Thaton – Chiangrai; geen gemakkelijke keuze

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Thailand tips
Tags: ,
29 juli 2023

Thaton

Een van mijn meest favoriete en spectaculaire routes door het noorden van Thailand is de rit van Thaton naar Chiangrai. Het vertrekpunt is meestal Chiangmai vanwaar je per bus naar Thaton kunt reizen.

Persoonlijk huur ik altijd een auto omdat ik dan vrij ben in het bepalen van tijd en route. Heb de tocht al heel wat keren gemaakt en het verveelt nimmer.

Chiangdao

Als je een beetje op tijd uit Chiangmai vertrekt kun je een aantal kilometers vóór Chiangdao het aldaar gevestigde olifanten trainingskamp bezoeken en vervolgens ook nog de fameuze grotten van Chiangdao bezichtigen. De route er heen staat goed aangegeven maar in mijn beleving is het leuker om de afslag naar het plaatsje Chiangdao te nemen en vervolgens naar Ban Tam (tam = grot) rijden. Bij de grot zijn enkele eenvoudige restaurantjes gevestigd waar je eventueel de lunch kunt gebruiken.

Thaton

We rijden verder naar Fang om uiteindelijk in Thaton bij de Kok rivier te belanden. Vandaar vertrekken om 12.30 uur boten naar Chiangrai voor een adembenemende tocht. Als je geluk, of voor anderen wellicht het ongeluk, hebt dat het water laag staat moet je op bepaalde plaatsen uitstappen en door het water naar de kant waden om een stuk verder weer in de boot te stappen. Heb het eenmaal meegemaakt dat ik in het water bij een piepklein dorpje tussen de olifanten in de rivier stond met angstig krijsende jonge meiden die zich aan mij (uit angst) vastklampten.

Thaton: Saranya River House

Als je in Thaton bij de rivier arriveert is het raadzaam om daar een overnachting in te lassen. Het aan de overkant van de Kok rivier gelegen grote hotel heeft sinds meer dan een jaar haar deuren gesloten, maar een fantastisch nieuw klein hotel met 20 kamers heeft dat meer dan goed opgevangen.

Recht tegenover het boekingskantoortje voor de ‘public boat’ naar Chiangrai ligt het een jaar oude nieuwe en superschone Saranya River House hotel dat door een vriendelijk echtpaar wordt gerund. Mooie schone kamers, een aardig zwembad met ’s morgens een keurig ontbijt. Meer dan twintig jaar ervaring hebben beiden om een op maat gesneden privé boottocht voor vier personen van Thaton naar Chiangrai te organiseren.

Vul zelf maar in hoe laat je wil vertrekken en als je onderweg nog een dorp aan de rivier wil bezoeken kan dat worden geregeld. Wil je het heel avontuurlijk doen dan regelt Sarunya (de eigenaresse) ook nog een avontuurlijk ‘Bamboo raft’ vlotje voor je.

Lang geleden zou ik met mijn geliefde, dobberend over de Kok rivier -onder het schijnsel van het maanlicht- haar hebben willen betoveren. Wellicht ga, terwijl ik dit schrijf, er vannacht nog van dromen. Old soldiers never die.

Moeilijke keuze

Kies je voor de meer dan fantastische boottocht naar Chiangrai of toch voor de eveneens prachtige route naar Doi Mae Salong? Het is een moeilijke beslissing want beide tochten blijven ongetwijfeld lang in je geheugen gegrift. Als de keuze op de tocht per auto valt bezoek dan ook de vijf kilometer verder gelegen Thanathon Orchard, een 700 rai grootte sinaasappelplantage en maak voor 40 baht een rondrit door de mooi aangelegde plantage. (www.tntorchard.com)

Verder rijdend kom je uiteindelijk op een splitsing met een militaire controlepost. Daar volg je de weg naar links richting Doi Mae Salong. Je treft er theeplantages aan en uiteraard kun je dat product bij de vele marktkraampjes kopen. Het plaatsje uitrijdend passeer je de grote theeplantage 101. Aardig om daar een paar plaatjes te schieten. Mocht je aldaar willen overnachten dan is het Flower resort, met een uniek aangelegde tuin, een hele mooie plek. Overigens kun je daar ook van genieten zonder er te overnachten.

Je bent dan op korte afstand van de grensplaats Mae Sai of Chiangrai. En ook daar moet je weer een keuze maken. Welke keuze je ook hebt gemaakt spijt zal je er niet krijgen.

6 reacties op “Thaton – Chiangrai; geen gemakkelijke keuze”

 1. Alex zegt op

  Ken dat gebied bij Thanon goed, wijlen Marten van den Berg heeft hier op een heuvel top een woning gebouwd, helaas niet kunnen afmaken. Een gehucht met een christelijk kerkje.

 2. henry zegt op

  Saranya River House is inderdaad een echte aanrader. heb er ook al verschillende malrn gelogeerd.
  Men kan ipv naar Chiang Rai te varen ook een meer dan 4 uur durende tocht op de Kok rivier maken, en dan naar Doi Mae Salong rijden. Dit wel met een privéboot. Is leuker dan naar Chiang Rai varen, omdat je dan alleen de spectaculairste stukken doet. Onderweg kan men lunch en een warmwaterbron bezoeken. Men kan ook een bezoek brengen aan een Lhisu nederzetting.

  • Walter zegt op

   Heel interessant.
   Kunnen jullie wat meer vertellen over de boten. Zijn dat eenvoudige longtails, of wat grotere boten met stoelen/banken, toiletten, mogelijkheid om iets te drinken,…?

   • Ruud zegt op

    Dat zijn longtail boten, geen comfort maar avontuur. Tocht duurt pakweg 3u

 3. Lisa zegt op

  Bedankt Joseph,
  Dit is ook al jaren onze favoriete uitstapje om met gasten te doen. Ook overnachten we dan meestal in hetzelfde hotel. Sanranya runt het hotel nu echter alleen, haar man is overleden.
  Als het zo uitkomt starten we deze trip graag op dinsdag omdat het op dinsdagochtend marktdag is in Chiang Dao. Er komen dan o.a. mensen vanuit de hilltribes hun waren aanbieden. Ook de kraampjes met geneeskrachtige kruiden bij de grot ingang doen we graag even aan.
  Walter: De boot die je bij het hotel kan regelen is een long tail boot maar dan wel een die is opgebouwd met oude autostoelen, 6 of 8 stuks. Er zijn een paar stops mogelijk onderweg, daar zijn ook toiletten. Neem zelf wat te snacken en te drinken mee voor onderweg, er is een stop bij de hot springs, daar kan je ook eten. Neem ook wat kleingeld mee om een souveniertje oid mee te kopen.

 4. PEER zegt op

  Jazeker Joseph,
  Deze trip heb ik vaak gemaakt;
  Fietsend van Chiangmai naar Thaton.
  Daar neem ik de longtailboat die naar Chiangrai vaart.
  Op de helft ongeveer is ‘n op/afstapplaats: My Dream Guesthouse.
  En daar stapte ik met m’n fiets uit, bleef er overnachten.
  Want het resortje bestaat uit 6-7 hutjes aan de Kok rivier met ‘n balkonnetje/terrasje.
  En de volgende dag heerlijk relaxed naar Chiangrai.
  We zien mekaar weer dit najaar!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website