()
Mekhong (Koy_Hipster / Shutterstock.com)

Mekhong (แม่ โขง) is een Thaise sterke drank met een lange geschiedenis. De goudkleurige fles wordt ook wel de “The Spirit of Thailand” genoemd. Veel Thai noemen het een whiskey maar eigenlijk is het een rum.

Deze gedistilleerde drank is gemaakt van 95 procent suikerriet/melasse en vijf procent rijst. De drank wordt vervolgens gemengd met inheemse kruiden en specerijen om zijn aroma en smaak te verkrijgen. Mekhong is dus geen whiskey maar een rum. Whisky wordt van graan, water en gist gemaakt en rum wordt bereid uit de bijproducten van suikerriet (met name melasse), door fermentatie ontstaat vervolgens alcohol.

Mekhong wordt gedistilleerd, gemengd en gebotteld in de Bangyikhan distilleerderij aan de rand van Bangkok. De drank bevat 35 procent alcohol en wordt vaak gebruikt in een cocktail die “Thai Sabai” wordt genoemd.

Geschiedenis en herkomst Mekhong

De herkomst van ‘Mekhong’ gaat terug naar de tijd dat de productie van sterke drank nog onder controle van de staat was. In 1914 werd de voorloper van deze drank, eigendom van de particuliere Sura Bangyikhan-distilleerderij, overgedragen aan de regering van Thailand om zo onder toezicht te staan ​​van de accijnsafdeling (onderdeel van het ministerie van Financiën). De afdeling kwam destijds met een concessie om geld in te zamelen voor de schatkist en gaf de hoogste bieder toestemming om een sterke drank te produceren en te distribueren binnen een bepaald deel van Siam.

De concessieovereenkomst liep af in 1927 tijdens het bewind van koning Prajadhipok. Het Departement annuleerde vervolgens de concessie voor de distillatie en distributie van gedistilleerde dranken. Daarna op, 1 april 1929, nam het departement zelf de productie van gedistilleerde dranken over. De distilleerderij werd gemoderniseerd en produceerde een nieuwe “blended spirit’ onder een aantal merken, waaronder ‘Chiang-Chun’, die vandaag de dag nog steeds te koop is.

Later verzon de accijnsafdeling een andere gemengde sterke drank met medicinale kruiden. De kruiden en specerijen werden gefermenteerd tot de gewenste smaak, aroma en de juiste alcoholgraad werden bereikt. Het resultaat was een nieuw soort drank die lekker genoeg was om puur te worden gedronken. Het werd verder ontwikkeld tot een “speciale blended spirit” die puur of met als mix prima smaakte en de concurrentie met buitenlandse merken kon aangaan.

In 1941 kreeg de “speciale blended spirit” de huidige naam: Mekhong.

Hoe leuk of nuttig was deze posting?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Over deze blogger

Redactie
Redactie
Dit artikel is geschreven en gecontroleerd door de redactie. De inhoud is gebaseerd op persoonlijke ervaringen, meningen en eigen onderzoek van de auteur. Waar relevant is er gebruikgemaakt van ChatGPT als hulpmiddel bij het schrijven en structureren van teksten. Hoewel er zorgvuldig wordt omgegaan met de inhoud, kan niet worden gegarandeerd dat alle informatie volledig, actueel of foutloos is.
De lezer is zelf verantwoordelijk voor het gebruik van de informatie op deze website. De auteur aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade of gevolgen die voortvloeien uit het gebruik van de geboden informatie.

14 reacties op “Thaise Mekhong whiskey is eigenlijk rum”

  1. keespattaya zegt op

    De laatste jaren bij de meeste barretjes in Pattaya niet meer te krijgen. Alleen nog maar Sangsom. Sangsom smaakt ook wel , maar persoonlijk vind ik de Mekhong lekkerder. Gelukkig weet ik nog wel de barretjes in Pattaya te vinden waar ze wel Mekhong verkopen. Heb echter ook wel meegemaakt dat ze Sangsom overgieten in een fles Mekhong.

    0
    • Patrick zegt op

      Het vreemde van de Mekhong ‘rum’ is dat het een jaar of 15 geleden voor ongeveer 160 thb te koop was.
      Opeens was het geheel verdwenen uit de handel waarna het een aantal jaren later voor een veel hogere prijs op de luchthaven te koop was.
      Vond de Mekong goed te drinken, en ja Regency is lekkerder, qua smaak te vergelijken met cognac, maar aanzienlijk duurder dan de Mekong, hoewel nu zal het prijsverschil wel kleiner zijn.
      Helaas drink ik het vanwege gezondheidsredenen beide niet meer.

      0
    • Jan Kramer zegt op

      Met belangstelling heb ik het art. over de Mekhong Whisky/Rom. gelezen Misschien een tip dan moet je de Honderd Piper eens proberen. Geweldig drankje.
      Groetjes Jan Kramer

      0
  2. Louis zegt op

    Ik dronk in Thailand altijd Regency, aangelengd met cola. Die smaakte mij beter dan Mekhong of Sangsom.

    0
  3. Gringo zegt op

    Goed artikel, maar wat ontbreekt is het antwoord op de vraag waarom Thaise whiskey eigenlijk rum is.
    Om het verschil te leren kennen vond ik deze wel interessante link:
    https://nl.esperantotv.net/rum-whisky-een-vergelijking-en-wat-beter-om-te-nemen

    0
    • Cornelis zegt op

      Dank voor de link, Gringo, maar wat een vreemd artikel! Onsamenhangend en op sommige punten volstrekt onjuist!

      0
  4. endorfun zegt op

    Alleen minderwaardige distillaten worden aangelengd met andere vloeistoffen.

    Een goed product drinkt men puur.

    2
  5. Adje zegt op

    Waar is de onderbouwing dat het eigenlijk rum is?

    0
    • Staat in het artikel. Whisky wordt van graan, water en gist gemaakt. Rum wordt bereid uit de bijproducten van suikerriet (met name melasse) of soms uit vers suikerriet sap of suikerrietsiroop. Door fermentatie ontstaat alcohol.

      2
  6. RobV2 zegt op

    Zowel Mekhong als sangSom is ook in nederland verkrijgbaar.
    Neeldrinks een online slijterij in roermond.
    uiteraard wel duurder dan in Thailand.

    0
  7. John zegt op

    Ik weet nog lang geleden dat de politie alle bars afgingen ze kregen te horen dat ze alle mekong moesten weggooien, waarom is nooit verteld. Toen kwam hong thong op in de bars samen met sang som. Ben nog steeds nieuwsgierig waarom Mekong niet meer verkocht mocht worden.

    0
    • fred zegt op

      Ik dacht gelezen te hebben dit te maken had met de leidingen in de fabriek die niet voldeden aan de hygiene en of veiligheidsvoorschriften.

      0
  8. Jos M zegt op

    Mijn schoonmoeder maakt zelf wishkey, heb het tot vandaag nooit gedronken terwijl ik hier al bijna 6 jaar woon.
    Maar vandaag gevallen met de motor en wat schaafplekjes opgelopen plus een dikke enkel
    Direct wordt er gebeld met jaay en zodra ik thuis kwam moet ik aan de keukentafel een glas van haar wishkey met een beetje suiker leeg maken dat was goed voor het bloed werd er gezegd..
    Ik ben een fervente Leo drinker maar dit smaakte niet eens slecht maar uiteraard wel veel te zoet.
    Ik drink zelfs mijn koffie zonder suiker.

    0
  9. Hugo zegt op

    Mekhong als medicijn?
    Lang geleden, mijn eerste diaree in Thailand. Locale vriendin (voor 1 nacht) bracht me een heupflesje Mekhong. Ik vond het niet geweldig maar nood breekt wet en het hele flesje puur genuttigd terwijl ik aan huis gebonden was.
    De volgende dag alles voorbij. Maar sindsdien prefereerde ik Benmore whisky en nu dat het niet meer verkrijgbaar is drink ik Sang Som.
    Sommigen zeggen dat het slecht spul is, maar bewijzen ho maar.

    0

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website