Het Thaise kabinet heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat huwelijksregistratie van paren van hetzelfde geslacht toestaat, evenals wettelijke wijzigingen om ervoor te zorgen dat paren van hetzelfde geslacht dezelfde rechten en voorrechten hebben als paren van verschillend geslacht.

Het wetsvoorstel en het amendement zullen nu in stemming worden gebracht in het Thaise parlement.

De plaatsvervangend woordvoerster van de regering zegt dat de nieuwe wet op het burgerlijk partnerschap en de wijziging van het burgerlijk en handelswetboek “eerlijkheid zullen garanderen voor mensen van alle genderidentificaties”. Het wetsvoorstel omschrijft burgerlijke partners als paren die met hetzelfde geslacht zijn geboren. Huwelijksregistratie is beschikbaar voor paren van hetzelfde geslacht, die daartoe overeenstemming met elkaar hebben en ten minste 17 jaar oud zijn. Een of beiden moeten Thais zijn.

“De Civil Partnership Bill is een mijlpaal voor de Thaise samenleving in het bevorderen van gelijkheid tussen mensen van alle geslachten … Dit versterkt de families van mensen met seksuele diversiteit en past bij de huidige sociale omstandigheden.”

Minderjarigen die een dergelijke huwelijkscertificering wensen, moeten de toestemming hebben van hun ouders, wettelijke voogden of een rechtbank. Echtgenoten van burgerlijke partners hebben dezelfde wettelijke rechten als gehuwde echtgenoten, met name met betrekking tot persoonlijk en gezamenlijk bezit. Burgerlijke partners kunnen een kind adopteren, of een partner kan een adoptiekind van een echtgenoot adopteren. Als een partner overlijdt, heeft de nabestaande dezelfde erfrechten als conventionele echtparen onder het burgerlijk en handelswetboek. Gedeelten van de wet betreffende gehuwde paren zijn ook van toepassing op burgerlijke partners.

Het gewijzigde burgerlijk en handelswetboek verbiedt een man of een vrouw om te trouwen als hij of zij al een burgerlijke partner heeft. Een man of een vrouw kan worden geconfronteerd met een echtscheidingsprocedure als hij of zij iemand anders als burgerlijke partner behandelt.

Het ministerie van Justitie, dat het wetsvoorstel en de wetswijzigingen heeft voorgesteld, zal toezicht houden op de doeltreffendheid van de wijzigingen en andere wetswijzigingen plannen om ervoor te zorgen dat deze worden nageleefd.

Bron: Thai PBS


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Thais Kabinet keurt wetsvoorstel homohuwelijk goed”

 1. Erik zegt op

  Prima, een stap vooruit. Alleen begrijp ik niet waarom een van beiden Thai moet zijn; is dat om het Gretna Green effect te voorkomen?

  • l.lagemaat zegt op

   Als 2 mensen van hetzelfde geslacht willen trouwen, maar uit een land komen waar dat niet toegestaan is,
   geeft Thailand niet de gelegenheid om dat in Thailand wel te laten plaatsvinden.

   • Cornelis zegt op

    …….maar dit voorstel gaat toch niet over trouwen?

 2. Rob V. zegt op

  Het wetsvoorstel betreft een civiel partnerschap, NIET het huwelijk. Mensen van gelijk geslacht kunnen dus een officieel partnerschap aangaan maar niet trouwen. Homoseksuelen zullen dus nog niet dezelfde rechten hebben als hetero’s. Het is een stap in de goede richting maar nog geen gelijkewaardige behandeling. Oppositie partijen gaan dus door met vechten voor invoering van het homohuwelijk.

  Zie oa:
  https://www.khaosodenglish.com/politics/2020/07/09/opposition-says-cabinets-same-sex-marriage-bill-falls-short/
  https://prachatai.com/english/node/8636

  Eerder dit jaar schreef ik al in een reactie al dat het aan echt respect, acceptatie en gelijkwaardige behandelingen van LHBTI in Thailand helaas nog niet echt sprake is. Uit opiniepeilingen komt het beeld naar voren dat grofweg de helft of meer van bevolking het idee heeft ‘je mag homo of transgender zijn, dat toleer ik (is niet accepteren) maar niet in mijn eigen achtertuin (mijn gezin, mijn werk etc.)’. Er is dus nogal wat te winnen in het land waarvan sommige denken dat het een LHBTI paradijs is.

  https://www.thailandblog.nl/achtergrond/nieuwe-club-voor-dees-lesbische-vrouwen-in-bangkok/#comment-581250

  • Erik zegt op

   Wel, dan hebben we hier twee berichten met tegengestelde inhoud.

   Uit de PBS bron komt ‘Het Thaise kabinet heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat huwelijksregistratie van paren van hetzelfde geslacht toestaat, evenals wettelijke wijzigingen om ervoor te zorgen dat paren van hetzelfde geslacht dezelfde rechten en voorrechten hebben als paren van verschillend geslacht.’

   Dan is nu de vraag wat er echt aan de hand is. Hoe dan ook, het is sowieso een stap in de goede richting.

   • Rob V. zegt op

    Ook Thai PBS heeft het over “civil partnership”, niet huwelijk. De Engelse kop is “Cabinet endorses civil partnerships between same-sex couples”. En in het Thais spreekt PBS over “พ.ร.บ.คู่ชีวิต” (Poh Roh Boh Khôe-Chiewít). Letterlijk de “Levenspartner Wet”.

    Bronnen:
    https://www.thaipbsworld.com/cabinet-endorses-civil-partnerships-between-same-sex-couples/

    https://news.thaipbs.or.th/content/294382

 3. l.lagemaat zegt op

  Het volledig burgerlijk huwelijk tussen leden van hetzelfde geslacht is onder voorbehoud van een parlementaire stemming.
  Een enorme ommekeer voor de Thaise politiek sinds 2002

 4. TheoB zegt op

  Het gaat weliswaar niet om het openstellen van het wettelijk huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht, maar het is een (flinke?) stap in de goede richting.
  En ik moet bekennen dat ik niet had gedacht dat dit regime ooit een wetsvoorstel voor geregistreerd partnerschap, met wat amendementen, zou steunen in het parlement.

  Wat ik begrepen heb:
  Het gaat nu naar een parlementscommissie die het voorstel gaat overwegen, waarna het aan het parlement voorgelegd wordt. Als er in het parlement geen amendementen op het voorstel worden aangenomen kan het in stemming gebracht worden, anders moeten de amendementen in het voorstel verwerkt worden. Na aanname van het voorstel door het parlement kan de senaat erover stemmen.
  In het verlengde van dit wetsvoorstel ligt er een wetsvoorstel ten aanzien van bigamie, financiële ondersteuning van een phoea/mia noi als grond voor scheiding en beëindiging van alimentatie bij nieuw huwelijk/geregistreerd partnerschap.

  Alimentatie? Ja, ook TH kent alimentatiewetgeving. Het ontbreekt echter aan de wettelijke mogelijkheden om het af te dwingen als de eiser geen geld heeft om een juridische procedure te betalen.

  https://www.bangkokpost.com/thailand/general/1947992/cabinet-backs-bill-allowing-same-sex-unions
  https://www.bangkokpost.com/thailand/general/1948184/civil-unions-for-gay-couples
  https://prachatai.com/english/node/8636

  PS: Artikel 1563 van de ‘Civil and Commercial Code’ – genoemd in PrachaTai-artikel 8636 – zegt dat kinderen hun ouders moeten onderhouden.
  http://library.siam-legal.com/thai-law/civil-and-commercial-code-parent-child-section-1561-1584-1/

 5. kawin.coene zegt op

  Ik kom reeds jaren in Thailand en stel reeds jaren vast dat de Thai gek is op alles wat nieuw is.
  Zo zie ik in hospitalen dat ze de allerlaatste nieuwe toestellen en snufjes hebben die op de markt zijn zelfs als Belgie ze nog niet heeft en ik waardeer dat.
  Als ze mee met de tijd willen zijn moeten ze dan ook het homohuwelijk goedkeuren,het zal voor het land en zijn regeerders een eer zijn!!!Ik haat landen die beweren dat ze geen homo s hebben meestal door hun relegie.
  Lionel.

 6. Rob V. zegt op

  Kort filmpje van Thisrupt over het wetsvoorstel. Ze openen met de online Flak dat deze wet niet volstaat: hashtag mâi ao poh roh boh khôechiwít (we willen de levenspartner wet niet).

  https://thisrupt.co/videos/demanding-marriage-equality-thainet-is-up-in-arms-about-the-cabinets-decision-to-amend-civil-partnership-bill/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website