koh samui wat overigens goed bevalt. Koh Chang staat wel op het lijstje. Wellicht heeft Ton’s garden vieuw een eigen website.
   Alvast dan voor de reactie.

 3. peter zegt op

  Zandvlooien & malaria komen niet voor op Koh Chang !
  Kom ieder jaar op het mooie eiland dus, denk het te kunnen weten. (vakantie)
  Eigenlijk moet ik zeggen dat dit wel het geval is…..om de toeristen weg te houden, maar ja.
  Klein Koh Chang is ook leuke optie !! Geen auto’s, prachtig strand…
  Ach het is op veel plaatsen genieten in Thailand.

  Gr. P.

  • jasper zegt op

   Zandvlooien komen wel degelijk voor op Koh Chang, bv op Public beach. Echter niet het hele jaar door. Ik heb vaak de indruk dat hoe vervuilder de zee, hoe meer zandvlooien. Op koh Chang wordt, net zoals in vele andere delen van Thailand, wat u op het toilet produceert rechtstreeks op de zee geloosd, en niet zo gek ver uit de kust.
   Overigens heb ik zelf nooit last van zandvlooien, mijn vrouw bezwijkt zowat. Goeie Aussieoplossing hiervoor is een mengsel van deet en babieolie maken.

 4. Robbie zegt op

  Bij slecht weer, lees: een ruige zee, kun je vanaf Koh Chang niet varen naar Koh Kut/Kood. Bij mooi weer wél, maar als het na een paar dagen slecht is/wordt, kun je er (tijdelijk) niet vandaan….

 5. Hans Goossens zegt op

  Wij zijn afgelopen jaar in juli 18 dagen op Koh Chang geweest en hebben er werkelijk een heerlijke tijd gehad. Heerlijk eten in schitterende “restaurants” op het strand. Je zit gewoon bij de mensen zo wat in de huiskamer te eten. Fantastisch en wij gaan zeer zeker weer terug. Alleen maar vriendelijke mensen ontmoet daar.
  Zandvlooien zjn we niet tegengekomen, wel slangen op het strand en in de buurt van de watervallen en bij de bungalow waar wij verbleven. Maar dat is wel leuk om te zien. Daarnaast ook best wel grote spinnen, maar die kom je ook elders tegen in Thailand.

 6. Michiel zegt op

  2 weken terug 7 dagen op koh chang gezeten. Komen er elk jaar. Zandvlooien id nog nooit last van gehad. Nu op klong prao lek gestoken. Op white zijn er geen, te veel mensen die het strand omwoelen en de bars harken het strand elke dag (zelf maar even googlen wat dat uitmaakt).Coconut oil schijnt de truc te zijn tegen sandflys, maar daar kwam ik te laat achter. Malaria komt er wel voor net als dengue.Zoals bijna overal in se asia in meer of mindere mate. Goed sprayen dus met Deet ook overdag. IK ga ondanks alle andere tips niet met een lange broek aan lopen met 35c.Maar ’thats up to you’.

 7. dick zegt op

  ko chang ,heerlijk eiland.
  We zijn er 6 jaar niet meer geweest en afgelopen zomer weer op klong prau . Top was het weer en ik zou er wel kunnen wonen hoor. Ben er nu 6 keer geweest en het is als thuiskomen.
  Ja , er waren zandvlooien en ik heb er last van gehad . Volgende keer coconut oil mee Michiel?

 8. frank zegt op

  Ben er 2 keer geweest. Eerste maal 10 jaar geleden. De 2de maal een paar jaar terug; viel mij er tegen. Erg toeristisch geworden en de stranden waren niet echt schoon meer. Maar mischien pech gehad of op het verkeerde stuk.

 9. henry zegt op

  Dit jaar reeds 2X naar Koh Chang geweest zegt genoeg denk ik, steeds naar Klong Proa beach (paradise resort, beach front poolvilla), komen zelfs het resort niet uit. Samen met koh Lanta onze favoriete bestemmimg voor een strandvakantie.

 10. Eric zegt op

  http://www.paradisebungalows.net/paradise-bungalows-thailand_contact.asp?taal=nl

  We zijn net 2 weken terug van koh chang, we verbleven op Kia bae
  Heerlijk rustig 300 meter van het strand
  Meerdere malen in pattaya en phuket geweest maar dit was echt heerlijk rustig
  In de avond lekkere restaurants en als je wilt genoeg barretjes om iets te drinken
  Mooie natuur en genoeg te doen op het eiland om je niet te vervelen
  We waren met de auto gegaan vanuit buriram
  Goede verbinding met de Ferry
  Ga zeker nog eens terug
  Nok en Johan bedankt voor de gezellige tijd

 11. Fedor zegt op

  Ik weet niet of ’t zandvlooien waren, maar ik was vorig jaar op Koh Chang en zat onder de bulten. Het leken muggenbulten maar de jeuk was 10x zo erg!
  Maar het eiland vind ik verder super relaxed voor vakantie en dan met name long beach!

 12. Hans Struijlaart zegt op

  Wat wel jammer is op Ko Chang als je naar de Oostkust van het eiland gaat naar het zuidelijk gelegen vissersdorpje, wat heel erg mooi is, moet je weer het hele eind terugrijden op de brommer. Er zijn wel plannen om een weg te maken naar Bang Bao (is maar 5 kilometer), zodat je het hele eiland rond kan, maar voorlopig is die er nog steeds niet.
  Verder is het een prachtig eiland met veel mogelijkheden, voor ieder wat wils.
  Hans

 13. bert zegt op

  is er een ferry van pattaya naar ko chang?

 14. piet zegt op

  Let wel op tegenwoordig met lange weekends erg druk met veerpont als je met auto bent !
  Zeker als je van het eiland terug wilt wachttijd van wel 2 uur; niet leuk als je in de auto zit naar de pont toe

  • Eric zegt op

   Nee, er is ooit een proef geweest met een rechtstreekse ferry vanuit Sattahip maar nooit daadwerkelijk van start gegaan. Minibus of privé taxi vanuit Pattaya is de beste manier.

 15. T.Colijn zegt op

  Wij komen al 10 jaar bij “Censhome” en sunrisekohchang.com, aan de rustige kant van het eiland
  Geweldig, gastvrij en niet duur.

 16. john zegt op

  Zeker waar, ik kom er net vandaan (4 dagen) Maar er moet iets bij verteld worden; Tenzij je met het vliegtuig gaat is de route par auto een ware hel. Tientallen stoplichten, De beruchte Thai rijders (links inhalen, over de vluchtstrook rijden, Dan de oversteek; eerst kaartje kopen voor auto en per persoon, uiteraard voor farang duurder, dan eindeloos wachten, de overtocht gaat vrij snel alj je ingeladen bent maar het uilrijden is niet ongevaarlijk en bijna iedereen gaat dezelfde richting dus veel afslaand verkeer, plots stoppen en file. En ja op de terugweg hetzelfde probleem. De aftand van Pattaya is slechts 272km maar kost per auto 6 tot 7 uren to de bestemming op Koh Chang

  • Eric zegt op

   Kleine kanttekening: Beide ferries van en naar Koh Chang hebben geen dubbele prijzen voor Thai/Farang. De reis van of naar Pattaya duurt normaliter 5,5 uur inclusief boot overtocht. Er zijn nu wegwerkzaamheden vandaar dat de reis op dit moment langer duurt.

   • Henk zegt op

    Ik ben net geweest. Vanuit Prachinburi over de 359, de 317 en de 3. Nog geen 300 km. R uur over gedaan. Daarna naar Pattaya over de 3 en de 36 en stukje 7. Ook weer 4 uur.

    Ferry was 200 baht. Enkele reis. Ik was alleen.

 17. Henk zegt op

  Ben juist op Koh Chang geweest, heb de snorkel tour gedaan van Thaifun. We zijn op 3 snorkel adressen geweest, maar het onderwater leven valt behoorlijk tegen. Was wel een leuke tour verder.
  De lunch was ook super. Geen koude magnetron maaltijd dus.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website