In Mai Sai in de provincie Chiang Rai zijn duikers vandaag begonnen met de reddingsoperatie om de 12 jonge voetballers en hun coach uit de Tham luang grot te halen waar ze inmiddels al ruim twee weken verblijven. Een team van 18 duikers moeten de reddingsactie uitvoeren en dat gaat dagen duren.

De autoriteiten maakten vannacht rond 05.30 uur Nederlandse tijd bekend dat de operatie was begonnen. Journalisten die bij de ingang van de grot stonden moesten vertrekken. Alleen de duikers, medici en andere reddingswerkers hebben toegang tot de grot.

Het is de bedoeling dat ze in vier groepen naar buiten worden gebracht. In de eerste groep zitten vier jongens, de andere bestaan uit drie en de coach gaat in de laatste groep mee naar buiten. De redding wordt uitgevoerd door dertien buitenlandse grotduikers er gaan ook vijf duikers van de Thaise marine mee.

De jongens moet een traject van vier kilometer afleggen met hellingen, droge stukken en plekken waar moet worden gedoken. Ze worden daarbij geholpen door twee ervaren duikers. De situatie blijft gevaarlijk ondanks dat er veel water is weggepompt. Vooral als een van de kinderen in paniek raakt. Vrijdag kwam een zeer ervaren duiker om het leven door zuurstofgebrek.

Het belangrijkste nieuws:

 • Als alles volgens plan gaat zullen vanaf 21.00 uur Nederlandse tijd de eerste jongens uit de grot komen.
 • De hele wereld kijkt mee naar de reddingsactie. Op sociale media als Facebook en Instagram tonen veel mensen respect voor de reddingswerkers en hopen op een goede afloop.
 • Volgens artsen zijn de jongen in goed conditie en sterk genoeg om de tocht te maken. De sterkste jongens gaan het eerst.
 • Er is haast geboden omdat het weer dreigt om te slaan, er wordt veel neerslag verwacht de komen de dagen.
 • Volgens gouverneur Osottanakorn is een groot deel van de 4 kilometer lange route inmiddels te belopen omdat er miljoenen liters water is weggepompt uit de grot.
 • Er zijn zorgen over een lastig punt op de terugweg op ongeveer 1,7 kilometer van waar de kinderen zich bevinden. Bij de bewuste T-splitsing is de doorgang erg smal. De passage gaat eerst omhoog en dan weer naar beneden, en je kunt er alleen langs door je door de opening te wringen. Hierna moeten ze nog een kilometer afleggen om bij de kamer te komen waar de reddingswerkers een basiskamp hebben opgezet. Vandaar is het nog eens bijna 2 kilometer tot de uitgang, maar dat laatste stuk is niet gevaarlijk.
 • Er is een plan B. Mocht men er niet is slagen de jongens naar buiten te brengen dan komt mogelijk het Nederlandse pompenbedrijf Van Heck in actie. Het bedrijf heeft een zogenoemde heveloplossing bedacht. Daarbij moet water worden weggepompt met behulp van natuurlijk verloop en het vacuüm zuigen van water. Vergelijkbaar met inzetten van een slang in een brandstoftank als iemand de verkeerde brandstof heeft getankt. Als je aan het slangetje zuigt begin het te stromen.
 • Een ander idee is zoals Tesla-topman Elon Musk heeft voorgesteld. Er worden dan opblaasbare nylon buizen in de grot gebracht waar de jongetjes door kunnen kruipen.
 • De jongens zullen na hun bevrijding naar het Chiangrai Prachanukroh-ziekenhuis worden gebracht, bijna 100 kilometer ten zuiden van de grot. Daar is de volledige achtste verdieping voor hen vrijgemaakt.

Op HLN is een live-verslag te volgen: https://www.hln.be/

Bron: Bangkok Post en andere media


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

43 reacties op “Reddingsoperatie om voetbalteam uit grot te halen is begonnen”

 1. fred zegt op

  In tegenstelling tot het voetballend volkje zijn deze redders wel echte helden. Echter worden echte helden zelden goed betaalt.

  • chris zegt op

   Als ze goed betaald zouden worden, zijn het geen helden maar profiteurs. Batman, Spiderman en Superman en Superwoman hebben geen bankrekening.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Hun geestelijke vaders daarentegen…….

   • bert zegt op

    U geloof in sprookjes Batman, Spiderman. Supermen en women. spelers hebben dikke dikke bankrekeningen. Een redder heeft het al met zijn leven moeten bekopen. Van mij zijn het helden betaald of niet. Maar hoe durf je te zeggen als ze betaald worden zijn het profiteurs.

  • Ferrie zegt op

   het gaat nu even niet over een bedrag maar wel zekerheid voor de jongens !!!! En het blijven helden

 2. RonnyLatPhrao zegt op

  En wat is de meerwaarde van een “heveloplossing” buiten dat het goedkoper is dan pompen ?

  • sjors zegt op

   Ik heb het volste vertrouwen dat deze reddings actie zal slagen , het nare is wel dat thailand deze plek gaat promoten als toerischtise attractie .

   • RonnLatPhrao zegt op

    Ja ik heb daar ook het volste vertrouwen in, maar daarmee weet ik nog niet wat de meerwaarde is van die “heveloplossing”.

    En grot is sowiso al een toeristische attractie. Er zal alleen maar meer volk naar deze komen.

  • Rita zegt op

   De meerwaarde? Deze kinderen moeten gered worden op welke manier dan ook!!!!!

   • RonnLatPhrao zegt op

    Het is niet omdat je met veel daar in die grot gaat rondlopen dat je ook aan het helpen bent en al zeker niet als de aangebode hulp op dat moment geen meerwaarde meer heeft…..
    Zoals ze trouwens zelf zeggen. Als men bezig is met de redding kunnen we daar niets doen, want dan kunnen we er niet langs.
    Daarom komen ze trouwens niet meer ook.

    Je hoeft dus zo niet te steigeren als ik een gewone vraag stel hierover.

  • Ton zegt op

   Door lange slangen van een grote diameter te gebruiken en een voldoende groot hoogteverschil (wat gemakkelijk kan op een berghelling) kan heel veel meer water uit de grot verwijderd worden in een korte tijd dan met een pomp. Grote pompen met bijpassende generatoren zijn niet zo eenvoudig te vinden, slangen met grote diameter kennelijk wel. Als de slang is geplaats wordt de lucht uit de slang vewijderd met een vacuum pomp, zodra dat gebeurd is blijft het water ‘vanzelf’ lopen.

   • RonnLatPhrao zegt op

    De maximum diameter is 45 cm. Dat is namelijk de smalste opening. Groter heeft geen zin want je kan er toch niet mee door die opening. En men moet er nog langs kunnen ook in de grot, dus die diameter zal ook wel zijn beperkingen hebben.

    • Ton zegt op

     Natuurlijk heeft alles zijn beperkingen. Maar wel staat vast dat door die slang van 45 cm diameter 9 keer zoveel water gaat als door een slang van 15 cm diameter bij hetzelfde drukverschil.
     Maar er is van afgezien dus voor dit geval niet zo relevant meer.
     Ik houd mijn hart vast voor het vervolg van de reddingsoperatie.Maar hoop zeer sterk dat alles voorspoedig gaat. Alle respect voor de organisatie van de operatie.

     • RonnyLatPhrao zegt op

      Dat men er nog langs moet bedoel ik dan dat de diameter een pak kleiner zal moeten zijn dan die 45. En dat is het grote probleem denk ik. Die beperkingen in diameter, waar men mee te maken krijgt om dat water uit die grot te krijgen.
      Maar als er meer water door een buis van 15 kan door hevelen dan door pompen, is hevelen inderdaad sowieso een betere oplossing.

      Dat is het antwoord op mijn vraag.
      Bedankt Ton en Mr. Bojangles voor de verduidelijking.

   • Mr.Bojangles zegt op

    yep. bij ‘communicerende vaten’ zoals dat heet, wordt de diameter volledig gebruikt met grote effectiviteit. Bij pompen ben je afhankelijk van de kracht van de pomp. En je hebt inderdaad na het eenmaal aanzuigen geen stroomverbruik meer nodig. Deze oplossing was wat mij betreft veruit de beste. Wel jammer dat men er zo laat achterkomt. Maar is in elk geval nu HET idee voor een volgende keer.
    (Voor wie zelf wijn maakt, is dit principe bekent omdat je zo je flessen vult 🙂 ).

 3. Henk zegt op

  Jammer dat het Nederlandse bedrijf simpel meldt in het ad dagblad dat ze een oplossing hebben.
  Ze komen hier na 2 week mee aan.
  Dit terwijl de redders zeer gevaarlijk werk hebben verricht tot nu toe.
  Deze redders verdienen in elk geval de aandacht.
  Ook schreef het ad dat het bedrijf niet wist of ze er voor betaald krijgen.
  Het merendeel van de vrijwilligers denken hier niet aan. Voor hun staat media aandacht en vergoeding ver van hun bed.
  Denk er aan dat ze werk verrichten wat een absurde klus is en voor hun staan de kinderen en coach op plaats 1.
  Gelukkig wordt de coach niet veroordeeld, vermoedelijk een samenloop van omstandigheden. Het schijnt dat ze als groep de grot kennen. Dit heeft vermoedelijk in hun voordeel gewerkt.

  • Peter zegt op

   Het is niet een voor de hand liggende oplossing die op de plank lag. Het bedrijf heeft er enige tijd voor nodig gehad om een en ander uit te vogelen.

   Petje af voor het bedrijf Van Heck.
   Ga er niet van uit dat het Van Heck om het het geld gaat maar dat het hen in eerste instantie om het redden van de kinderen ging.

 4. Frank zegt op

  Bring them all safe home. Please!

 5. NicoB zegt op

  ” Als alles volgens plan gaat zullen vanaf 21.00 uur Nederlandse tijd de eerste jongens uit de grot komen. ”
  Redactie, dit is onjuist, het is 21.00 uur Thaise/lokale tijd, dus 16.00 uur Nederlandse tijd.
  Overigens hoor ik hier in Thailand zojuist, dat er al 2 uit de grot zijn, dit is nog niet officieel.
  Groet,
  NicoB

 6. Tino Kuis zegt op

  De eerste twee jongens zijn gered! Ze komen lopend de grot uit! 4.54 pm Thaise tijd. Live op Khaosod.

  • Tino Kuis zegt op

   Ik hoor net op het nieuws dat er al 6 jongens zijn gered. Mogelijk wordt de reddingsoperatie een tijdje onderbroken. Het regent er erg hard.

   • Tino Kuis zegt op

    De BBC rapporteerde eerst 6 jongens maar het zijn er vier. Het reddingsteam neemt nu 10 uur rust om zich voor te bereiden op het vervolg.

    • Rob V. zegt op

     Volgens de NOS berichtgeving vanochtend zou de eerste groep uit 2×2 voetballertjes bestaan en de groepjes daarna uit 3 voetballertjes en de coach zal (ook op eigen verzoek) in de laatste groep zitten. Wat later kwam het bericht dat de eerste 2 uit de grot waren, daarna heb ik het nieuws niet meer gevolgd, niet uit desinteresse maar omdat direct na een gebeurtenis de informatie vaak warrig is of correctie op correctie volgt.

     Alles bij elkaar kan het de operatie nog enkele dagen duren.

     https://nos.nl/artikel/2240479-vier-jongens-uit-thaise-grot-gered-operatie-morgen-verder.html

  • chris zegt op

   Ik heb me op Khaosod rotgezocht naar het filmpje waarin de eerste twee jongens de grot uit zouden komen lopen (mijn vrouw wilde het heel graag zien) maar ik kan het niet vinden.
   Ook op geen enkele nieuwszender is dat getoond. Beetje merkwaardig, niet?

   • Tino Kuis zegt op

    Chris,
    Daar is geen filmpje van. Hoezo merkwaardig? De pers is terecht nu verbannen naar de grote weg drie kilometer van de grot. Dat ‘lopend’ was een mondelinge opmerking tijdens een eerste verslag van de redding. Maar er waren, begrijpelijk, meer blunders in de verslaggeving. De autoriteiten zijn zeer terughoudend met verslaggeving over de mentale en fysieke toestand van de jongens.

 7. willie zegt op

  Het is mooi dat bedrijven proberen gelijk oplossingen te vinden voor een probleem zoals dit, en bereid zijn om met hun expertise gelijk aan de slag willen om deze kinderen te redden!

 8. Frederik Jan de Leeuw zegt op

  Laten wij hopen op een goede afloop !!!

 9. Sir Charles zegt op

  Geweldig goed nieuws!

 10. Janny zegt op

  De beste stuurlui / duikers staan aan wal. Zoals gebruikeljk.
  Ik vind het super wat hier gedaan wordt.

 11. janbeute zegt op

  Inmiddels zijn alle kinderen en de coach levend uit de grot gekomen .

  Enkele worden vervoerd met een helicopter de rest gaat per ambulance naar het ziekenhuis in Chiangrai .
  Mijn ega vertelde dat er drie jongens er slecht aan toe zijn .
  Maar het is dan uiteindelijk toch gelukt met dank aan de vele reddingswerkers en vooral de inzet van de duikers .
  Waar ik vooral blij mee ben is dat door deze goede afloop , de overleden Thaise duiker niet voor niks om het leven gekomen is .
  Groot respect voor hem en zijn oude moeder die 4 kinderen heeft verloren , de 38 jarige duiker was de laatste van haar gezin .
  Misschien zullen er enkele van die kinderen nog de beloofde WK voetbal finale kunnen meemaken .
  Het zou de FIFA sieren als de duikers hier ook bij aanwezig konden zijn .
  Want zij zijn uiteindeliik de echte helden .

  Jan Beute .

  • Mr.Bojangles zegt op

   Zeg, welke informatiebron heb jij? Want alle kanalen die ik kan vinden melden maar 4 kinderen. Kun je aub volgende keer even de bron vermelden?

   • janbeute zegt op

    Beste Mr. Bojangles mijn excuses voor dit , maar ik had de informatie gisteren gekregen eerder in de avond van mijn Thaise ega die het nieuws tot op de voet volgt , helaas vertelde zij mij gisteravond laat rond 11 uur voor bedtijd dat het niet klopte .
    Er waren geloof ik toen maar 4 jongens uit de grot gekomen inplaats van het hele team .
    Zij had nu vernomen dat het wel 3 dagen zal duren voordat iedereen er uit is .
    Je hoort zo veel op die TV stations dat je niet meer weet wie je geloven moet .
    Ook kwam ik gisteravond zelfs nog een tweet tegen van president Trump die blij was dat de jongens er uit waren .
    ik hoop dat iedereen er gezond uit mag komen , maar ik ben niet de persoon om de ganze dag het nieuws aangaande dit te gaan volgen .
    Vooral daar vandaag ook weer eens een ernstig verkeers ongeval bij Supanburi nieuwsflits te zien was waarbij 4 mensen zijn omgekomen en enkele gewonden .
    En vanmorgen zelf op weg met de auto naar KadFarang te Hangdong was het ook weer raak . Een oude vrachtwagen vol geladen met volle zwarte vuilniszakken lag op zijn kant langs de snelweg , er stonden 3 ambulances naast met de zwaailichten aan .
    Helaas hier aan de verkeers slachtoffers in dit land wordt niks aan gedaan en krijgen zelfs geen enkele aandacht , om dit probleem eens grondig aan te pakken
    Laten ze daar maar eens in de media en op alle TV zenders een paar weken doorlopende aandacht aan besteden .
    Maar zal wel niet genoeg aandacht van de kijkers trekken denk ik .

    Jan Beute .

  • Sjaak S zegt op

   Beetje voorbarig. Op dat tijdstip waren er slechts twee buiten. Het is nu maandag en voor zover de berichten kloppen, zijn de meesten nog in de grot. Ik snap niet waar jij DAT nieuws vandaan haalde!

   • janbeute zegt op

    Beste Sjaak zie mijn verhaal hierboven .

    Jan Beute .

 12. sjors zegt op

  Het Lukt !! nu vier morgen verder .

 13. ThailandVisitor zegt op

  Er zijn er al 6 buiten 16:30 uur…. Thai news via Thaiflix

  • ThailandVisitor zegt op

   Blijkt weer niet waar te zijn. Het zijn er 4 die gered zijn. Morgenvroeg 2 uur NL tijd gaan ze verder. So far so good !

 14. Christiane zegt op

  Oh ik hoop zo en bid zo hard tot mijn eigen Onze Lieve Heer en ook tot Buddha dat het allemaal goed gaat komen.
  Laat het lukken alstublieft Buddha en Onze Lieve Heer, geef dat als beloning aan die omgekomen marine duiker.
  Please en dan zeg ik Kob kun Ka.

 15. willie zegt op

  De duikers redden het met de kinders.Petje af voor ze!!
  Heb zelf op een leeftijd van 52 in Thailand “voor de gein” mijn duikbrevet gehaald.
  Was altijd bang om
  zonder lucht te komen.
  En dan even snel die jongens duiken te leren.,..

 16. Jacques zegt op

  Geweldig te zien dat naastenliefde dit alles te weeg brengt. Geeft weer wat vertrouwen in de mensheid daar waar het vaak ver te zoeken is. Ondanks alle narigheid is dit het positieve wat er te melden valt en hopelijk komen de zwakke kinderen hier ook levend uit dan maak ik een spontane vreugdedans en dat doe ik eigenlijk te weinig moet ik bekennen. Is ook niet vaak reden voor gezien al die nare berichten die maar blijven komen. Het zal spannend zijn en we moeten nog wat geduld hebben.

 17. ton zegt op

  Afgelopen week zijn er 2 boten met toeristen tegen elkaar gebotst bij Phuket.
  Daarbij vielen vele doden en zijn er vele mensen vermist.
  De reddingsactie van die kinderen is natuurlijk wereldnieuws, maar over die doden en vermisten in Phuket geen woord. Ach het zijn maar Chinezen, deze jongetjes komen uit Thailand.
  Het is een reddingsactie als zovelen, laat die mensen hun werk doen maar blaas alles niet zo op.
  Veel mensen willen hier een slaatje uit slaan en dan bedoel ik vooral de mensen uit Thailand. Ik vrees dat de duikers en het bedrijf uit nederland pro deo werken. Maar de Thaise overheid staat zich op hun borst te kloppen hoe goed ze handelen terwijl er 1000 km verder weinig word gedaan voor die andere mensen, en als dat wel zo is laat dat dan ook zien.
  Een duidelijke propaganda voor de Thaise regeringsmensen in Chiang Rai is dit, maar voor het land is dit niet goed, waarom niet ??? men vergeet de andere, en de chinezen vinden dit niet leuk die hier toch met duizenden naar toe komen. Ben ik een Chinees ??? nee ik hou niet van onrecht

  • Nicky zegt op

   Ton, je vergeet enkele belangrijke dingen. Ten eerste was het een Chinees bedrijf.er zal in China wel aandacht aan besteed worden. Ten tweede bij de grot jongens zijn er tal van buitenlandse redders aan het werk. Dus dit word door de internationale media opgepikt.het zijn Thaise kinderen, dus is het voor de Thaise media veel belangrijker dan de Chinezen.

 18. theoS zegt op

  Er zijn er 8 uit.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website