De Chinese wielewaal (Oriolus chinensis) is familie van de wielewalen en vijgvogels. Deze vogelsoort komt voor in Azië in gemengde bossen, in parken en grote tuinen en kent 18 ondersoorten.

De vogel is 23 tot 26 cm lang. Het mannetje is gemakkelijk te herkennen aan zijn opvallend helder en kleurrijk verenkleed. Het vrouwtje is geelgroen en gebroken wit, het mannetje is goudgeel en zwart gekleurd. De Chinese wielewaal heeft een rode, kegelvormige snavel. Hij leeft voornamelijk solitair. Het zijn schuwe vogels die zelden goed te zien zijn omdat ze zich verbergen tussen de bladeren in de bomen. Het geluid lijkt een beetje op het gejodel de van de gewone wielewaal. Er zijn echter ondersoorten die onderling sterk verschillende geluiden maken.

De Chinese wielewaal houdt van een warm klimaat en leeft in streken met een zomertemperatuur tussen 22 en 30 graden Celsius. Hoewel hij geregeld te vinden is in de bomen in parken en in de buurt van menselijke nederzettingen, blijft de vogel vaak onzichtbaar.

De vogel foerageert bij voorkeur op insecten zoals kevers, (nacht-)vlinders, sprinkhanen, krekels, rupsen en kevers maar ook vruchten. De wielewaal heeft ook een voorkeur voor bosgrond. Met zijn kegelvormige snavel kan het diertje gemakkelijk de pitten van het vruchtvlees scheiden. Deze techniek moet de vogel wel eerst leren.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 7 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website