Miang kham (snack in bladeren)

Door Redactie
Geplaatst in Eten en drinken, Thaise recepten
Tags: , ,
14 januari 2024

Vandaag een traditionele Zuidoost-Aziatische snack uit Thailand en Laos: Miang kham (of mieng kham, miang kam, miang kum) Thai: เมี่ยง คำ. In Maleisië heet de snack Sirih Kaduk. De naam “miang kham” kan je vertalen naar “one bite wrap”. Miang = voedsel verpakt in bladeren en kham = een hapje. 

Miang kham is een snack dat zijn oorsprong vindt in het noorden van Thailand, de vroegere versie was met ingelegde theebladeren (miang). De snack wordt beschreven in een Siamees gerechtenboek die geschreven is door koning Rama II, maar werd populair toen deze werd geïntroduceerd aan het Siamese hof van koning Rama V, door prinses Dara Rasmi.

Voor deze snack worden de bladeren van de Chaphlu plant gebruikt. Miang Kham bestaat voornamelijk uit rauwe verse Piper sarmentosum of Erythrina fusca (Thonglang) de bladeren worden gevuld met geroosterde kokos en de volgende belangrijkste ingrediënten. Hak of snij ze in kleine stukjes:

 • Sjalotten
 • Verse rode of groene chilipepers
 • Gember
 • Knoflook
 • Limoen, inclusief de schil
 • Geroosterde kokosnoot
 • Gehakte ongezouten pinda’s of cashewnoten
 • Kleine gedroogde garnalen

In Thailand wordt Miang kham meestal gegeten met familie en vrienden. De snack is ook populair in de centrale regio van Thailand. Dit gerecht wordt vooral gegeten tijdens het regenseizoen, want dan zijn cha phlu- bladeren in overvloed beschikbaar, omdat de plant dan groeit en voldoende bladeren heeft.

Voor het inpakken worden de gevulde bladeren ingesmeerd met palmsiroop of suikerrietstroop die vaak gekookt is met citroengras, laos, gember en vissaus.

Het is tevens populair omdat Thai het zien als een gezonde snack.

3 reacties op “Miang kham (snack in bladeren)”

 1. Mcmbakker zegt op

  Een heerlijke snack

 2. Leen zegt op

  In het nederlands is het betel blad, losse bladeren zijn met enig zoekwerk te vinden bij een beperkt aantal toko’s. De hele plant is aanzienlijk makkelijker te vinden.
  Maar tijdens een cooking class bij chiang mai werd mij verteld dat je gerust spinazie of zelfs sla als alternatief kan gebruiken.

 3. Jacobus zegt op

  Dit is inderdaad een heerlijke snack. Een van mijn favorieten. En ik denk, redelijk gezond.
  Een van die Thaise gerechten waar je pas na een langer verblijf achter komt. Waarschijnlijk zullen toeristen nooit met dit soort gerechten kennis maken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website