Melding: HAKI
Betreft: Immigration Bangkok

Afgelopen donderdag heb ik (gekleed in nette kleding, zoals door het immigratiebureau ook wordt verzocht) voor het eerst mijn aanvraag voor Extension Non-Imm “O”-single entry (retirement) en Re-entry (single) ingediend bij Immigration Chaeng Wattana in BKK. Dit, zo goed mogelijk voorbereid door jaren jouw adviezen op Tb te lezen en na een eerder bezoek aan hetzelfde kantoor, vorig jaar, voor meer info, wat toen ook al zeer moeilijk bleek omdat ook toen er geen tijd voor was als gevolg van drukte. Nu weer zelfde verhaal.

Om 07.45uur arriveren mijn (Thaise) vrouw en ik bij genoemd kantoor dat al vol zat met andere kandidaten en gaan eerst naar de Krungsri bank in hetzelfde gebouw (waar veel banken een filiaal hebben). Nadat om 08.30uur alle kantoren open gaan, ontvingen we in 20 minuten een update van mijn fixed account (na storting THB 1000) en een guarantee letter van de bank (ipv statement) tonend dat ik langer dan 3 maanden al THB 800.000 op mijn fixed account rekening heb staan (2 maanden zou de eerste keer ook al voldoende zijn). Kosten THB 100.

Om 0850uur naar de visa afdeling van Immigration, waar we een “nummertje” krijgen met daarop melding van loketnummer en te verwachten oproeptijd, zijnde 10.29uur. Dat zou dus meevallen, doch helaas bleek werkelijkheid anders en werden we pas 1120uur “geholpen” door een vrij onvriendelijke dame, die gelijk duidelijk maakte geen tijd te hebben voor beantwoording van 8 vragen die ik nog wilde stellen. Ze nam de volgende documenten in ontvangst: TM7, pasfoto’s, paspoort, kopieën paspoortblz. persoonsgegevens, Non-Imm “O”-visum, laatste entry stempel in paspoort, kopie TM 6, kopie eigendomsbewijs flat en ID van mijn Thaise vrouw, bank guarantee en update bankboekje, google-map met ons adres, THB 1.900 en ook moesten we mijn Thais telefoonnummer opgegeven (zag ik niet eerder op TB). De foto’s van mijn vrouw en mij in/om ons appartement (waar soms wel naar gevraagd zou worden), waren overbodig.

Tevens kregen we de navolgende documenten voorgelegd ter completering en ondertekening:

 • The acknowledgement of penalties for a visa-overstay
 • The acknowledgement of Terms and Conditions for permit of temperatory stay in the Kingdom of Thailand (TM2)
 • Criteria for Consideration of granting an Aliens’ Extension of Stay in the Kingdom; Attachment to the Order of the Royal Thai Police. no 548/2562, dated September 27, 2019
 • Een soort garantie formulier.

Omdat ik bleef aandringen om antwoorden te krijgen op mijn resterende vragen, werden we naar de supervisor gedirigeerd, die geërgerd ons eerst negeerde en bleef doorwerken met het verwerken van de ingediende aanvragen. Terwijl ze haar bezigheden bleef continueren, zei ze, zonder op te kijken, dat ik mijn vragen kon stellen. Dit gedrag resulteerde dat haar eerste antwoorden slechts deels afdoende bleken en na vraag 3 (van de 8) stond ze (om 11.56uur) plots op en deelde ons mede dat ze met lunch ging. Ik was met stomheid geslagen en voordat ik wat kon zeggen, was ze al verdwenen. Even later volgt via de intercom het verzoek dat iedereen de afdeling moet verlaten en om 13.00uur maar moet terugkomen. Mij paspoort en bankboekje had ik nog niet terug.

Om 1300 uur terug en eerst nummertje gehaald voor re-entry aanvraag, wat afzonderlijk moet gebeuren omdat een andere afdeling hierover zou gaan. Lijkt mij beetje omslachtig, maar alla! Ook dat is Thailand. Vervolgens eerst mijn paspoort zien terug te krijgen en hopend om de supervisor nog te spreken, maar dat was niet mogelijk, PUNT! Via een trainee kreeg ik mijn paspoort (met verlenging) en bankboekje retour. Op naar de Re-entry afdeling! En weer wachten, wachten, wachten. Om 14.50 uur waren wij aan de beurt (inleveren TM8, kopieën paspoortblz. persoonsgegevens/laatste entry stamp/Non-Imm visum/TM6 en THB 1.000) en om 15.05 uur paspoort, met nu ook re-entry, teruggekregen. Eindelijk naar huis!!!!

Het is een lang verhaal, maar geeft weer hoe lang de aanvragen duren, te verstrekken info/documenten (waarvan ik in enkele gevallen nooit iets op TB heb gelezen) en vooral het onwelkome disrespectvolle gedrag van de beambten in kwestie, waarschijnlijk vanwege de werkdruk en hopelijk niet door hen opgelegde instructies van bovenaf. Duidelijk is dat dit kantoor niet berekend is op het dagelijks verwerken van zoveel aanvragen.


Reactie RonnyLatYa

Telefoonnummer wordt nu wel meer gevraagd, of soms ook je e-mail. Wat de formulieren betreft.

– The acknowledgement of penalties for a visa-overstay.

Staan de straffen op die op overstay staan. Wordt in de meeste immigratiekantoren voorgelegd ter kennisname.

– The acknowledgement of Terms and Conditions for permit of temperatory stay in the Kingdom of Thailand (TM2).

Ook dit document wordt in de meeste immigratiekantoren gegeven ter kennisname. Samengevat staat er op dat wanneer de omstandigheden waarvoor de verlenging werd aangevraagd veranderen, je dit moet melden bij immigratie. Als “Retired” gebeurt zoiets amper, maar als je bijvoorbeeld je werk verliest en je de verlenging hebt bekomen door dat werk, je dat moet melden. Het is trouwens STM2 en niet TM2

– Criteria for Consideration of granting an Aliens’ Extension of Stay in the Kingdom; Attachment to the Order of the Royal Thai Police. no 548/2562, dated September 27, 2019

Is de laatste versie van de regels m.b.t. het aanvragen van een verlenging op basis van Retirement. Deze versie werd in september aangepast en daar staat nu o.a. in dat als je een verlenging vraagt op basis van een Non-immigrant O-A visum, je nu een ziekteverzekering moet voorleggen. Leggen ze nu blijkbaar ook voor ter kennisname.

– Een soort garantie formulier.

Het is in dit geval een verklaring van je vrouw dat ze je kent, wat jullie relatie is en dat je op een bepaald adres verblijft.

Het wordt al eens gebruikt bij verlengingen. Meestal bij Thai Marriage en dan worden er soms getuigen gevraagd die de aanvrager kennen. Dat die getuigen nu je vrouw is komt nu nogal vreemd over, maar dat is misschien omdat je, als gehuwde, de verlenging vraagt op basis van Retirement denk ik en niet als Thai Marriage. Stel u voor dat je vrouw er niet bij was, dan kon je misschien terugkomen.

Is dit nu verplicht voor iedereen ? Ik weet het niet. In ieder geval als het nu verplicht is, denk ik dat er veel moeten terugkomen want niet iedereen heeft een getuigen bij.

En zo is er elk jaar wel een nieuw formuliertje of bewijsstuk dat ze erbij uitvinden.

Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie.

Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “TB Immigration Info Brief 010/20: Immigratie Bangkok – Jaarverlenging”

 1. RonnyLatYa zegt op

  Wat dat soort garantieformulier betreft.

  Het is dan wel een verklaring, maar ik heb begrepen dat zijn vrouw dat niet moeten tekenen heeft. Eerst dacht ik van wel. Enkel hijzelf. Wat het nut van zo een verklaring dan is, is mij volledig onduidelijk.

 2. Hendrik zegt op

  Beste Ronny, ik moest afgelopen week de 3 bovengenoemde extra formulieren invullen en tekenen bij mijn verlenging van Retirement.

  • RonnyLatYa zegt op

   Ja, en daar is op zich niets vreemd aan.

   De eerste twee zijn zowat overal in voege.
   Je moet die ondertekenen voor kennisname dat je op de hoogte bent van de overstay gevolgen en dat wanneer de omstandigheid waaronder de verlenging werd bekomen verandert, je dit dient te melden. Normaal wordt die verlenging dan geschrapt, met uitzondering bij een overlijden van je vrouw of kind. Dan mag je de verlenging nog uitdoen.

   Het derde is gewoon ter kennis brengen van de nieuwe regels sinds september. Daarin is de grootste verandering de ziekteverzekering als je onder de Non-immigrant O-A voorwaarde valt. Niet voor iedereen van toepassing dus

   Het vierde document is eigenlijk een verklaring dat een derde zou moeten maken over jou bij het aanvragen van een verlenging. Meer een ondersteuning van de aanvraag (niet financieel) die verklaart dat je de persoon kent en vraagt om de verlenging toe te staan. Daarom de vraag over de relatie dat er is en een bevestiging waar die persoon woont.
   Ze laten dat blijkbaar door aanvrager zelf invullen, maar dat doe je ook al met het aanvraagformulier TM7.
   Volledig nutteloos document volgens mij.

 3. Leo Th. zegt op

  Duidelijk relaas van Haki en, zoals altijd, een prima reactie van Ronny. Kan mij de frustratie van Haki wel voorstellen, super irritant om genegeerd en afgescheept te worden. Aan de andere kant waren de immigratiebeambten al uitgelopen op hun schema dus feitelijk ontbrak de tijd om op vragen van cliënten in te gaan. Gelukkig is het doel, verlenging van de verblijfstermijn en re-entry, gerealiseerd en dat is uiteraard het belangrijkst. Niet naar voren is gekomen welke 8 vragen Haki had.. Wellicht hebben Ronny en/of andere lezers van Thailandblog daar een antwoord op.

  • RonnyLatYa zegt op

   Welke 8 vragen HAKI wilde stellen heeft hij mij niet laten weten.

   • Leo Th. zegt op

    Beste Ronny, dat nam ik ook aan maar ik had i.p.v. ‘niet naar voren is gekomen’ beter kunnen schrijven dat Haki de 8 vragen niet had genoemd in zijn inzending. Nu weten jij en de lezers niet om welke vragen het ging. Haki zegt dat hij al jarenlang jouw adviezen heeft gelezen. Dan zou hij dan toch goed op de hoogte moeten zijn over van alles wat er bij een verlenging van de verblijfstermijn komt kijken. Weliswaar schijnen de diverse immigratieburo’s, zoals jij ook altijd vermeldt, de officiële regels soms anders te interpreteren maar desondanks blijven zitten met zoveel vragen is m.i. toch enigszins apart. Te meer daar de verlenning en re-entry van Haki zijn goedgekeurd. Nu blijft het gissen naar de vragen. Misschien gingen ze over het TM-30 formulier of over de de termijnen van het bedrag op de bank? Lijkt mij sterk dat wanneer je dat tussen neus en lippen vraagt bij het inleveren van je papieren, je daar geen antwoord op krijgt. Maar wie ben ik. Natuurlijk was ik er niet bij maar de medewerkster op immigratie schoot misschien in een kramp toen Haki haar vertelde dat hij nog 8 vragen aan haar wilde stellen. Zij kampte al met tijdsgebrek en wellicht was zij bevreesd voor gezichtsverlies omdat zij, zonder te weten waar de vragen over gingen, het antwoord wellicht schuldig moest blijven. Wie zal het zeggen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website