Lezersvraag: Huwelijk zonder alimentatieverplichting?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
21 april 2020

Beste lezers,

Kan men in Thailand huwen, met een wettelijk bindend huwelijkscontract, dat bepaalt dat er onder geen enkele omstandigheid ooit alimentatie (onderhoudsgeld) moet worden betaald? Of zelfs, vanaf het moment dat men niet meer samen is/woont?

Zo ja, tot wie moet men zich wenden?

Groet,

Endorfun

 

 

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Lezersvraag: Huwelijk zonder alimentatieverplichting?”

 1. chris zegt op

  Als je je dit serieus afvraagt zou ik vrijgezel blijven.

 2. Rob V. zegt op

  Ik ben het met Chris eens (gebeurt niet vaak maar soms wel 555), als je geen risico wil lopen op alimentatie dan kun je beter maar niet in een relatie stappen.

  Wat schrijft de Thaise wet over steun aan/van de ex partner? In een notendop vat ik samen dat het toegewezen indien de andere partner zelf onvoldoende heeft om van te leven na de scheiding. Alimentatie is wel korter en kleiner dan we in veel westerse landen zien.
  https://www.siam-legal.com/legal_services/Spousal-Support-for-Divorce-in-Thailand.php
  https://www.thailandlawonline.com/thai-family-and-marriage-law/maintenance-for-child-or-between-husband-and-wife
  http://www.thailand-family-law-center.com/thailand-divorce-faqs/

  Als jij(of je partner) je van te voren wil indekken dat de ander op een houtje mag gaan bijten na een scheiding, dan zou ik dus zeggen: niet aan beginnen. Niet aan zo’n contract, niet aan een huwelijk, niet aan de relatie. Je bouwt samen wat op, en bij eventuele scheiding los je dat dan netjes op zodat beiden zich in de spiegel aan kunnen kijken. Stukje fatsoen en respect. Vrees je een vechtscheiding? Kan gebeuren natuurlijk. Ga daarvoor eens met een notaris (in Thailand een advocaat) praten. Zowel in Nederland als Thailand is de standaard regel ‘alles vóór het huwelijk blijft eigendom van de persoon, alles opgebouwd tijdens het huwelijk wordt door de helft gedeeld’. Wil je e.e.a. anders regelen, ga naar de notaris/advocaat.

 3. endorfun zegt op

  In België kan je lang en veel moeten betalen. Ik heb dat al eens meegemaakt. Een vorige scheiding kostte me in totaal 150.000 €. Ja en dat was met een Thai. Ik heb geen probleem te betalen als ik samen met iemand ben, maar nadien … . Maar mijn ex (Thai) had er geen probleem mee met alles niet netjes en respectloos te doen. Het is pas dan dat je de “andere” leert kennen. Een brandverzekering neem je ook niet, dat het zou branden, maar in geval het brandt, net als een autoverzekering. Maar een echtscheidingsverzekering bestaat niet (gezien niet rendabel voor de maatschappijen).

  • Yan zegt op

   Het kàn. U kan een huwelijkscontract opstellen (voor het huwelijk) bij een advokaat/notaris in Thailand. U kan het contract opmaken in Uw eigen taal en laten vertalen door een erkend vertaalbureau (lijst beschikbaar op de website van de ambassade van erkende vertalers), het beste is het basis contract in het Engels op te stellen. Met de vertaling in het Thai en in het Engels gaat U naar de Thaise notaris en laat de documenten ondertekenen door Uw aanstaande in het bijzijn van 2 getuigen. In dit huwelijkscontract dient U tevens een clausule te voorzien waaruit blijkt dat ondergetekenden (Thai) ook de inhoud begrijpen en onderschrijven. Het document wordt voorzien van een “gouden stempel” die het officieel maakt. De kostprijs (uitgezonderd de vertaling) is ongeveer 1500 Thb.
   Het is vanzelfsprekend dat U de inhoud van zulk een contract ernstig en weloverwogen samenstelt, zoals en in de taal zoals deze van een notaris in Uw thuisland. Een weloverwogen en sluitend contract zal ongeveer 10 clausules bevatten. U kan zich hierbij vrijwaren van eventuele calamiteiten en zelfs een termijn bedingen om, indien nodig, tot ontbinding van het huwelijk over te gaan van zodra één van beide partijen hier aanspraak op maakt. Nogmaals, dit contract wordt opgesteld voor het aangaan van een huwelijk. Wat U nadien eventueel samen verwerft kan volgens de Thaise wetgeving en normen steeds als 50/50 beschouwd worden, met alle gevolgen vandien.

   • Jan S zegt op

    Ik kan me niet voorstellen dat een dergelijk contract bij een erkende advocaat slechts 1500 baht kost.

  • Paul Vercammen zegt op

   Beste, die tijd is nu ook in België voorbij. Ben je vb 4 jaar met iemand getrouwd moet je ook nu maar voor 4 jaar betalen en dit met een maximum van 10 jaar.(ik spreek hier wel voor de echtgenote)

 4. thaiaddict73 zegt op

  Verstandige vraag, voor je het weet zit je vast. Kijk als je het niet vertrouwd zou ik ook niet trouwen.

  Echter er zijn Thaise vrouwen bij die maar al te graag met je willen trouwen.
  En zo indien ze al andere kinderen heeft, jij ook mag gaan onderhouden.

  Ik zou zoal daar niet gaan trouwen, je weet gewoon niet waar je voor tekent. Tenzij alles officieel vertaald is.

  Als ik al zou trouwen, zou ik met haar in eigen land trouwen.

  Nu denk je vast ja erg negatief maar feit blijft dat er ook Thaise dames met slechte al dan niet geraffineerde reden enkel en alleen uit zijn op de welwillende verliefde persoon.

  Nee dat wil niet zeggen dat elke Thaise kwaadwillend is of slecht.

  Maar je leest bizarre verhalen, zoals je met jouw geld een huis koopt op haar naam en je er achter af voor word bedankt want dan kan je fluiten na je geld.

  Veel Suc6,.

 5. Carlos zegt op

  Ja in Thailand kun je voor de ogen van de buren en familie trouwen zonder verplichtingen aan te gaan.
  Nodig liefst 9 monniken uit, leg 50.000 baht op een bordje. Trakteer op een feest voor de buren en je trouwt voor Budha.
  Niks registreren , nergens dus. En zo lopen een hoop Thaise mannen na verloop van tijd bij hun zwangere vrouw vandaan …
  Maar ja … de meesten hier op thailandblog vinden dat , denk ik, op zijn minst respectloos.

  • endorfun zegt op

   Het is zeker geen kwestie van niet-respectloos te zijn, zeker niet, ook geen kwestie van kinderen (want ben gesteriliseerd), maar wil in geval van (mijn) overlijden dat mijn vrouw kans maakt op een (Belgisch) weduwenpensioen, maar ben ook ik niet naiëf, en doe geen blinde sprong in het duister.

 6. cornelis zegt op

  Ik heb ZELF een samenlevingscontract samengesteld na bestudering wat er in zo’n samenlevingscontract moet staan.

  Dat zijn echt niet te veel zaken:
  Wat is van jou, wat is van je vriendin/partner
  Zorg wel voor een gezamenlijke rekening.
  Wat gebeurt er na een scheiding met “Wat is van jou, wat is van je vriendin/partner”
  Wel of geen Alimentatieverplichtingen
  etc.

  Het grote voordeel van een dergelijk contract is dat de rechten van je vriendin / partner BEPERKT blijven
  maw er bv geen aanspraken kunnen worden gedaan op de erfrechten van mijn enige dochter.

  ECHTER:
  Nabestaande pensioen voor je vriendin/partner kan WEL wettelijk geregeld worden na een legilisatie / vertaling van jouw samenlevingscontract hier door een Advocaat.

  Mijn samenlevingscontract heb ik door mijn advocaat laten noemen ” Living together contract”

  De vertaling van dit ” Living together contract” was rechtsgeldig genoeg om nabestaande pensioen van 2 beroepspensioenfondsen te verkrijgen voor mijn thaise vriendin / partner voor de rest van haar leven als ik er niet meer ben.
  Kortom je hoeft dus echt niet te trouwen om rechten voor je vriendin/partner te verkrijgen.

  Dit thaise ” Living together contract” heeft mij Jaren geleden 5000 bath gekost????

  In Nederland kost een Samenlevingscontract op laten stellen met thaise tolk een veelvoud hiervan met uiteindelijk het zelfde resultaat.

  succes


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website