Utrèg bij Africa

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags: , ,
26 juni 2015

Ook ooit wel eens en beetje moe geworden van de conversatie met Thaise bardames? Beginnend bij het algemene “Welcome” met vervolgens het vocabulaire: “What’s your name” en “Where do you come from”?

Het is een openingsvraag die niemand ook maar in de geringste mate iets interesseert en net zo weinig om het lijf heeft als de door menige Thai zo vaak gebezigde vraag: “Pai ti nai”? Waar ga je naar toe? Alsof het de vraagsteller ook maar iets zal interesseren of je naar rechts, naar links, naar de kroeg of naar een winkel gaat.

Onlangs heb ik er iets op gevonden, althans op de vraag waar ik vandaan kom.Tegenwoordig kom ik steevast uit Utrèg. Veelal krijg je dan het meest simpele antwoord “Oh”, waarmee dan de interesse van de vraagstelling is aangetoond. Daarna gaat het gesprek gewoon door en volgt gewoontegetrouw de volgende vraag: “What’s your name?” Mocht de list niet opgaan en de desbetreffende vraagstelster zou laten weten nog nooit eerder van Utrèg te hebben gehoord, dan kan dat een interessante conversatie opleveren.

Met de nodige zwier en veel gebaren, of zelfs met pen en papier kun je dan aan de hand van een ‘globale’ (je herkent het woord global) tekening uitleggen dat Utrèg bij Afrika ligt. Mocht je, als althans het verhaal voor waarheid wordt aangenomen, vervolgens de vraag voorgeschoteld krijgen waarom jij niet donkergetint bent, dan heb je beslist met een meer dan gemiddeld intelligente dame van doen. Het aanbieden van een drankje kan dan beslist geen kwaad en moet je beslist niet achterwege laten. Vertel daarna ook eerlijk dat het een grap was. Meestal kan de gemiddelde Thai een stukje humor wel waarderen.

En nu we toch over de grenzen heen wandelen: C’est le ton qui fait la musique! Overigens heb ik een paar jaar geleden een Duitse conferencier meegemaakt die een heel grappige conference ten beste gaf omtrent Thaise dames, hun mooie ogen, prachtig slanke figuur, maar ook hun onhebbelijkheden, gewoonten en taalkennis aan de kaak stelde. Herinner me daaruit nog de vraagstelling van een ‘farang-nieuwkomer’ die aan zijn pas verworven schoonheid de vraag stelt: “Do you love me”? Haar antwoord: “Up to you”!


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Utrèg bij Africa”

 1. NicoB zegt op

  Leuk artikel, Utrèg.
  De Duitse conferancier moet al wat Thaise ervaringen gehad hebben, Up to you. Ja, mooi.
  Zo ook, bv. bij een geschil waarbij iemand een standpunt inneemt en dat uitdraagt, ontwijkt de ander alles, vermijdt of stopt elke vorm van discussie of gesprek met … moet jij weten als je zo wil denken … of … moeten die anderen weten of ze zo denken of … wat ze denken maakt mij niet uit. Geen echte interesse dus. ‘t Kan verkeren.
  NicoB

 2. Piet zegt op

  Ik werd van dat gevraag ook zo doodziek dat ik een visite kaartje heb laten drukken
  Whats your name ??? piet
  Where you come from ? Holland
  Where you stay ? Hotel Amari ( heel belangrijke vraag voor ze dan werd je gelijktijdig ingeschat op het kapitaalkrachtige
  Are you Married ?? Depends……

  Zodra dit spelletje begon gaf ik dit kaartje
  De reakties laten zich raden hhhhhh
  Piet

 3. Johan zegt op

  Mijn broer antwoord standaard al dat ie uit Effrika komt je ziet ze dan denken die Thai, why your not black??? En wij zijn in 9 van de 10 gevallen van de opdringerigheid van ongewenst bezoek af.

 4. Willem zegt op

  Mooi die verhalen, wij waren afgelopen november op Phuket.
  Standaard antwoord was: Where you come from – Afghanistan.
  Of het was okay, en weg of lachen en zeggen dat dat niet kon. Haha, meestal waren we van ongevraagde aandacht af. Wat een heerlijk land

 5. Cor van Kampen zegt op

  In de keren dat naar Nederland met vakantie ging kwam ik er achter dat ik een Thaise uitspraak
  had meegenomen zonder daar zelf bij stil te staan. Bij een vraag van familie of vrienden van wat gaan
  we doen. Was mijn antwoord heel veel. Wat jij wil.
  Waar je mee omgaat word je mee besmet.
  Cor van kampen.

 6. janbeute zegt op

  Verleden week werdt mij deze vraag ook gesteld .
  Niet in een bar beer , gogo oid hoor .
  Maar in ons stadje Pasang waar ik vlakbij woon , dit bij de locale Tesco Lotus super .
  Een leuke jonge dame , zij was einde jaars highschool student .
  Ze lopen soms stage hier , dat zie ik dan aan de sticker op het Lotus uniform trainee oid .
  Ik zij ik kom van Holland , the Netherlands , we are Dutch , Amsterdam , windmills , woodenshoes .
  Wij zijn direkte buren van Germany , en aan de andere kant van de zee ligt Groot Britanie of Engeland .
  Weet je wat ze tegen mij zij in gebrekkig Engels .
  Nooit van Nederland gehoort , waar ligt het .
  Ik probeerde nog iets te redden met enkele bekende Nederlandse voetbal spelers namen .
  Ik antwoorde toen aan het eind moedeloos , in Zuid Amerika .
  Lang leve het Thaise school systeem .

  Jan Beute .

 7. Roland Jacobs zegt op

  Bij mij was het, hetzelde . als ik zegt dat ik uit Nederland komt , dan zie ik ze ook denken .
  Met de vraag daarna , waarom ik bruin ben . Toen dacht ik bij mezelf dat ik ze voortaan ga vertellen dat ik
  uit Aruba komt . Laat ze maar lekker denken waar Aruba ligt. Zelf Ausrtralie weten ze niet waar dat ligt.

 8. Michel Van WINDEKENS zegt op

  Ik antwoord steevast “i come from Zaltbommel”, en dan vragen die jonge dames: “where is that, is that a big city”. Dan antwoord ik : ” there only very poor people” . Wel dan durven ze zelfs geen lady- drankje meer te vragen! En dan hef ik met veel leedvermaak mijn glas op een vriend van mij die daar ergens woont.

 9. John Chiang rai zegt op

  Niet alleen de bardames kunnen deze lastige vragen stellen,het zelfde gebeurd ook op het land.
  Samen met mijn vrouw waren wij uitgenodigd op een feestje,waar ik de enigste farang was,en hoewel ik mij redelijk op Thai onderhouden kan,heb je altijd Thai mensen die hun engels testen willen.
  Nu is dit in principe niet erg,en waar ik iemand helpen kan doe ik dit graag,als het zich niet voortdurend beperkt,op de bovenstaande vragen. Vaak zijn het mensen die met veel moeite deze paar zinnetjes geleerd hebben,en wachten zolang dat je in gezelschap van Thai’s bent,waarvan zij zeker zijn,dat hun geen woord engels spreken,zodat hun de verdere Thai gezelschap imponeren kunnen. Als je nu een uur later met een ander groepje aan het praten bent,kan het doorgaans zijn dat precies dezelfde persoon terug komt met exact de zelde vragen. Niet dat deze persoon zo vergeetachtig is,maar het enigste doel is,dat ook deze nieuwe groep overtuigd wordt van zijn talen kennis. Veel Thais zijn enorm trots als ze andere mensen imponeren kunnen met een vreemde taal. Als ik met mijn vrouw in een song taew zit,heeft ze liever niet dat ik Thai spreek zodat zij,omdat wij gedeeltelijk in Duitsland wonen,liever duits praat,zodat ze genieten kan van de verwonderlijke blikken van haar landgenoten.

 10. Rambo zegt op

  Hallo Nico,
  Het volgende wat ik altijd zeg op de desbetreffende vragen van de dames.
  My name Donald Duck from Disneyland. En inderdaad ze kijken je dan aan met
  een paar ogen alsof je net van planeet Pluto komt. Een enkeling wil dan nog wel eens een
  stapje verder en vraagt dan waar Disneyland ligt.Nou daar kun je zelf een slinger aan geven.
  Geinig hè.
  Gr Ruud Rambo

 11. KhunJan1 zegt op

  Ben die geijkte vragen ook al jaren zat omdat de conversatie van de bargirls bijna nooit verder komt dan een tweetal vragen en dan overgaat in het weer verdiepen in hun mobieltje, en op de vraag “where you come from?” antwoordde ik steevast Foodland, slechts een enkeling die door had dat er iets niet klopte.

 12. Khun Peter zegt op

  Farangland?

 13. Jack G. zegt op

  Ik stoor mij totaal niet aan dit soort vragen waar ook ter wereld. Ik was gisteren in het Noord-Hollandse aan het hardlopen. Ik noem dat zo, jonge mensen vinden dat ik probeer vooruit te komen en het zal spannend worden of voor ik voor het donker thuis ben. Komt een leuke Nederlandse dame naar mij toe. Hoi, wat valt het weer tegen he? ik .. bla bla. Zei, kom je hier vaker? Kom je uit de buurt? Wat is je naam? Hoe oud ben? Goh, dan zie je er goed uit hoor? Glunder, glunder, ik wordt steeds meer geïnteresseerd in deze dame. Zullen we eens een bakje koffie doen? vraag ik zonder dat ik het zelf door heb. Wijntje is iets waar ik nu zin in heb krijg ik als antwoord. Kortom, het eerste gesprekje is over de gehele wereld toch vaak een beetje van hoe deze auteur het beschrijft. Maar misschien weten jullie een creatievere manier. Hoe moet een Thaise dame of heer dat dan aanpakken volgens jullie? Wie niks zegt wordt toch voorbij gelopen?

  • janbeute zegt op

   Als ik mag reageren op deze posting van Jack G .
   Zou ik als ik een creatieve Thaise dame zou zijn , dit op deze manier aanpakken .
   Ik zou dan niet de vraag stellen , where are you come from .
   Maar de vraag stellen , are you single , and how much money do you have on your bank account .

   Jan Beute .

 14. Sir Charles zegt op

  Niets op tegen het ‘welcome’, ‘what’s your name’ en ‘where do you come from?’. De dames moeten toch ergens mee beginnen om contact te maken. Het wordt wat anders wanneer ‘you handsome man’ er aan wordt toegevoegd want dat zeggen ze dikwijls sowieso óók aan iedereen, hoe je er dan ook uitziet.

  Alhoewel aan dat laatste hebben de dames het bij mij wel goed gezien uiteraard. 😉


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website