Beste lezers,
Gebruikt men in Thailand nog altijd voornamelijk kokosvet om te bakken? Is dat nu echt zo ongezond? Eeuwenlang was deze voeding toch prima.
Groet,
Jo
Over deze blogger
Lees hier de laatste artikelen
Belgie vraag25 oktober 2025Thailand – België vraag: huwen in Thailand
Visumvraag25 oktober 2025Thailand Immigration vraag Nr 175/25: DTV als Digital Nomand wordt afgewezen
Lezersvraag25 oktober 2025Thailand lezersvraag: wat voor consequenties heeft de periode van rouw
Lezersvraag25 oktober 2025Thailand lezersvraag: Racefiets naar Thailand verzenden?

Volgens mij wordt kokosvet zelden gebruikt. Palmolie, zonnebloemolie en andere goedkope olie des te meer.
Ben 12 jaar in Thailand heb nog nooit iemand kokosvet zien gebruiken om te bakken, palmolie des te meer
a. het produkt is prima, maar wordt zelden nog gebruikt.
veel te omslachtig. Er zijn prima vloeibare olien beschikbaar.
b. hier zelfs betere beschikbaar dan de gebruikelijke in Europe.
kenmerk bijvoorbeeld Oryzanol 8,000 ppm en Phytosterols 18,000 ppm
gemaakt van Thaise rijst, en rijk aan vitamine E.
KhunBram.
a) kijkend naar de prijs, zal men zeker goedkopere oliën en vetten gebruiken dan kokosolie.
b) zie ook https://thetruthaboutcancer.com/is-coconut-oil-healthy/
Kokosolie bevat dan wel heel erg veel verzadigde vetzuren, doch allen met een vrij korte koolstof-keten. IK zoek nog steeds naar een hard klinisch bewijs, dat die Prof Dr. Karin Michels aan dat punt voorbij gegaan is, c.q dat haar verhaal totaal of gedeeltelijk onwaar is. Gezwam van Mina Bakgraag staat er genoeg op Internet.
Was het maar zo dat kokosnootolie gebruikt werd, gezonder dan de goedkope olie die in reataurants gebruikt wordt. Maar kokosnootolie is duur.
Was het maar waar! Niets is gezonder dan kokosolie (koud geperst)
Je kunt het werkelijk voor alles gebruiken, bakken, op brood en zelfs op de huid.
Kokosolie is er in twee varianten, de ongeraffineerde versie, bevat een aantal heel gezonde stoffen naast de vetstoffen. Nadeel is de verzadigde vetten, goed voor 82% van het totaal, bijgevolg de ideale manier om een hartinfact te bevorderen en tweede nadeel pokkeduur. De andere variant is de geraffineerde versie welke naast de grotendeels ongezonde vetten geen enkele gezonde meerwaarde heeft. Palmolie is veruit de meest gebruikte vetstof, ook weer twee varianten, vergelijkbare eigenschappen maar iets minder ongezond omdat 50% van de vetstoffen verzadigd is. Ook omstreden vanwege de destructieve impact op de natuur (waar de gemiddelde Aziaat toch zijn gat aan veegt ). De tweede meest gebruikte vetstof in Azië is sojaolie, heel weinig verzadigde vetten, rond 15%, heel veel polyonverzadigd vet en een hoog rookpunt. Een aanrader dus. Olijfolie zeer gezond voor koud gebruik, heel laag rookpunt, dus absoluut af te raden om te bakken (sterk carcinogeen vanwege polymerisatie door te hoge temperaturen). Mijn eigen favoriet is arachideolie(pinda), maar helaas tot nu toe nog niet gevonden in omgeving Udon.
Hopelijk ben je wat wijzer nu…
Groetjes
Mis de zonnebloemolie in je mooie opsomming*. Ruim verkrijgbaar in Nederland en zou het toch ook goed doen in Thailand want ze verbouwen er veel zonnebloemen.
Voldoende te koop in de supermarkt in Thailand
Misschien eens kijken naar rijstolie, hoog rookpunt en tenminste niet zo rijk aan Omega-6 als zonnebloem olie, maar ook zeker Omega-3, wat je weer wel wilt!
Grtz
Rijstolie gewoonweg prima en zeker om te frituren erg geschikt
Kurt,
Je opmerking over olijfolie verdient wel nuancering. Wat jij zegt geldt voor extra vierge olijfolie. Er bestaan ook soorten die extra gefilterd zijn, en daarmee wel geschikt om te bakken en braden. Spanjaarden doen niet anders, en er is geen sprake daar van een hoger percentage kankergevallen dan b.v. in Nederland.
Overigens mis ik in je opsomming de Bran olie, verkrijgbaar in elke Tesco. Zeer hoog rookpunt, neutrale smaak en betaalbaar.
Ook ouderwetse reusel (varkensvet) wordt nog veel gebruikt.
Dit is goedkoper dan olie
En lekkerder (vind ik persoonlijk) dan olie