Het ministerie van buitenlandse zaken heeft gisteren het reisadvies voor Thailand aangepast: Vanaf november 2017 is roken op populaire stranden in Thailand strafbaar. Daarnaast is het gebruik en de invoer van elektronische sigaretten (en vullingen) verboden in Thailand.

Sinds 1 november geldt op 24 stranden in 15 provincies een rookverbod, waaronder het strand van Hua Hin, Phuket en delen van het strand op Koh Tao en Koh Samui. Op overtreding staat een maximum gevangenisstraf van 1 jaar en/of een boete van 100.000 baht.

Elektronische sigaret

Elektronische sigaretten of E-sigaretten zijn al sinds 2014 verboden in Thailand. Dat geld ook voor de invoer van een dergelijk apparaat en de vloeistoffen. Overtreding kan je een flinke boete opleveren van 20.000 baht (omgerekend ongeveer 520 euro). Je kan ook gearresteerd worden en zelfs een gevangenisstraf krijgen.

Grensovergangen

Verder vermeld het reisadvies dat de veiligheidssituatie bij de grensovergangen naar Myanmar en Cambodja is verbeterd. Let op, er gelden nog wel veiligheidsrisico’s. Houd er rekening mee dat de grens plotseling gesloten kan worden.

18 reacties op “Reisadvies Thailand aangepast: Roken op populaire stranden verboden”

 1. ruud zegt op

  Je vraagt je af, wat men met die wet wil bereiken.
  Als het een maatregel is voor het milieu, waarom dan niet op ALLE stranden?
  Op andere stranden zijn peuken net zo vervuilend.

  Als het geen maatregel is voor het milieu, waarom wordt het dan ingevoerd?
  Is het dan alleen maar, om de schijn op te wekken, dat Thailand wat voor het milieu doet?

  Als je dan wilt laten lijken, dat je het milieu belangrijk vindt, waarom wordt op die stranden dan niet ook al het andere verboden, wat afval oplevert en al het afval dat aanspoelt dagelijks opgeruimd en eventueel voor de kust uit het water gevist?.

  • Geert zegt op

   Beste Ruud,

   Vooral de filtersigaretten zijn dramatisch voor vissen en koralen. Die filters vallen in het water uiteen in kleine kunststof draadjes.
   Vissen en koralen zien dat als voedsel en gaan daaraan kapot.
   Roken op alle stranden verbieden lijkt mij niet te handhaven. Daar heeft zelfs Thailand tekort aan politieagenten voor. Daarom heeft men gekozen voor de meest populaire stranden.
   Dit neemt niet alle problemen weg maar is wat mij betreft wel een goed begin.
   Ik ben zelf een roker maar zie wel dat roken van filtersigaretten op stranden een groot probleem vormt. Ben ook duiker en zie daardoor ook hoe groot het probleem van die filters voor de koraal riffen is.

   Mvg. Geert

   • Piet zegt op

    En nu maar hopen dat al die zeelui en vissers en toeristen hun peuk niet over boord werpen maar netjes bewaren tot ze weer aan land zijn .Geloof jij het ???

 2. Christina zegt op

  Ik ben een roker maar overal gebruik ik mijn kleine asbakje ook lege verpakkingen en blikjes doe ik in de vuilnisbak. Een paar jaar terug stonden er borden in China town niet roken de borden nooit gezien.
  Kreeg een boete 40 baht en bonnetje na lange discussie waar staan de borden dan en ik gebruik een asbak kreeg ik geld retour. Al een paar jaar staan de borden er niet meer. Maar ik zou zeggen als iedereen zijn rommel in de vuilnisbak gooit zou het er veel gezelliger uit zien.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Grappig zoiets
   “Maar ik zou zeggen als iedereen zijn rommel in de vuilnisbak gooit zou het er veel gezelliger uit zien.”
   Daar hoort het ook thuis en ik denk dat vele dat ook zouden denken ….. gooi die rommel in de vuilnisbak
   😉

 3. Frank zegt op

  Vindt het maar een heel aparte maatregel. Begrijp best dat filters van sigaretten die achterblijven op het strand slecht zijn voor het milieu, maar bij de meeste strand locaties met bedjes/stoelen kreeg je gewoon een asbak. Deze wordt geleegd door personeel, en kan dus goed gescheiden afgevoerd worden. Lijkt me niet zo’n probleem op deze gebieden van de uitbaters. Als het echt om het milieu gaat kunnen ze in thailand beter kijken naar de wel zeer bevuilende brommertjes/scooters, vrachtwagens en niet te vergeten de touringcar bussen.
  Het wordt ieder jaar al rustiger in het mooie thailand, als het nog rustiger wordt door al deze anti maatregelen krijgt thailand er een nieuw probleem erbij. Strand bedjes verschillende dagen verboden, ook nieuwe strand stoelen ondeugdelijk volgens uitbaters, het aantal stoelen drastisch in gekrompen, en nu ook verboden te roken. De meeste touristen die komen voor relaxte zon vakantie komen zitten niet te wachten op al deze anti maatregelen. Dan nog In de binnenstad een mondkapje nodig voor de uitlaatgassen, want aan beetje weg hoef je niet meer op leuk terrasje te eten.

  • Piet zegt op

   Je vergeet nog te vertellen dat de uitbaters ook geen alcohol meer mogen schenken op het strand

   • Frank zegt op

    klopt Piet, en zal best nog wat vergeten zijn. Zoals nu ze hun aantal meters zand hebben moeten verkleinen/inleveren, ze de stoel prijzen maar verdubbeld hebben. Tja, ze moeten wat, maar wat gaat de toerist doen?

   • Leo Th. zegt op

    Ach, tussen niet mogen en niet doen is een wereld van verschil. Aan alles valt wel een mouw te passen, zie je ook als er in Thailand op bepaalde dagen een algemeen verbod op het schenken van alcohol geldt. De soep wordt nooit zo heet gegeten zoals hij wordt opgediend.

    • Bert zegt op

     Denk dat de meeste wel eens een biertje gedronken hebben uit een theekan in een koffiemok.
     ik wel tenminste 🙂

     • Piet zegt op

      Bert jij bent in de war met de drooglegging …hhhh…je mag gewoon je koelbox met 10 bier naar het strand meenemen …alleen de uitbater mag geen alcohol verkopen aan je

 4. Hendrik S. zegt op

  Milieu is zeer wijd.

  Zonder te weten om welke reden ze deze maatregel hebben genomen, kan je er ook niet over oordelen.

  Het gekste vind ik nog de reacties (ook op een vorig strand rook bericht op dit blog) van mensen die zich afvragen waarom deze maatregel is ingesteld want je heb toch nog dit en dat en die doet zus en zo.

  Wees blij dat er ergens begonnen wordt!

  Dat dit minder leuk wordt voor je vakantie is iets anders. Uit dit dan ook gewoon.

  En dat er 24 stranden zijn en waarom niet alle stranden is omdat het

  1) Misschien om een proef kan gaan?

  2) Er een marge is in vervuiling waarmee het slecht is voor het milieu. Onder een bepaalde waarde hoeven er dus geen maatregelen genomen te worden.

  Anders zou immers ieders stukje snelweg (in Nederland) ook 80 km per uur moeten zijn.

  • Hendrik S. zegt op

   En ja ik rook en kom ook graag op het strand.

   Ten tweede, je woont er of komt er op vakantie, pas je dan ook aan aan het land. Ook aan vernieuwingen!

 5. jamro herbert zegt op

  Het is al veranderd rookverbod gaat nu pas in februari 2018 tja high season weer een wet uitbrengen zonder er over na te denken

 6. Monique zegt op

  Als ik het goed begrepen heb, wordt het per 1 februari volgend jaar op elk strand verboden.

 7. Facttester zegt op

  Geniaal beleid van deze (militaire) regering!

  – Als er toeristen worden geworven omdat ze de harde valuta nodig hebben beloven ze eerst mooie stranden, waar je op een stoel kunt zitten, onder een parasol, met een biertje en sigaretje, dus lekker kunt komen relaxen, pakken ze eerst de stoelen en parasols af, dan nu het bier en de sigaretten… Peuken zijn de vervuilers, niet de rokers (ikzelf rook niet) en niet datgene wat zij uitblazen. Toeristen worden geacht op het strand op hun handdoek te gaan zitten, lekker comfortabel, in de brandende zon, zonder bier en zonder sigaret. Amazing Thailand.
  – Als er ongelukken gebeuren met minivans worden de busjes vernieuwd, niet de chauffeurs!
  – Waarom komen er al jarenlang zoveel toeristen naar Pattaya? Zou het iets te maken kunnen hebben met (vermeende) prostitutie? Welnee, ze hebben eergisterenavond in Pattaya op de Beachroad nog alle hoertjes opgepakt en afgevoerd. Er is geen prostitutie in Pattaya, althans niet als de vlootdagen beginnen…
  – Om dronkenschap te voorkomen mogen supermarkten tussen 14 en 17 uur geen alcohol verkopen. Nu is er dus geen dronkenschap meer inThailand. Voor alle zekerheid mag je nu de hele dag op het strand ook geen alcohol meer drinken… Wel in de bars…

  • Hendrik S. zegt op

   Eerste punt begrijp ik behalve de regel dat peuken de vervuilers zijn en niet de rokers… Een gedeelte van de rokers zorgen dus voor die peuken anders liggen ze er niet. En geen bier ook niet maar ben dan ook een tijdje niet meer op het Thaise strand geweest en heb daar niks over meegekregen maar snap dat het Thailand minder aantrekkelijk maakt voor een grote groep mensen met deze levensstijlen.

   De tweede is een leuke, die ga ik onthouden!

   De derde is om berovingen en HIV tegen te gaan bij de toeristen

   De vierde is omdat dit op het heetst van de dag is en rond drukke verkeerstijden

   Wees blij dat het meestal lekker weer is, ieder land heeft zo zijn kruisjes en zit dan liever in Thailand dan in Nederland

 8. Jan zegt op

  Dat rookverbod heb je in de Filipijnen ook. Er zijn rookplekken gemaakt waar de verslaafden zo nu en dan naar toe gaan. Het leuke is dat je dan onder de gelijkgestemden vaak een leuk praatje maakt of zelfs een contact krijgt. Zo heeft ieder nadeel ook z’n voordeel.
  Ik vind het prima. Vind het alleen kortzichtig dat helemaal niks gedaan wordt aan de overige vervuiling.Als de wind uit de verkeerde hoek komt is de zee bij Hua Hin echt geen pretje.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website