Nee hoor, dit heeft niets met echte oorlogsschepen te maken, maar Portugees oorlogsschip is de naam van redelijk gevaarlijke staartkwal dat recent weer op Patong Beach en op de stranden van Surin, Kamala en Nai Thon aan Phuket’s noordwestkust is gesignaleerd.

Bluebottle

Dit dier, dat in het Engels ook wel een bluebottle wordt genoemd, heeft de wetenschappelijke naam Physalia physalis en is geen echte kwal maar een complexe kolonie van honderden poliepen. De naam Portugees oorlogsschip is afkomstig van de ontdekkingsreizigers uit de 16e eeuw, toen Portugal op zee machtiger was dan Engeland en Spanje en de Portugese oorlogsschepen iedereen angst inboezemden, net als dit “dier”

Gevaarlijk

Het Portugees oorlogsschip kan bij aanraking steken en de behandeling daarvan is een andere dan van een kwal. Het gif van de poliepen is van een andere samenstelling, het is niet direct dodelijk, maar veroorzaakt wel veel pijn en eventueel koorts, een shock en ademhalingsproblemen. Toch overleven sommige mensen een ontmoeting met het Portugees oorlogsschip niet door het gevaar in het water in de tentakels verstrikt te raken, verlamd te raken en te verdrinken.

Phuket

Op de stranden van Phuket zijn dus exemplaren van deze diersoort gevonden, die door de zuidwestelijke moesson zijn aangespoeld. Elk jaar vindt men daar wel bleubottles en hoewel men waarschuwt voor gemene steken, zijn er gelukkig nog geen ernstige gevallen te melden geweest. De Phuket Life Guard deelde mee dat er zich vorig jaar twee toeristen hadden gemeld, die waren gestoken. Zij hadden beiden ademhalingsmoeilijkheden, maar ze werden terplekke goed behandeld en bij een ziekenhuis afgeleverd voordat het een ernstige vorm kon aannemen.

Video

Hieronder een Australische video, waarin het beestje wordt getoond. Op de video is het maar klein exemplaar, maar ik zag ook video’s (uit Florida) met grote jongens. Om in marine termen te blijven, hieronder een patrouillevaartuig, maar er bestaan ook bleubottles als slagschepen.

[youtube]https://youtu.be/9LDPHZnP2lc[/youtube]

Bron: Phuket News/Wikipedia

2 reacties op “Portugese oorlogsschepen op Patong Beach in Phuket”

  1. roja zegt op

    Doe nooit wat de man doet ; “the portugese man of war” ( Phsyllia ) is veel gevaarlijker dan bovengenoemd stuk aangeeft ; naast de een anafalactisch shock ( een allergische reactie die meestal dodelijk is als men maar iets te lang wacht ) , kan men ook ernsige hartproblemen krijgen . U bent gewaarschuwd ! ( overigens zeer goed dat Thailandblog hier aandacht aan besteed )

  2. Rick zegt op

    Rond deze tijd van het jaar word het anyway eigenlijk te gevaarlijk om te gaan zwemmen in de zee in Phuket door de stromingen van de moesson.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website