De reddingsoperatie van de 13 jonge voetballers Tham Luang-grot in het Mae Sai-district (Chiang Rai) gaat gestaag door en heeft nog niets concreets opgeleverd.

De belangrijkste taak van de reddingswerkers is het wegpompen van water zodat de jongens met minder gevaar geëvacueerd kunnen worden.

Het belangrijkste nieuws:

 • Ongeregistreerde vrijwilligers pompten water terug naar ondergrondse bronnen en verpeste zo pogingen van reddingswerkers om de Tham Luang-grot zo snel mogelijk leeg te pompen. “Ze geloven misschien dat hun techniek effectief is voor grondwaterafvoer, maar alles wat niet in het plan staat, moet eerst met ons worden besproken,” zei de heer Narongsak, de voormalige gouverneur van Chiang Rai.
 • Er zijn zorgen over de hoeveelheid regen die er aan zit te komen. Het is een race tegen de klok. Er stroomt nog steeds water de grot in, hoewel de kanalen zijn afgesloten.
 • Het is nog niet gelukt om een telefoonverbinding tot stand te brengen met de jongens. De eerste telefoon is in het water terechtgekomen, een nieuwe is onderweg.
 • Er zijn zorgen over de vertragingen bij het ontvangen van informatie over de jongens. Het duurt 6-7 uur voor een duiker heen en weer kan zwemmen/duiken en zo berichten kan doorgeven.
 • Vandaag wordt een opening in de berg onderzocht die mogelijk een alternatieve evacuatieplaats kan zijn. Ongeveer 30 teams van reddingswerkers zijn bezig het grondoppervlak boven de grot te onderzoeken.
 • Narongsak laat weten dat reddingsteams bezig zijn de beschikbare tijd in te schatten voor een gedwongen evacuatie in het geval van meer regen en een kritieke toename van het waterpeil in de grot.
 • Vanaf donderdagochtend zijn pompen in staat om het waterniveau in de grot met meer dan een centimeter per uur te laten zakken. Het aantal overstroomde doorgangen waar men moet duiken om uit de grot te komen, bleef hetzelfde.
 • Ook vandaag gaan de Navy Seal door met het geven van zwem- en duikles aan de jongens.

Bron: Bangkok Post

16 reacties op “Tham Luang-grot: Nog geen oplossing om jongens uit de grot te halen”

 1. RonnyLatPhrao zegt op

  Vooral het korte filmpje op het eind geeft idee van het probleem.

  https://www.hln.be/nieuws/buitenland/race-tegen-water-en-klok-honderden-pompen-ingezet-om-voetballertjes-thaise-grot-te-laten-uitwandelen-zonder-gebruik-van-duikuitrusting~ae841ff7/

  • Jos zegt op

   Hi Ronny,

   In het filmpje wordt gezegd dat een stuk 30 meter diep is.

   Wat ik mij afvraag:
   Hoe hebben die jongens dat eigenlijk zelf overbrugt?
   Gaan die 30 meter diepe doorgangen heel flauw naar beneden, overdrijft de VTM of is er een andere passage die de jongens gebruikt hebben?

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Jos,

    Tja, ik ga ook maar verder op tekeningen die ze tonen om me een beeld te vormen.
    Hoe juist die dan wel zijn ? Geen idee.

    Maar blijkbaar moeten ze toch wel langs daar binnen gekomen zijn, want daar zijn ook hun fietsen gevonden. Vervolgens moeten ze dan verder getrokken zijn.

  • nicolaas zegt op

   een idee is misschien dat ze een flexibele buis met een grote diameter nemen om de gedeelten die onder water staan te overbruggen; dan hoeven ze alleen maar de buis leeg te pompen en kunnen ze de jongens door de buis trekken. het is een simpel idee maar misschien zijn ze er iets mee.

   an idea is perhaps that they take a flexible tube with a large diameter to bridge the parts under water; then they just have to empty the tube and they can pull the boys through the tube. it’s a simple idea, but maybe they’re something

   als iemand weet hoe de reddingswerkers te bereiken stuur het eens door.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Denk dat het door de smalle doorgangen (een normaal persoon kan er amper door en moet eerst zijn flessen afdoen), grillige structuur van de gangen (niets loopt rechtdoor), grote afstanden die onderwater moeten overbrugd worden (tot 400 meter), etc… het wel iets ingewikkelder ligt dan steek ze in een (flexibele) buis en trek ze erdoor. Dat lukt misschien in een open recht stuk over enkele meters maar hier ligt dat wel iets anders denk ik.
    Dat is volgens mij ook een van de redenen dat men geen buizen met een grote diameter kan gebruiken om water uit die grot te pompen denk ik. Die geraken zo diep de grot niet in.

    Maar misschien moet men het wel eens proberen en dan de bedenkers van allerlei oplossing, die ik op het blog hier en elders al gelezen heb, er misschien eerst zelf door sleuren of insteken om te kijken of het lukt.

 2. Jani Careni zegt op

  Ik heb een vriend speleologue uit Frankrijk en hij verteld mij dat nu zeer gevaarlijk is en als het regent kan het water 1cm/minut stijgen en er zijn gangen van 80cm hoog dat betekent met 2 flessen op je rug niet zo evident en zeker voor deze kinderen die zijn onder chock en zonder licht sinds meer of 10 dagen hij denkt beter 4 maanden wachten dat zovele risicos te nemen en waarom is deze speleologue zo vlug terug naar England?

 3. niek zegt op

  Die speleoloog moest terug om medische (?) redenen lees ik in de Thaise media.
  Ik lees in diezelfde pers dat men er rekening mee houdt dat de jongens moeten zwemmen en ze daarom zwem- en duikles gaan krijgen.
  Hopelijk is dit een stimulans voor de Thaise onderwijsinstellingen om nu eens eindelijk serieus werk te maken van verplicht zwemonderricht.

  • peter zegt op

   Dat zo pas een goed initatief zijn van de Thaise regering, maar keep on dreaming.

 4. Nicky zegt op

  Op facebook staat nu ook een filmpje met Thaise text.

 5. jani careni zegt op

  Er is nog een andere zaak die momenteel ook kan zeer gevaarlijk worden,er komt zuurstoftekort die is gezakt naar 15% dat betekent dat zeer moeilijk is om te werken en bewegen want normale waarden zijn rond 21% en duikles en leren zwemmen zullen zeer moeilijk worden,ik hoop dat er komt zwaardere pompen en op deze manier kunnen ze misschien terug lopen einde van deze week voor de storm van zaterdag.

 6. janbeute zegt op

  Mijn ega vertelde vandaag , had ze gehoort in het nieuws dat de jongens vogelgeluiden hadden gehoort .
  In al die voorgaande dagen dat ze alleen in het donker zaten .
  Kan duiden dat er ergens vlakbij toch nog een opening of schacht naar buiten is die men nog niet gevonden heeft .

  Jan Beute .

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Inderdaad. De kinderen beweerden dat ze honden hoorden blaffen, een haan kraaien en kinderen spelen.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Denk dat hier het onderbewust ook wel zijn rol zal spelen en als je iets wil horen, je dat uiteindelijk ook wel zal horen. Zelfs in groep.
    Maar dat is voer voor psychologen die daar zeker meer over kunnen vertellen.

   • Cornelis zegt op

    Ik begreep uit de pers dat er ongeveer een kilometer berg boven hun hoofd zit, dus ‘vogelgeluiden’?

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Vleermuizen ?

 7. RonnyLatPhrao zegt op

  Thaise duiker overleden tijdens plaatsen van zuurstoftanks in grot waar voetballertjes en coach vastzitten

  https://www.hln.be/nieuws/buitenland/thaise-duiker-overleden-tijdens-plaatsen-van-zuurstoftanks-in-grot-waar-voetballertjes-en-coach-vastzitten~afb13f20/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website