Het Thaise eten begint mij tegen te staan

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
27 april 2025

Beste lezers,

Ik eet sinds ik hier woon in Korat wat me vrouw voor mij kookt, dat doe ik al wat jaren, maar om eerlijk te zijn het Thaise eten en altijd rijst begint mij tegen te staan. Ik heb mijn vrouw wel eens lief gevraagd of ze Nederlandse hap voor mij wil koken, ze heeft haar best gedaan, maar het was niet te kauwen. Aardappels niet gaar enz.

Zelf kan ik nog geen ei bakken. Maar hoe doen anderen dat als ze bijvoorbeeld twee keer in de week Hollandse pot willen eten (hoeft echt niet iedere dag)?

Groet,

Henri

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

22 reacties op “Het Thaise eten begint mij tegen te staan”

  1. william-Korat zegt op

    Ik eet ook paar keer in de week gewoon Nederlands Henri. De meest eenvoudige oplossing is kopen, er zijn diverse shop in Thailand die dat leveren gerund door Nederlanders of andere nationaliteiten.
    HDS in het noorden stamppotten en veel meer gekoeld tot de voordeur. Koratchef in Korat enzovoort.

    Andere optie is natuurlijk, Sla, Google er eens op na, aardappels groente is allemaal zeer eenvoudig gereed maken, en te krijgen. [Makro] Stukje vlees ligt wat moeilijker gereed maken. Eenvoudige recepten genoeg.
    Het is vandaag de dag geen schande meer om je eigen voedsel gereed te maken.

    Succes

  2. Simon zegt op

    Je zal het niet te druk hebben hier en hoe gek ook, koken kan iedereen leren. Zeker aardappelen. Dus handjes uit de korte mouwtjes en proberen. Kijk eventueel op you tube, als het te moeilijk is. En na twee keer proberen kan je het. O ja, bij de Big C verkopen ze aardappelen. Sterkte.

  3. Dimitri zegt op

    Misschien is dat het voordeel van wonen in Bangkok. Er is genoeg keuze als je genoeg hebt van Thais eten. Daarnaast kan je natuurlijk ook proberen om zelf te leren koken. Er zijn online genoeg recepten te vinden. Aardappelen koken is gewoon een kwestie van aardappelen schillen en ze lang genoeg koken. Misschien dat het de eerste keer fout gaat maar uiteindelijk is het wel te doen. Ik maak soms hutspot. Het is echt niet moeilijk.

  4. William-Phuket zegt op

    Simpel! Leer koken, Henri! Onderdeel van een stukje zelfredzaamheid. Heb je toch alle tijd voor?
    En ook af en toe eten in restaurants waar westerse menu items op de menukaart staat.

  5. ed zegt op

    Wow ik kan tekst aanbrengen,
    Je zal je vrouw moeten helpen, aardappels zijn gaar als je met een vork erin prikt en ze vallen uit elkaar.
    erg simpel. Hou de gesneden aardappel op gelijke grootte ivm garen van alle tegelijkertijd.
    Groente is wat anders en hangt af van wat. Ook hoe jij het wilt, pulp of knapperig.

    Alles hangt af van tijd. Bladgroenten doe ik kort, zeer kort. Zoals gezegd heet dat blancheren.
    Water aan de kook en bladgroente erin, totdat net van structuur verandert en dan eruit en zeven, water eruit.
    Daarna kan je pureren (mixer )met daarbij een kaas toegevoegd of andere ingrediënten of puur natuur dan.

    Een broccoli , stelen, gechopt in kleinere delen, eerst in tot koken en bij koken dan bloemen tops 3-4 minuten meekoken. De bloemen zij ook in geschikte delen dan, ongeveer zelfde grote ivm tijd garen.
    Hoe meer de delen gelijk zijn , hoe beter de kans op alle gelijk gegaard
    Ja ik gebruik stelen ook in delen, hebben soms een zoete smaak en anders smaken ze ook prima als groente
    Tja je kan door gaan in tijd en dan wordt het pulp.

    Uien (in stukken gesneden) fruiten tot het bruin wordt in olie, waarna paprika toevoegen en door gaat tot een lekker mengsel. Daarna toevoegen van al te voren gebakken vlees en kruiden in het geheel. Sjuutje? doe er water bij en wat meer kruiden zoals ketjap, knoflook en chili pepers
    Toevoegen op de aardappel, prima eten. Nederlands? Een mengsel.

    Peen kom je ook tegen in Thailand, in stukken snijden, koken tot zacht (weer de vork, proeven), toevoegen van boter en wat rietsuiker, tezamen met aardappel op bord, en tada Hollandse pot.
    hou de aardappel op gelijke stukken ongeveer zodat ze allemaal gelijk gaar zijn (vork) Natuurlijk de peen idem dito.

    Kook de aardappel wat minder ver door, halve aardappels van gelijke grootte, blijft hard (ja ok lach maar) en snij plakken erna, bakken in olie of boter en tada gebakken aardappel schijven.
    Net zolang tot de aardappel zachter wordt en zijn hardheid verliest (ja, ok lach maar weer )
    Snij in lange stukken en frituur in olie, tada patat

    Koop wat gemalen vlees, voeg ei en een bind middel ( gedroogd brood in kruimels, of kaakjes in kruimels) toe met de nodige kruiden zoals zout peper ,knoflook toe en kneed. Dan krijg je het mengsel voor een gehaktbal. Flink kneden tot stijfheid (ja ok daar gaan we weer) , iets minder stijf (pfff) voeg wat melk toe.
    Maak ballen en braad voor de gehaktbal !
    Kan je ook broodjes kopen en dan gaan voor een burger. Met of ui, ringen rauw of gebakken en daarbij de nodige kruiden cq sauzen, zoals een zoet zure chili saus.

    Neem kippelevertjes en bak ze in boter, maak ze daarna wat kleiner door ze te knippen. Wat ik altijd doe.
    Ik vind de schaar een geweldig instrument om te verkleinen van vlees.
    Voeg er ketjap en wat dan nog niet meer bij voor een lekker mengsel, evt wat water erbij,
    Meestal doe ik er weer die ui bij en paprika, apart in pan gebakken en daarna bij kippelevertjes
    Natuurlijk weer de knoflook erbij en chili’s
    Weer die aardappel juist gekookt en daarna bij elkaar, aardappel op bord en over goten door de kippelevertjes met het totale mengsel ui ,paprika, sju.
    Wedden dat dat smaakt.

  6. Wil zegt op

    Er zit er maar een ding op: zelf leren koken. Zat filmpjes op YouTube.

  7. Hans zegt op

    YouTube heeft een onuitputtelijke voorraad videos met stap-voor-stap bereiding van alle denkbare gerechten.

    Mijn vrouw (hobby kok) heeft met behulp van YouTube ook internationale gerechten leren bereiden.
    Haar Beef Wellington is van restaurant niveau.

    Ik denk wel dat enig passie voor koken vereist is. Zelf begin ik er niet aan.

  8. Jozef zegt op

    Zelf kan ik nog geen ei bakken? Nou, dan leer je dat toch! Misschien in het geheel wat minder afhankelijk van je Thaise partner? Koop bij de Makro een kilo aardappelen. Ga naar de DIY voor een schilmesje. leer jezelf netjes te schillen. Doe wat moeite en lees dit: https://lekkertafelen.nl/kookschool/aardappels-koken/
    Kun je aardappels maken dan is wortel-, zuurkool-, en spruitjesstamp een kleine moeite. Zelfs erwtensoep is een kunstje zoals een kind de was doet.
    Allemaal geen zin in? Koop het dan kant en klaar. je krijgt het gekoeld en/of ingevroren aan huis: https://nl.hds-co-ltd.com/products; https://www.gourmetplaza.shop/; https://www.koratchef.com/; en zo zijn er wel meer t.m vers brood toe!

  9. Frans T zegt op

    Een Hollandse pot eet ik al bijna in geen 35 jaar meer. Alleen toen mijn ma nog leefde en nog in NL woonde at ik graag een keer ouderwets mee. Dat kan niet meer, ma is er niet meer en ik woon in Hua Hin.

    Ik begrijp de behoefte wel, omdat ik ook geen elke dag Thais, of rijst hoef. Ik hou van afwisseling. Een rede dat ik voor Hua Hin heb gekozen is dat hier veel westers eten te vinden is. Ik ben gek op lekker en vers brood en dat is hier op diverse plekken prima te krijgen eb voorkomt dus rijst als ontbijt.

    Er zijn hier tal van kleine goede en prima betaalbare restaurants, waar ik een goede porkchop, of biefstuk met groente, of salade kan eten. De goedkopere restaurants, eten voor onder de 250 thb, vind ik vaak beter dan de duurdere keten restaurants. Dus Hollandse pot nee, maar een lekkere biefstuk, een lamsbout met rodewijn saus ja. Bij een bepaald restaurant is men bereid om haas saté met satésaus te maken, zonder dat ik hier nu de hoofdprijs voor betaal. In Hua hin zijn plenty leuke plekjes, die voor afwisseling kunnen zorgen.

    Groetjes Frans T

  10. Ruud zegt op

    Een oplossing leer zelf koken en ga nu en dan eens naar een restaurantje, er zullen in Korat toch ook wel westerse restaurants zijn vermoed ik…

  11. Adri zegt op

    Ja ik woon 8 jaar in Thailand en het beval mij goed.
    Mijn vrouw kook Thai’s eten dat eet ik heel graag, maar geen 7 dagen per week.
    Als we bootschappen gaan doen doe ik aardappelen en div. groeten in het karretje en ik doe wel zelf heel graag Nederlandse kost koken en eten.
    Als je niet goed weet hoe je iets klaar maak kan je googelen op internet en dat is best handig.
    En als je het echt niet gaat lukken kan je Nederland’s eten kopen via Internet, dan word het in speciale verpakking naar je huis gestuurd.
    Je kan eens kijken op internet bij: Holland-Belgium huis in Pattaya, die maak Nederland’s eten en verstuurd het naar je huis.

    Succes

  12. Barney zegt op

    Zonder brutaal te willen klinken; leer koken (https://dekookjuf.nl/courses/kookcursus/). Google ” ik leer koken” en je vindt kookboeken voor beginners. Laat iemand het vanuit Nederland opsturen.

    Koop bij Makro groente/vlees/vis uit de diepvries zodat, wanneer het je uitkomt, westers eten kan klaarmaken. Zij verkopen zakken met spinazie, erwten. Even Google-en om te kijken hoe je het klaar maakt.

    Zie ook: https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/waar-in-korat-kan-ik-nederlanders-ontmoeten/ (helaas geen contactpunt maar wellicht via de redactie)

    Verder, trakteer je op Farang eten door te eten bij Monkey Bar in het centrum van Korat: 423, 425 Suranaree Rd, Tambon Nai Mueang, Mueang Nakhon Ratchasima District, of bij Hole-in-One: 810 Radjadamnoen rd, Nai Muang

  13. Leon zegt op

    Beste,

    Ik had ook nooit gekookt, nu kook ik eens per week een gerecht van de Chinees of Indonesisch eten, heerlijke babipangang….of Vietnamese loempia.
    Echt niet moeilijk…

    Succes

  14. RonnyLatYa zegt op

    Ik eet meer Europees dan Thais. Denk Thais maar 1 of 2 keer in de week en dat is zo in Thailand als in België.

    Mijn vrouw kookt beide, Thais en Europees. De eenvoudige Europese keuken dan met aardappelen, groenten en vlees. Kan je bijna allemaal in Thailand ook wel kopen al dan niet diepgevroren.
    Koken heeft ze gewoon van mijn moeder geleerd in België. En ze leert er ook zelf in bij natuurlijk.

    Ikzelf eet heel graag maar hou helemaal niet van zelf koken en doe het enkel als het niet anders kan. Mijn eigen kookprestaties beperken zich trouwens ook maar tot de eenvoudige gerechten.

  15. KhunTak zegt op

    Leer maar koken wordt er hier geschreven. En als iemand dat nou gewoon niet kan of wil.
    Hoe zit het dan als iemand pc problemen heeft, of een rits kapot van een broek enz. Kun je ook leren, toch?
    Ik kan koken, maar waarom zou ik. Het is goedkoper om naar een restaurant te gaan.
    Toen ik nog in Prachuap woonde ging ik eenmaal per maand naar een Duits restaurantje. Kon ik er weer een paar maanden tegen. Zit er bij jouw in Kort niet een dergelijk restaurant? Kan mij haast niet voorstellen van niet.

    • Rijck zegt op

      Als iemand niet wil koken, nou- dan niet! En als iemand niet kan koken, nou- dan ook niet. En als de rits niet meer omlaag of omhoog kan? Wel ga even bij de kleermaker langs de straat op visite. Heeft die ook weer wat klandizie. PC problemen? Elke maal heeft er een afdeling voor. Nog meer beren op de weg? De GGZ is in TH idem goed georganiseerd.
      Maar een oplossing die niet is genoemd is de slowcooker. ‘sMorgens alle ingrediënten in de pan, ‘savonds een heerlijk maaltje. https://eatertainment.nl/slowcooker-recepten

  16. Rudy zegt op

    Er zijn dorpjes in de Isaan waar er in een straal van 10 kilometer en meer geen Westers eten is te vinden. Dus moet je eten wat de pot schaft. De ene dag eens som tam en de andere dan weer eens…som tam. Ik hou het maximaal 2 weken vol. Ik kan ook zelf wat proberen te koken (gehurkt op de grond) maar ik raak dan vaak nog moeilijk recht. Oud worden ni waar. Met een (geleende?) auto naar de dichtstbijzijnde ‘supermarkt’ voor dat lekker brood bijvoorbeeld. Tja dat kost dan wel weer een satangsken.
    Dat kunnen ook allemaal realiteiten zijn. Maar zolang het enkel nog maar de rijst is die je tegen staat zit je nog goed. Je eet gezond en ikzelf ben er meteen een tiental kilo kwijt. Ik denk dan even ‘me handsome man’ te zijn.Dat kunnen ook allemaal illusies zijn.

  17. GeertP zegt op

    Beste Henri de adviezen zijn natuurlijk goed bedoeld, eten koken is echt niet moeilijk en zeker de Nederlandse kost is erg eenvoudig met YouTube als hulp.
    Maar er zijn natuurlijk mensen die zelfs water aan laten branden,als dat bij jou ook het geval is dan kan je wel een poging wagen maar zal het resultaat niet te pruimen zijn.
    Gelukkig zijn er ook in Korat goede restaurants voor de aardappel etende Europeaan, ga eens langs bij : Wild of bij lecker lecker en er zijn er vast nog wel een paar.
    Succes en smakelijk eten.

  18. Sjaak S zegt op

    Ik kan het me wel voorstellen. Je kunt online diverse gerechten bestellen. Probeer ook eens Duitse leveranciers. Die kunnen ook lekkere gerechten leveren.
    Gelukkig woon ik in de buurt van Hua Hin, en daar is het gewoonweg een klein paradijs wat eten betreft. Vorige week nog Turks gegeten. Er is genoeg afwisseling.

  19. GeertP zegt op

    Zou ik het toch bijna vergeten, in de supermarkt van de mall is er het you Hunt we Cook concept, dat houdt in dat jij je aardappelen, groenten en stukje vlees verzamelt ,het aan de kok geeft met instructies, dus zeg maar gekookte aardappelen, sperziebonen en een karbonade met jus.
    Perfect voor mensen zoals jij,ze hebben werkelijk alles en de prijs is goed te doen,ik zou het zeker een keer proberen, jij gaat daar lekker zitten eten terwijl de vrouw gaat winkelen,2 vliegen in 1 klap.

  20. Wil zegt op

    Bij BigC verkopen ze potten boerenkool, blikken zuurkool, winterpeen etc. Maak regelmatig een lekker stamppotje voor 2 dagen. Bij Tops kun je heerlijk en goed vlees kopen. Ook daar genoeg vleeswaren voor op brood, zelfs smeer leverworst. Is wel niet de goedkoopste, maar voor ons nog steeds betaalbaar. Ik kook alles zelf ook het Thaise eten. Succes!

  21. Henri-Korat zegt op

    Bedankt voor jullie reacties en adviezen. Koken is helaas niet mijn ding. Ik heb het wel geprobeert maar dat was geen groot succes. Ik ben 78 jaar en dan is leren veel moelijker. Door mijn reuma kan ik ook niet lang staan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website