Hoeveel geld heb je nodig om als pensionado in Thailand te kunnen leven?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
15 december 2023

Beste lezers,

Ik zit nog 7 maanden van mijn pensioen verwijderd en ik denk erover om dan naar Thailand te verhuizen. Zit te denken aan Pattaya of Jomtien. Voor het huren van een condo reken ik op 15.000 baht per maand, inclusief elektra en water. Ziektekosten zijn de komende jaren nog verzekerd via een collectief bij mijn oude werkgever. Ik wil een motorbike kopen voor vervoer.

Hoeveel geld heb ik verder nog nodige om te leven? Eten doe ik op straat en uitgaan maximaal 2 keer per week.

Wie kan mij een indicatie geven.

Groet,

Jan-Peter

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

15 reacties op “Hoeveel geld heb je nodig om als pensionado in Thailand te kunnen leven?”

 1. Arno zegt op

  Jan-Peter.

  Dit is een moeilijk te beantwoorden vraag.
  Het hangt helemaal af van hoe je levensstijl is.
  Ga je bij de goedkoopste stalletjes eten of in de Mall waar het aanzienlijk duurder is.
  Stroom gebruik, afhankelijk heb je airco en of hoeveel of ventilatoren.
  Zelf redden we het voor stroom, boodschappen, internet, telefoon en benzine voor ฿15000 dus ex huur en dan maken we echt geen bokkesprongen.
  Verder is het een plaatje wat je zelf invult en de praktijk je zal leren

  Succes, Gr. Arno

 2. Erik Kuijpers zegt op

  Op straat eten is ongezond; waar haal je groente en fruit vandaan? Bovendien gaat drie keer per dag een simpele schotel eten met een glas water je tegenstaan. In jouw appartement kun je koken en wellicht kun je dagverse maaltijden kopen voor de magnetron. Maar dat is niet het duurste.

  Die brommer heb je voor 2.000 euro, denk aan jouw motorrijbewijs of haal een Thais. Zorg is verzekerd en de premie ken je voor de tijd die het duurt, maar daarna?

  Het zijn de extra’s die het doen. Kom eens naar Thailand voor vakantie en probeer eens uit hoeveel geld je nodig hebt. Alleen water drinken is ook niet lekker, en alleen zijn … tja, wil je gezelschap dan moet je dat meetellen. Dus kom eens uitproberen. Thailand is zo duur als je het zelf wilt maken.

  Zoek eens in dit blog. Jouw vraag is eerder ook al gesteld en die info is gemakkelijk te vinden met de zoekfunctie linksboven.

  • Ger-Korat zegt op

   Heb net afgelopen maand een nieuwe motorbike gekocht, nieuw model Honda Lead voor 61.000 baht (= Euro 1600) en dan heb je een moderne nieuw type motorbike. Daarbij een verzekering genomen, 2plus genaamd, waarbij ik verzekerd ben voor schade aan anderen, diefstal en nog wat meer plus een aanvullende medische dekking (200.000 baht) plus een persoonlijke ongevallenverzekering; dit alles voor 3600 baht per jaar( 100 Euro).

 3. william-Korat zegt op

  De grote hamvraag is niet waar kan ik van leven, de een leeft van een paar honderd Baht per dag als vrijgezel, de ander heeft een paar duizend baht nodig per dag, kan allebei.

  De eisen van Immigratie in geld uitgedrukt is voor vele wel eens teveel.
  Net als een verzekering voor ziekenkosten die jij schijnbaar heb.

  Op numbeo kan je de kosten voor veel zaken vinden.
  In Pattaya of Jomtien zal dat gemiddelde goed kloppen.
  Kon er hier in Korat in het verleden die de tien niet voorbij gingen op hun brommer of fiets.

  https://ap.lc/NgOLD

 4. Piet zegt op

  Gegeven dat dit per persoon verschilt. Denk buiten de vaste kosten zoals huur en Electra. Kan met 1000 baht per dag als alleenstaande goed leven , er zullen dagen zijn dat minder uitgeeft en dagen weer wat meer dan die 1000 baht. Dus zeg 30.000 baht Geniet er van zolang kan mee nemen naar later kan volgens mij niet

 5. John Chiang Rai zegt op

  Een vraag waar eigenlijk geen vaste norm voor bestaat, omdat wat de een zijn leven noemt, de ander dit hoogstens een overleven noemt.
  De eerste jaren ben je nog verzekerd maar dan, veel ziekenverzekeringen zijn helemaal niet zo wild om oudere pensionado’s te verzekeren.
  De meesten als ze überhaupt verzekeren, beginnen reeds met alle uitsluitingen van voorziektes, zodat een reeds eenmaal vergoede actuele ziekte , morgen reeds een voorziekte is.
  Verhalen dat er verzekeringen zijn, die je voor een paar Baht per maand verzekeren, zie ik persoonlijk erg sceptisch.
  Ook daar krijg je te maken met uitsluitingen, en kan zelf zover gaan dat ze je plotseling niet meer verzekeren willen.
  Maar goed voorlopig ben je nog verzekerd,zodat ik je zou aanraden eerst een jaar proef te gaan wonen, en zelf te kijken of het je überhaupt bevalt.
  Doe niets overhaast, verbrand geen schepen achter je, en laat altijd een deur open om mogelijk weer terug te gaan.
  Het is op geen manier te vergelijken met een vakantie, en wat eerst zo fantastisch scheen, kan op den duur plotseling geheel anders zijn.
  Ook zou ik mij niet laten beinvloeden door mensen, die zeggen dat ze hier zo gelukkig zijn, want hoewel dit best waar kan zijn, is geluk een erg persoonlijke belevenis.
  Je zou in dat proefjaar wat ik hierboven reeds beschreven heb, ook kunnen kijken wat jou levenskosten zijn voor jou persoonlijke levensgeluk.
  Wat ga je mogelijk op den duur missen, en wie zijn jou dierbaren als je misschien lichhamelijk niet meer voor je zelf kunt zorgen.
  Allemaal vragen die voor mij erg belangrijk zijn, hoewel men er niet iedere dag aan denken wil.

 6. Stefan zegt op

  Alle tips zijn hierboven zowat gegeven.
  Misschien nog … tering naar de nering zetten.
  Hou op je geldrekening een bedrag waar je niet onder gaat. Dit bedrag moet voldoende zijn om terug te kunnen keren en hier een herstart te nemen.

  • Eric Donkaew zegt op

   Dat geldbedrag heb je noodgedwongen toch al op de bank: 800.000 baht voor ongehuwden, 400.000 baht voor gehuwden. Genoeg om terug te gaan en in Nederland een herstart te maken.
   Dus dat probleem is dan vanzelf opgelost.

 7. TvG zegt op

  Wat fijn dat velen de moeite nemen hier zo evenwichtig en zonder te oordelen reageren. Thailandblog is voormij onmisbaar….zeker obv de posts van de lokale deskundigen. Ooit hoop ik ook te leven in Thailand. Maar goed geïnformeerd dankzij dit forum.

  • carlo zegt op

   Sowieso zal het leven er een heel stuk goedkoper zijn dan in Europa. Met je budget zal je een stuk meer kunnen doen dan in het kille Nederland of België.
   Dan is het antwoord zeker positief, goedkoop leven kan je er.
   Maar je vraag was wat het zal kosten, niet of je er gelukkig zult worden.
   En dan moet je er eerst een vakantie nemen zodat je weet of het Land er goed is naar jouw wensen.
   Klimaat, eten, medemensen, veiligheid… alles is anders dan hier in Europa.

 8. Lung addie zegt op

  Beste Booya,
  indien je niet beter op de hoogte bent van de financiele regels voor de immigratie, dan zwijg je daar beter over daar je nu totaal onvolldige en foute informatie geeft.
  Ja, laat Ronny maar zijn best doen het telkens weer te vermelden……

  – in de eerste plaats hoeft het bedrag NIET op een SAVING account te staan. Mag ook op een FIXED account zijn. Mogelijk weet je zelfs niet dat een fixed account bestaat.
  – die 400.000THB jaarlijkse som mag ook bewezen worden met een inkomsten verklaring van de ambassade (ondersteunigsbrief of affidavit)
  – die 800.000 THB mag ook een verklaring van de ambassade zijn
  – die 800.000 mag een combinatie van bewezen inkomsten en bankbedrag zijn.
  – maandelijkse stortingen, vanuit het buitenland, van 40.000 of 65.000THB, worden meestal ook aanvaard.
  Dus, liefsft volledige en correcte informatie.

 9. SiamTon zegt op

  In Jomthien.
  Huur THB 15.000; Elektra, internet en water THB 3.000; eten/drinken (excl. alcohol) THB 12.000. De rest is persoonlijk.

  • rene wuite zegt op

   Lung Addie , goed de puntjes op de I gezet.Natuurlijk iedereen heeft zijn eigen levens stijl , dus moeilijk te voorspellen wat de kosten voor een individueel persoon zal zijn.PENSIOEN/AOW + eventueel een bedrag op de bank welke 800000 bath matchen , met aanbeveling brief Nederlandse Ambassade Bangkok.
   voor de rest ga er eerst op vakantie , en vindt de plek die bij jou past.Niet alles in Thailand is perfect.Wel veel succes gewenst.

 10. Singtoo zegt op

  Jan-Peter,
  Met het door jou geschreven levensstijl, ervan uitgaand dat die 2 X p/w uitgaan ook in lijn zijn met je overige wensen, patroon zul jij prima rond kunnen komen voor een bedrag van €1.000 / ฿38,000 p/m.
  Dit is exclusief, eventueel, het deposito bedrag van ฿800,000 voor de immigratie voor je jaarlijkse verlegging recht van verblijf.

 11. Dennis zegt op

  Over geld hoeft u zich als pensionado niet druk te maken. Van enkel een netto AOW (€1450 per maand) kan je al heel goed rondkomen in Pattaya.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website