De Thaise cultuur en water

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond, Cultuur
Tags: , ,
23 oktober 2018

De waterwegen en rivieren hebben het koninkrijk Thailand zijn vorm gegeven. In historisch opzicht speelden zij een grote rol. De Chao Phraya rivier, die door Bangkok stroomt, is daarvan de bekendste. Drie van Thailands hoofdsteden zijn aan de oevers daarvan gebouwd. Aanvankelijk Ayutthaya (1351 – 1767), daarna Thonburi (1767 – 1782) en vervolgens tot op heden Bangkok.

Handelaren en ambassadeurs volgden het voorbeeld en vestigden zich in de omgeving van de Chao Phraya rivier. Bangkok breidde zich uit in een netwerk van klongs waar de bewoners aan of op het water woonden. Bangkok wordt daarom wel het Venetië van het oosten genoemd.

Thailand is erg afhankelijk van het water voor o.a. de rijstbouw en visserij. Het water moet aangevuld worden door de moessonregens, die het land gezamenlijk een goede opbrengst geven. Het wekt geen verbazing dat lokale ceremonies en tradities op water gebaseerd zijn. De belangrijkste festivals op de Thaise kalenders hebben met water te maken.

Het bekendst is het Thais Nieuwjaarsfeest genaamd Songkran in april, de heetste maand van het jaar. Het grootste 3-daagse water festival ter wereld. Hierbij gaat het om de bede voor voldoende water voor een goede oogst en respect te tonen voor de ouderen. Later in het jaar vindt het Loi Krathongfeest plaats. Een dankbetuiging aan de watergoden voor het afgelopen jaar. In de provincie Tak wordt dit Krathong Sai genoemd en de “bootjes” zijn van kokosnoot schalen gemaakt. In het noordelijk deel van Chiang Mai heet dit feest Yi Peng en hier worden lichtlampionnen opgelaten.

In huwelijken speelt water eveneens een rol. Bij een huwelijkspaar wordt water over de handen gesprenkeld. Voor de kust van Trang kan een onderwater huwelijk gesloten worden of in de provincie Udon Thani op het Red Lotus meer tussen november en februari, omdat dan de lotusbloemen op hun mooist zijn.

Een andere traditie gebaseerd op water speelt zich af op de Chao Phraya rivier, het jaarlijkse spectaculaire Royal Barge Ceremony. Wedstrijden met meer dan 50 fraai vergulde roeiboten georganiseerd door de Thai Navy. De originele boten werden in opdracht van Rama l de Grote gebouwd en sommigen voorzien van fraaie figuren uit de Thaise mythologie. Oorspronkelijk werden de boten gebruikt voor vervoer van de koninklijke familie. Maar ook om nieuwe kleding naar de monniken te brengen aan het einde van de Boeddhistische lente (Ok Phansa).

Een ander belangrijk aspect wat zich op en aan het water afspeelt, zijn de floating markets. Groente en fruit werden via de klongs naar de markt vervoerd en vanaf de boten verkocht. Dit is nog op een aantal plaatsen te zien, hoewel door de toeristische belangstelling het oorspronkelijke karakter wat verloren is gegaan.

Het is te begrijpen, dat door het uitblijven van de regen en de grote droogte, Thailand tot in het hart getroffen is.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “De Thaise cultuur en water”

 1. Slagerij van Kampen zegt op

  Ja de klongs… Ooit essentieel voor het vervoer van goederen en personen in Bangkok. De Japanse schrijver Yukio Mishima beschrijft in zijn “tempel van de dageraad (Wat Arun)” nog een schilderachtig vooroorlogs Bangkok. Hij had er zelfs een gebouw van drie verdiepingen gezien! Helaas moeten we constateren dat andere transportmiddelen momenteel de voorkeur genieten. De schilderachtige klongs zijn grotendeels vervangen door rokerige autowegen. Yukio zou de stad nauwelijks herkennen. Goed, zijn Wat Arun staat er nog steeds, dat geef ik toe.
  Daar is dan ook alles mee gezegd. Zou hij uit zijn zelfgekozen dood herrijzen en nogmaals het hedendaagse Bangkok bezoeken dan zou hij waarschijnlijk spoedig bezwijken aan acute astma.

 2. Henny zegt op

  Songkran. Quote: ‘Respect te tonen voor de ouderen’

  Was er dit jaar, weinig respect ondervonden, toch 74 jaar oud.
  Ik liep met mijn koffer en tas met paspoort etc. dus het zou niet al te moeilijk in te schatten moeten zijn dat zich daarin belangrijke zaken bevinden lijkt me. Conclusie: het intelligentiequotiënt van de gemiddelde Thai moet echt in de revisie want ik werd bedolven onder letterlijk emmers vol.
  Leuk feestje ! Whaaaaa……………..

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Over I.Q. gesproken. Al eens “Farangs” en/of andere buitenlanders bezig gezien met SongKhran ?

   Ik kan me niet herinneren dat een Thai mij ooit ongevraagd bedolven heeft onder letterlijk emmers vol water, of mij ongevraagd vol heeft gesmeerd met talk.

   “Farangs” en/of andere buitenlanders daarentegen…… en liefst dan met de bedoeling fysiek te kwetsen.
   Hoe meer hun slachtoffer afziet, hoe liever ze het hebben.

 3. Bram zegt op

  Ik maakte Songkran eerder al mee in zowel Pattaya, Phuket, Hua Hin, Surat Thani, Krabi, Chumphon, Bangkok en Koh Chang.
  Met uitzondering van Koh Chang was het overal een eerder respectloos en infantiel gedoe waar ik eerlijk gezegd maar weinig verband kon leggen met aspecten als cultureel erfgoed en folklore.
  De optochten waren (met uitzondering van die in Pattaya) nog enigszins beschaafd, maar de bacchanale excessen die daarna telkens op elk van die locaties losbarstten waren allesbehalve verheffend te noemen.
  Zowel mijn gezelschap als ikzelf ervaarden die “feestelijkheden” telkens alsof dit een feest van het internationaal hooliganisme betrof.
  Een gebeuren waarbij vooral dronkenschap, agressie en smakeloze humor centraal stonden.
  En de Thai lieten zich daarbij allesbehalve onbetuigd. Integendeel: de Thaise jongeren namen het voortouw waar het het intimideren (en erger) van anderen betrof.
  Songkran zal in zijn oorsprong wellicht effectief een bij uitstek respectvolle viering zijn geweest, maar laten we vooral niet blind blijven voor het feit dat de Thaise jeugd inmiddels al langer de tendensen die mondiaal gangbaar zijn heeft opgepikt.
  En daar horen jammer genoeg vanzelfsprekend ook de negatieve aspecten bij.
  Dat is nu eenmaal de prijs die de hele mensheid betaalt voor de mondialisering.
  Maar ik beweer anderzijds allerminst dat het beter is om de wereldwijde vrije algemene informatiedoorstroming te weren!
  Bram

 4. Nicky zegt op

  Ook ik geef toe dat Songkran niet meer dat is, waarvoor het bedoeld was. Maar wat is er overgebleven van ons Kerstmis en Pasen? Heilige feestdagen(voor de gelovigen), maar vooral vreetfestijnen met grote dure cadeaus. De ene nog beter dan de andere. Ik denk dat overal ter wereld, de tradities veranderen met een groeiende economie


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website