Mae Hong Son

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Thailand tips
Tags: ,
31 augustus 2023

Mae Hong Son, gelegen in het uiterste noorden van Thailand, is een heerlijke provincieplaats om na een vermoeiende maar uiterst enerverende trektocht tot rust te komen.

Ook als je niet zo ‘jungle-achtig’ bent ingesteld is de betrekkelijk kleine plaats een bezoek meer dan waard.

Mae Hong Son is onvergelijkbaar met andere Thaise oorden. Zelfs het soort toerist dat de plaats bezoekt is anders. Je zou het als een mengeling tussen jeugd en iets oudere, echter nimmer saaie, bezoeker kunnen betitelen. Mae Hong Son is nog puur.

Het is nog niet zo heel lang geleden dat de plaats over de weg nauwelijks bereikbaar was en wellicht daardoor is de speciale rustgevende sfeer behouden gebleven. Pas in 1965 werd de bevolking, voornamelijk behorend tot hilltribe groepen Shan en Karen, uit haar isolement verlost doordat een verbindingsweg werd aangelegd. Mae Hong Son ligt tussen beboste heuvels op steenworpafstand van Birma en heeft een koeler, maar voor de toerist heerlijk klimaat.

Het is niet zo verwonderlijk dat je in deze omgeving veel Birmese bouwstijlen tegenkomt.

Tempels

De dichtbij de markt gelegen Wat Hua Wiang heeft een typisch Birmees dak en bezit sinds 1930 een belangrijk koperen Boeddhabeeld afkomstig uit het gememoreerde buurland. Een andere en tevens oudste tempel is de Wat Chong Kham uit 1827. Helaas is de oorspronkelijke tempel door brand verwoest en in 1970 herbouwd. Je zult deze tempel niet zo vlug over het hoofd zien, want ze ligt aan een mooie vijver in het hart van het stadje. Op hetzelfde complex ligt ook de in 1860 gebouwde Wat Chong Klang met een mooie goudkleurige stoepa. Zo op het oog vormen beide tempels bijna één geheel. De Chong Klang bezit enkele uit Birma afkomstige houten beelden die een Boeddhistisch verhaal uitbeelden. Direct aan de vijver liggen enkele kleine restaurantjes waarvandaan je zittend op het terras een mooi uitzicht over zowel de vijver alsook het tempelcomplex hebt.

Heuvelopwaarts

Een geheel ander maar niet minder interessant bouwwerk is de Wat Doi Kong Mu die hoog boven op een heuvel met dezelfde naamgeving is gebouwd. In feite zijn het twee grote en hoge witte in Birmaanse stijl opgetrokken stoepa’s. De grootste is gebouwd in 1860 en de kleinere in 1874. Beide bevatten as van respectievelijk een bekende monnik en van de eerste gouverneur van Mae Hong Son omdat de plaats in dat jaar (1874) van dorp tot stad werd verheven. De tocht bergopwaarts is alleszins de moeite waard omdat je boven aangekomen een schitterend uitzicht hebt over de plaats en wijde omgeving.

Je verjaardag herdenken

Thai brengen graag offers met in het achterhoofd de gedachte aan boze geesten, de loterij, een gunst, of iets van die strekking. Op deze plek offer je een bloemetje gewoon vanwege het feit dat je binnenkort je verjaardag weer mag vieren. Rond een van de Stoepa’s bevinden zich een zevental nissen corresponderend met de dagen van de week.

Op het moment dat jouw verjaardag in het verschiet ligt offer je een bloemstukje en plaatst dat bij de betreffende dag. De dames die de bloemstukjes verkopen hebben het kunstje aardig onder de knie, want ’s avonds worden de offergaven weer ingenomen om de dag daarna weer te worden verkocht. Het gaat echter om de intentie van de betreffende persoon die de bloemen offert en Lord Boeddha zal hem of haar daar beslist voor belonen. Aldus de dames van het bloemenstalletje.

– Herplaatst bericht –

19 reacties op “Mae Hong Son”

 1. Alex Huysmans zegt op

  Ik probeer er 2 maal per jaar naar toe te gaan en meestal lukt dat wel als je in Chiang Mai woont. Ik combineer het met een bezoek aan Pai. MHS is inderdaad een plaats om even de rust van het leven te herontdekken zeker als men s,avonds aan het meer zit in een van de restaurants en men de plaatselijke avondmarkt rustig en kalm naast zich ziet gebeuren. Mijn favoriete plaats om tot rust te komen maar er zijn ook vele en soms onverwachte mogelijkheden.

  • Cornelis zegt op

   Hoop in het najaar een week of vier in Chiang Mai te kunnen verblijven en Mae Hong Song lijkt me van daaruit een mooie bestemming voor enkele dagen. Iemand een idee hoe het met vervoer zit? Over de weg lijkt het een kleine 200 km te zijn, enkele reis.

   • Olga Katers zegt op

    @ Cornelis,
    Wij zijn 10 jaar terug in Mae Hong Song geweest, en dat heb ik gedaan vanuit Chiang Mai, per vliegtuig en visa versa.
    Ter plekke, hebben wij een gids met een vierwielaandrijving auto gehuurd, die ons eerst langs diverse Hotels heeft gebracht om uit te zoeken wat een leuke plaats was, en uit eindelijk zijn wij aan een rivier beland, waar een resort met een heerlijk zwembad, en mooie huisjes stond. Daar zijn wij enkele dagen gebleven.

    De dag na aankomst hadden wij met de gids afgesproken, om naar een opvangkamp van Birmese Long Neck tribes te gaan.
    En toen moest er werkelijk een 4 wheel drive aan te pas komen, dwars door rivieren, en door ruw landschap. Onderweg diverse Thaise checkpoints van het leger gepasseerd, dus zorg voor een ID (of Kopie) als je zo iets gaat ondernemen, het is de moeite waard!

    En nu even vertellen, dat de Long Necks, geen lang nek hebben, maar de ringen om hun nek, zorgt ervoor dat hun schouders naar beneden wordt gedrukt. En het begint al met de kleine kinderen, om die ringen om hun nek te plaatsen, het schijnt aantrekkelijk voor de mannen te zijn!

    En als je boven op de berg waar de Wat Doi Kong Mu staat, dan zie je de vliegtuigen onder je landen, en dat is een spectaculair gezicht! Zoals Pim in een onderstaande reactie zegt! Werkelijk een avontuur en de moeite waard!

   • Arno patong zegt op

    Beste Cornelis,
    Vier jaar geleden de tocht gemaakt per auto vanuit Chiang Mai. In de ochtend vroeg richting MHS.
    Diverse stops gemaakt, ook in Pai, eind van de middag in het hotel MHS.
    De volgende dag vroeg per bootje naar de langnekken, bij aankomst nog geen andere toeristen.
    Neem de tijd dan is dit een prachtige rit met adembenemende uitzichten.

   • Nicky zegt op

    Het is door de vele haarspeldbochten toch wel zo`’n 6 a 7 uur rijden.
    Uiteraard enkele reis. Er rijden veel minibusjes heen. Alhoewel ik voor geen goud met zo’n ding deze weg zou rijden. Wij zijn er vorige week nog heen gereden en zijn genoeg idioten tegen gekomen. Sommige denken echt dat ze alleen op de weg rijden. Je kan ook vliegen.

 2. Alex Huysmans zegt op

  Er zijn verschillende mogelijkheden om vanuit Chiang Mai naar MHS te gaan. Er zijn verschillende busdiensten die de trip meerdere keren per dag doen. Ik raad aan om eens contact op te nemen met de plaatselijke TAT in Chiang Mai die jullie prijzen en uren kan bezorgen of toch allicht meer info. Daar ik hier woon doe ik de trip met mijn eigen auto. De trip gaat door de bergen en daarom hier enkele info. Ik stop altijd eerst in Pai en blijf daar voor 1 of 2 nachten. De tocht is ong 130 km lang, tot Pai, en in de laatste 98 km zijn volgens officiele cijfers 763 bochten. Zelf heb ik ze nooit geteld maar het is inderdaad draaien en keren en bergop en bergaf. Als je geluk hebt en niet achter een vrachtwagen hangt kan je het doen in 3 uur maar dan moet je het reeds goed kennen. En dat is dus alleen tot Pai. Om het mezelf hier wat gemakkelijk te maken en dit bericht niet te groot te laten worden mag je aannemen dat Pai – MHS nog eens hetzelfde is. Onderweg zijn er watervallen en hotsprings en een nationaal park te bezichtigen. Ik raad aan alles een beetje te plannen want als je hier niet woont denk ik dat je toch zoveel mogelijk wil zien.

 3. Joseph Jongen zegt op

  Er zijn een aantal wegen die naar Mae Hong Son leiden. 1. Vliegen vanaf Chiangmai is het meest eenvoudig en kan nog steeds. 2. Vanaf het Chang Puak busstation rijden regelmatig bussen naar Pai en vandaar kun je verder per bus naar MHS. Het is prettig om de tocht met een tussenstop in Pai af te leggen. 3. Een andere mogelijkheid is om vanaf het Arcade busstation in Chiangmai een geheel andere route te nemen, namelijk via Mae Sariang. Ook hierbij heb je de keus om rechtstreeks te rijden (8 a 9 uur) of een tussenstop in te lassen in Mae Sariang waar meer dan voldoende overnachtingsmogelijkheden zijn.

 4. Mike1966 zegt op

  Wij zijn met de pickup vanaf Tak richting Mae Hong Son gereden. Prachtig, nog nooit (richting Chiang Mai) zoveel bochten meegemaakt. Mocht je die tour gaan ondernemen, stop even bij een van de de vele vluchtelingenkampen die je aan de linkerkant tegen zal komen. Geef die mensen vers fruit, kinderen wat lekkers, je maakt ze echt blij! De tour is het aanraden waard.

 5. rene zegt op

  Je kan er ook geraken via Mae Sariang en persoonlijk vind ik het een gemakkelijker weg. Je mist dan wel Pai, maar Mae Sariang is even kleurrijk. Op het pleintje, bij het binnenkomen van Mae Sariang kun je links naar Maesot en rechts naar MHS rijden. Mae Sariang kun je bereiken vanuit CM via Hangdong en Hot.

 6. Hans zegt op

  Voor mij ligt Mae Hong Son altijd op mijn reisroute. Vanaf Pattaya per auto naar Mae Sot. Vandaar via de grensroute naar Mae Hong Son. Een lange maar onvergetelijke reis. Het zijn veel kilometers maar ik kan stoppen en bekijken wat ik wil. Vanuit Mae Hong Son naar de bergvolkeren, geweldig, dat is Thailand. Daarna via Tak en Chiang Mai weer terug. Je moet wel van autorijden houden en niet bang zijn om soms wat risico’s te nemen maar daar krijg je wel wat voor.

 7. Piet Reekers zegt op

  Ik wil graag reageren op het aantal boeddha’s boven bij de tempel. Het zijn er nl. geen zeven maar Acht. De woensdag knipt niet alleen de week doormidden maar ook de verdeling van de boeddha’s en heeft dus voor de ochtend een anddere boeddha als voor de middag en avond.
  Verder is het een leuk stadje om hier vanuit een aantal tripjes te maken.

 8. nesten zegt op

  Golden typ : Wij hebben in 2014 met een minibus de rit gedaan van Chiang Mai naar Mae Hong son en dan Pai een weg met 1850 bochten prachtig van streek maar wel iets voor wie niet bang en wagenziek is in afstand blijkt dit niet ver maar door al het bochtenwerk toch ettelijke uren onderweg maar een zekere aanrader voor wie houd van natuur en in Pai special culture ook een aanrader neem een ervaren chauffeur voor deze helse rit goeie reis groetjes Nesten

 9. Nicky zegt op

  Wij zijn vorige week gereden. Eerst naar Pai , 2 nachten daar gebleven en aansluitend naar MHS. De natuur is gewoonweg prachtig daar. En zeker nu na het regenseizoen, alles nog mooi groen. Waande me bijna in Oostenrijk, alleen er waren geen dennenbomen. In MHS was ons aangeraden om in Sang Tong Huts te slapen. Wij hadden dan ook 2 nachten geboekt in de familie hut met 2 slaapkamers. Dit is misschien een leuk en origineel hotelletje voor jongere mensen of diegene die niet op comfort gesteld zijn. Wij vonden het minder en zijn dan ook maar 1 nacht gebleven. Wat heel mooi is, is het Chinese dorp Noordelijk van MHS. Overal prachtige natuur. Wij rijden beslist nog een keertje die kant op voor een lang weekend. Hebben er echt van genoten

 10. lung addie zegt op

  Ik reed deze tocht reeds tweemaal per motor. De weg met de 1800 bochten. Zou het wel niet aanraden aan minder ervaren motorrijders. Persoonlijk heb ik er heel erg van genoten en zal het later nog eens opnieuw doen en, ja, weer per motor.

 11. BertH zegt op

  Vorig jaar om deze tijd de Mae Hong Song loop op de fiets gedaan. Erg zwaar maar zeker de moeite waard. Rond deze tijd van het jaar kan het erg koud zijn, neem dus warme kleren mee. Voor fietsen is het weer ideaal. Gelukkig was het met de smog nog niet zo erg.
  Pai is erg toeristisch, met een groot “hippie” gehalte. Na Pai wordt het steeds rustiger op de weg. En inderdaad, Mae Hong Son is dan een verademing. De weg naar Mae Sariang is ook mooi maar niet zo spectaculair meer.
  Mae Sariang ook erg rustig. De enige farang die je daar ziet zijn degene die de loop op de motor doen.
  Heb ik 2 jaar geleden ook gedaan, op een Honda PCX met een Thai op een oude Vespa. Goed te doen als je de tijd neemt. En die moet je nemen om alles te zien. En dan zie je alles nog niet.

  • norbertus zegt op

   nietwaar Bert! ik was de farang met een auto
   groetjes

 12. Paul Maasbach zegt op

  Ik heb in de loop der jaren ( woon in Thailand sinds oktober 2000) alle 77 provincies bezocht en kan gerust stellen dat het voor mij de mooiste plek in Thailand is!!
  Het is hier inderdaad heerlijk onstressen met een geweldige serene sfeer en heerlijk ver weg van alle drukte. Ik kwam hier altijd graag, zeker in de koele periode en heb daarom besloten hier te komen wonen en dat doe ik nu sinds afgelopen maart met heel veel plezier!!

  Als alle Covid ellende allemaal achter de rug is het echt een must voor iedereen die van slow life, prachtige natuur en de overal aanwezige Shan ( Tai Yai) cultuur houdt! Ik laat iedereen graag de vele mooie plekjes zien, want dat is het liefste wat ik doe…….just let me know.

  Er wordt momenteel rechtstreeks en dagelijks gevlogen vanuit Bangkok met Nok- Air en binnnenkort ook weer vanuit Chiang Mai.

  Paul

 13. Gust zegt op

  3 jaar geleden met mijn vrouw de MHS-loop per scooter gedaan … GEWELDIG (zou Eddy Wally geeegd hebben).
  Vandaaruit naar ‘Chinese Village’ (Ban Rak Tai) gebromd: echt een ‘must’. Toen zijn we er zelfs met goedkeuring van de grenswachten een uurtje ‘illegaal’ de Thaiss-Burmese grens overgestoken. Onvergetelijk…

 14. norbertus zegt op

  inderdaad prachtige streek. ben er pre corona met de auto naar toe geweest vanaf Nskhon Sawan. Kerst gevierd in mae hong son en daarna weer over die talloze bochten terug maar dan via Mae Sariang-Mae Sot en Tak. mooie natuur rust en wat koeler dan elders. genoeg te zien voor een aantal dagen en lekker rustig.
  sterk aanbevolen! Ik ben nu in Thailand voor 2 maanden maar helaas nu niet op mijn programma. maar volgende keer zeker weer.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website