Saphan Han, een van de oudste overgebleven bruggen van Bangkok.

Het verkennen van het doolhof van steegjes in Saphan Han en aangrenzende buurten is een leuke en bijzondere ervaring. Er zijn talloze verborgen juweeltjes, waaronder eeuwenoude huizen met prachtige decoratieve details. Het gebied wat beschreven wordt van Wang Burapha, Saphan Han en Sampheng tot Phahurat, Saphan Phut, Pak Klong Talat en Ban Mo, is slechts zo’n 1,2 km². Toch tref je hier voldoende fascinerende bezienswaardigheden aan.

Het gaat hier om een bijzonder gedeelte van de oude binnenstad van Bangkok. Beginnend in het noorden op Charoen Krung Road, waar het nieuwe MRT-station Sam Yot zich bevindt. Het gebied strekt zich uit in oostelijke richting tot Maha Chak Road en in westelijke richting tot Klong Khu Muang Doem, de oude stadsgracht, met de Chao Phraya-rivier die de zuidelijke grens markeert.

Je kan dit gedeelte van Bangkok per voet verkennen vanaf het Sam Yot-station. De bezienswaardigheden die je tegenkomt:

 • Saphan Han, een van de oudste overgebleven bruggen van Bangkok. Het is niet duidelijk wanneer deze is gebouwd, maar de brug is minstens drie keer opgeknapt: tijdens het bewind van koning Mongkut (Rama IV), koning Chulalongkorn (Rama V) en koning Bhumibol (Rama IX). Zie ook de zwart/wit foto.
 • Het 86-jarige Sala Chalermkrung Royal Theatre.
 • Het oude Siam Plaza.
 • De bloemenmarkten van Pak Klong Talat.
 • De Memorial en Phra Pok Klao bruggen.
 • De elektronicawinkels van Ban Mo.
 • De stoffenwinkels van Phahurat en Sampheng Market.
 • De Wat Dibayavari, een Chinese tempel ouder dan de stad Bangkok zelf, die dateert uit de Thon Buri-periode. Door de eeuwen heen heeft het verschillende renovaties en reconstructies ondergaan. De huidige structuur dateert uit 2011.
 • De wijk Wang Burapha (wat oostelijk paleis betekent), ooit de koninklijke residentie van Prins Panurangsi Sawang Wong, de broer van koning Rama V. In 1952 werd het paleis werd verkocht aan een zakenman die het afbrak en het gebied veranderde in het eerste moderne winkelgebied van Bangkok. Ondanks de afwezigheid van het paleis, wordt het gebied, nu vol met wapenwinkels, nog steeds Wang Burapha genoemd.
 • Dan is er verder naar het zuiden, op de westelijke oever van Klong Ong Ang, de renovatie van een bijzonder gebouw. Dit is het voormalige kantoor van het Grondwettelijk Hof. Oorspronkelijk was het de thuisbasis van Chao Phraya Rattana Thibet, een hoge functionaris tijdens het bewind van koning Rama V.

De brug van Saphan Han. Op de foto zie je de versie gebouwd onder koning Rama V. Net als de wereldberoemde Rialtobrug in Venetië was deze volgebouwd met winkels. De huidige versie dateert uit 1962.

Volg vanaf het station het eenrichtingsverkeer op Charoen Krung Road naar de SAB-kruising en sla dan rechtsaf naar Chakkrawat Road. De Wat Chai Chana Songkhram, Wat Chakkrawat en Chao Krom Poe en een 123-jarige apotheek zijn de moeite waard en tref je verderop in de straat.

Wat Chai Chumphon Chana Songkhram

Tussen de twee tempels, waar Yaowarat Road Chakkrawat Road kruist, ligt de eeuwenoude Luean Rit-gemeenschap. De buurt ondergaat een grote renovatie. Zodra het project is voltooid, wordt het gebied een nieuwe attractie in een toch al interessante hoek van de stad. Maar voorlopig is Luean Rit niet toegankelijk voor het publiek.

Sala Chalermkrung Royal Theatre

Vanuit Wat Chakkrawat, steek je over naar de andere kant van de straat en neem je de Hua Met-baan, onderdeel van het groothandelsdistrict Sampheng, naar Klong Ong Ang en Phahurat. Onderweg zie je leuke steegjes die je kan verkennen. Je kan er ook voor kiezen om de steegjes per fiets te doorkruisen.

Ga vanuit Phahurat en Little India door Wang Burapha naar Ban Mo en Pak Klong Talat. Genoeg ter zien. Tegen de tijd dat je in Pak Klong Talat aankomt, ben je waarschijnlijk moe en heb je genoeg gezien. Gelukkig ligt het MRT-station Sanam Chai op slechts een korte loopafstand, aan de andere kant van de oude stadsgracht.

Wang Burapha

Je kan er ook voor kiezen om vanaf het MRT-station Sam Yot ongeveer 1 km zuidwaarts te lopen. Je komt dan bij de Chao Phraya-rivier. Hier liggen Memorial Bridge (Saphan Phut) en Phra Pok Klao Bridge bijna naast elkaar. De zuidkant van Klong Ong Ang zie je de Chao Phraya op slechts 50 meter van de Phra Pok Klao-brug. Daartussenin bevindt zich het gereconstrueerde Praisaniyakarn, een prachtig gebouw dat vroeger de locatie was van het eerste officiële postkantoor van Bangkok. Het doet nu dienst als een museum.

Praisaniyakarn (By trungydang, CC BY 3.0)

Hoe kom je er?

Met de uitbreiding van de MRT Blue Line (Wat Mangkorn-Tha Phra) zijn deze oude stadsdelen van Bangkok veel gemakkelijker te bereiken. De nieuwe metro route is nu verbonden met de originele MRT-lijn op het station van Hua Lamphong. Vanaf daar is het slechts twee haltes naar Sam Yot.

Tijdens de eerste testperiode van de metroverlenging, die duurt tot 28 september, loopt de dienstregeling van 07.00 uur tot 21.00 uur en is gratis.

Bron: Bangkok Post. Voor meer foto’s: www.bangkokpost.com/life/social-and-lifestyle/1730579/new-experiences-in-old-bangkok

Rating: 5.00/5. From 2 votes.
Please wait...

1 reactie op “Nieuwe ervaringen in het oude Bangkok”

 1. l.lagemaat zegt op

  Het lijkt mij een interessante ervaring om dit oude Bangkok te verkennen!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website