Tips voor een ritje met een Tuk Tuk (video)

Door Redactie
Geplaatst in Thailand tips
Tags: ,
27 juni 2023

Ze zijn onlosmakelijk met Thailand verbonden en daarmee een icoon voor Thailand: De Tuk-Tuk. Het is een klein vervoermiddel met drie wielen, een soort gemotoriseerde riksja. De naam Tuk-Tuk is ontleend aan het ploffende geluid van de motor.

De tuk-tuk is een iconisch vervoersmiddel in Thailand, en vooral in de bruisende hoofdstad Bangkok. Het is een gemotoriseerd voertuig met drie wielen, dat qua ontwerp ergens tussen een motorfiets en een traditionele riksja in zit. De naam “tuk-tuk” komt van het kenmerkende geluid van de kleine tweetaktmotor van het voertuig. Met zijn felgekleurde carrosserie en het karakteristieke geluid is de tuk-tuk een niet te missen deel van het Thaise straatbeeld.

Tuk-tuks worden vaak gebruikt als taxi’s. Ze zijn bijzonder handig in het drukke stadsverkeer, omdat ze door hun compacte afmetingen en wendbaarheid in staat zijn om door de kleinste gaatjes in het verkeer te manoeuvreren. Dit maakt ze een populaire keuze voor zowel locals als toeristen die snel van punt A naar punt B willen komen. Het is echter wel belangrijk om vooraf een prijs af te spreken met de tuk-tuk chauffeur. Omdat er geen meters zijn zoals in conventionele taxi’s, kunnen de prijzen sterk variëren. Bovendien kunnen sommige chauffeurs proberen om toeristen te veel te laten betalen, dus het is goed om van tevoren wat onderzoek te doen naar gangbare prijzen.

Hoewel de tuk-tuk misschien niet het meest comfortabele vervoersmiddel is – de rit kan hobbelig zijn en je zit in de open lucht, blootgesteld aan de hitte, het lawaai en de uitlaatgassen – is het zeker een unieke en authentieke manier om de drukte en het leven van de Thaise steden te ervaren. Het rijden in een tuk-tuk is meer dan alleen een manier om van plaats naar plaats te komen, het is een avontuur op zich!
Een ritje met een Tuk-Tuk moet je natuurlijk een keer in je leven gedaan hebben. Er zijn daarom wel enkel spelregels en tips.

 1. Maak altijd vooraf een afspraak over de ritprijs. Een Tuk-Tuk chauffeur gaat er van uit dat je afdingt en vraagt daarom meer dan hij wil hebben. Als hij je netjes en correct op je plaats van bestemming brengt is een kleine fooi wel gebruikelijk. Maak je vooraf geen afspraak over de prijs dan kan je problemen verwachten. Ze vragen dan een extreem hoog bedrag.
 2. Als een ritje tegen extreem lage prijs wordt aangeboden (20 baht bijvoorbeeld) dan klopt er iets niet. Je wordt dan ongevraagd naar allerlei winkels gebracht. Hetzelfde geldt voor een aanbod om te ‘winkelen’ of een ‘sightseeing tour’.
 3. Ga er niet van uit dat de chauffeur feilloos je hotel weet te vinden.
 4. Een lange rit in een Tuk-Tuk is niet comfortabel, je doet er dan verstandig aan om dan een taxi te nemen.
 5. Als je toch een keertje een Tuk-Tuk ervaring wilt wacht dan tot de winkels gesloten zijn.

Video: Tips voor een ritje met een Tuk Tuk

Bekijk hier de video voor meer tips:

19 reacties op “Tips voor een ritje met een Tuk Tuk (video)”

 1. Rein van Londen zegt op

  Laat geen rugzakjes, tassen en dergelijke naast je op de zitplaats staan. Bewaar hem tussen je benen of houd hem vast. Dit in verband met dieven op een motorbike. Deze zijn er in gespecialiseerd om je tas weg te grissen en er vervolgens in het verkeer mee te verdwijnen.

 2. Rens zegt op

  Zorg er voor dat de afgesproken ritprijs voor alle personen is, zodat er achteraf niet kan worden beweert dat het de prijs per persoon was.

 3. jasper van Der Burgh zegt op

  Tuk-tuks zijn niet goedkoper, sneller of comfortabeler dan een taxi, maar over het algemeen wel (een stuk) duurder, zeker voor een Farang. Mischien leuk om een keer te doen, maar ze rijden vaak als maniakken, dus de kans op een ongeluk is vele malen groter dan in een taxi.

  Ik raad het dan ook iedereen af!

  • theoS zegt op

   Tuk-Tuks zijn voor korte ritten en daar neem je geen taxi voor, die het ook niet wil doen.

  • Willy zegt op

   Wij gaan bijna altijd met de tuk-tuk als we in Bangkok zijn. Ik vind het fantastisch om met zo’n ding rond te toeren. Een beetje sensatie hoort er bij als je ziet hoe ze door het langzaam rijdend verkeer zien te komen. Oké een half uurtje in de tuk-tuk kost je denk ik een dag van je leven door al die uitlaatgassen,maar dat neem ik maar op de koop toe. Als je het zelf niet leuk vindt in zo’n ding wil nog niet zeggen dat iedereen dat vindt

 4. Jack G. zegt op

  Er zitten inderdaad een flink aantal grootbekken tussen en die moet je dus niet hebben. Je herkent ze binnen 1 seconde. Ze spreken opvallend goed Engels en maken veel herrie om je aandacht te trekken. Net als alle andere luitjes die vlak voor de deur van je hotel of op een toeristen hotspot staan. Ik heb vorig jaar goede ervaringen gehad met een oude baas die overdag met zijn Tuktuk in een zijstraatje van Sukumvit stond. Hij heeft mij vele malen gereden door Bangkok voor prijzen die vergelijkbaar waren met die van een gewone metertaxi. Dat is misschien een voordeeltje die je hebt als je vaker in Thailand bent geweest ten opzichte van debutanten. Ik werd plezierig en netjes van A naar B gebracht.

 5. Jacques zegt op

  Uit milieu oogpunt zijn het vervoermiddelen die sterk bijdragen aan de luchtvervuiling en horen op deze wijze niet meer thuis in het verkeer. Als museumstuk nog wel aardig ter nagedachtenis. Als je zoals ik groot van stuk bent en tegen de 2 meter dan is dit niet vervoer dat je zou willen. Achterin onderuitgezakt kan je nog iets waarnemen, maar hoe lang houd je dit vol. Nee ik zie in dit vervoermiddel geen enkel voordeel of plezier en raad een ieder af hIervan gebruik te maken. Dus in mijn optiek of aanpassen aan milieuregels of afschaffen die handel.

  • Henk zegt op

   Onzin , alle tuktuk’s rijden tegenwoordig op gas en zijn dus niets slechter voor het milieu als de gemiddelde taxi of motorcy.
   Als jij dit vervoersmiddel niet ziet zitten is dat aan jou maar gun andere hun plezier met een ritje in dit vervoersmiddel.

  • Sonnyfloyd zegt op

   Moeten we die dingen die u naar Thailand brengen en weer terug dan ook maar afschaffen vanuit milieu-oogpunt???

  • HansNL zegt op

   Een 3-wielig vervoermiddelvan +/- 650 kilo met een 600 of 800 cc motor op gas lijkt me minder belastend voor het milieu als een 4-wielig voertuig van +/- 1100 kilo met airco, een motor van 1500 cc, maar ook op gas.

   • Robert zegt op

    Indien het 2 tact motoren zijn dan zijn ze extreem vervuilend, ook al rijden ze op gas.

 6. Hans G zegt op

  De eerste keer in Bangkok, toen heb ik ook de tuk-tuk genomen.
  Kaartje van het hotel aan oude chauffeur laten zien. grote knikbewegingen en veel buigingen. Hij bleef mijn kaartje tijdens het rijden maar vasthouden. Na 10 minuten stopt hij bij andere chauffeur en kijkt lang op het kaartje dichtbij de koplampen. Vervolgens draait de andere chauffeur het kaartje om en na veel gejuich en instemmend buigen werd er doorgereden.

  Enig respect voor je bronchiën? Dan zeker niet in Bangkok doen.

 7. Mister BP zegt op

  Ga er maar vanuit dat de kans groot is, dat je veel te veel betaalt, maar het belangrijkste is wel: betaal met gepast geld. Ze kunnen nooit wisselen of doen niet eens de moeite om geld terug te geven.

 8. Martin zegt op

  In Bangkok eens de tuktuk genomen, omdat taxi’s niet wilden, veel te ver om, uit de buurt etc.
  Beetje moedeloos een tuktuk gevraagd, heel schappelijke prijs en in no time bij het hotel.

  Hij nam steegjes waar een taxi niet door paste. was ideaal. en leuk, blijf er plezier in houden met een tuktuk te gaan.

  (Heb er zelf ook 1, echt leuk en veel bekijks)

 9. Willy zegt op

  Wij gaan bijna altijd met de tuk-tuk als we in Bangkok zijn. Ik vind het fantastisch om met zo’n ding rond te toeren. Een beetje sensatie hoort er bij als je ziet hoe ze door het langzaam rijdend verkeer zien te komen. Oké een half uurtje in de tuk-tuk kost je denk ik een dag van je leven door al die uitlaatgassen,maar dat neem ik maar op de koop toe. Als je het zelf niet leuk vindt in zo’n ding wil nog niet zeggen dat iedereen dat vindt

 10. Mister BP zegt op

  Behalve bijna alle eerder genoemde punten door anderen wil ik nog benadrukken dat je leeftijd ook een rol speelt. Mijn kinderen van in de twintig kunnen bijna altijd voordeliger een tuktuk huren dan mijn vrouw en ik (tegen de zestig en fors gebouwd!). Ook ga ik er standaard vanuit, dat ze je willen besodemieteren. Daardoor werkt het onderhandelen relaxter. Wij nemen alleen in uiterste nood een tuktuk en als het aan mijn vrouw ligt NOOIT. Zij kan er niets zo goed tegen als ze je weer proberen te bedonderen. Ik kap het onderhandelen af en loop gewoon naar de volgende!

 11. Hedy zegt op

  Vind het fantastisch leuk met zo’n Tuk-Tuk. Heb het al een paar keer gedaan. Inderdaad moet je je behoorlijk goed vast houden, maar dat is juist het leuke ervan.

 12. Willy zegt op

  Laatst was mijn moeder bij ons op bezoek en we hadden ook een ritje met de tuk-tuk gedaan. Ze vond het geweldig om met zo’n ding door Bangkok te crossen. Ps mijn moeder is 88 jaar.

 13. rik meuleman zegt op

  Waarom zijn er bijna geen tuk-tuks in Phuket ?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website