Is Bangkok gevaarlijk?

Door Khun Peter

Nog steeds zijn er veel toeristen op zoek naar informatie over de actuele situatie in Bangkok. Ik zie dat aan het zoekverkeer naar het blog en op het blog. Op prikborden en forums duikt deze vraag ook met enige regelmaat op.

Reizen naar Thailand

De TV beelden van de onlusten in Bangkok hebben gedaan wat je er van kunt verwachten. De schrik zit er bij menig toerist goed in. Uit de poll hier op Thailandblog blijkt dat de meerderheid (79%) zich er niets van aantrekt en gewoon weer naar Thailand zal reizen. Dit cijfer is natuurlijk niet helemaal representatief want veel bezoekers van dit blog hebben een bijzondere band met Thailand. Een relletje of bommetje mag de pret dan niet drukken.

Je wilt een goed reisadvies

Er zijn natuurlijk genoeg toeristen die niet bekend zijn met de actuele situatie in Thailand en hierover slechts af en toe iets meekrijgen uit de media. Om ieder risico uit te sluiten (?) ga je op zoek naar informatie, je wilt een goed reisadvies over de actuele situatie in Bangkok.
En wat doe je dan? Je gaat Googelen en tikt bijvoorbeeld in:

 • negatief reisadvies Thailand
 • thailand negatief reisadvies
 • situatie thailand
 • reisadvies bangkok
 • bangkok veilig
 • vakantie thailand reisadvies
 • reisadvies thailand juli 2010
 • laatste nieuws thailand bangkok
 • reisadvies thailand 2010
 • situatie thailand 2010
 • gevaren in thailand
 • naar bkk veilig?
 • reizen naar bangkok veilig
 • situatie bangkok
 • update situatie thailand juli 2010
 • actueel reisadvies thailand
 • bangkok weer veilig
 • wel of niet naar thailand

Ik heb even gekeken in Google Analytics en dit zijn echt de trefwoorden waar een substantieel deel van het verkeer naar Thailandblog.nl op binnenkomt.

Reisadvies van Buitenlandse zaken

Het reisadvies voor Thailand van 27 juli 2010 op de website van de Nederlandse Ambassade en het Ministerie van Buitenlandse zaken lijkt me vrij duidelijk. De letterlijke tekst nog even:

In verband met de nog steeds onzekere en instabiele politieke situatie in Thailand worden reizigers aangeraden waakzaamheid te betrachten, vooral in Bangkok, het noorden en noordoosten van Thailand.
Sinds de politieke onlusten van mei is de situatie over het algemeen rustig. Wel is op 25 juli 2010 een bom ontploft bij een bushalte in het centrum van Bangkok (Ratchadamri road), waarbij één dode viel en acht personen gewond raakten.

De Thaise regering heeft op 7 juli besloten om de noodtoestand met drie maanden te verlengen in Bangkok en 18 provincies (Nonthaburi, Pathum Thani, Ayutthaya, Chon Buri, Chiang Mai, Chiang Rai, Lampang,  Khon Kaen, Udon Thani, Chaiyaphum, Nakhom Ratchasima, Ubon Ratchathani, Nong Bua Lumphu, Mahasarakham, Roi Et, Sakhon Nakhon,  Muk Da Han and Samutprakarn).

De noodtoestand geeft de autoriteiten vergaande bevoegdheden om de orde te handhaven en verbiedt samenscholingen van meer dan vijf personen. In de praktijk hebben toeristen tot nu toe geen hinder ondervonden van de noodtoestand.

Reizigers en Nederlandse ingezetenen in Thailand worden aangeraden zich te registreren via de website van de Nederlandse ambassade in Bangkok www.netherlandsembassy.in.th zodat zij in geval van een noodsituatie door de ambassade (onder andere per sms) bereikt kunnen worden. Reizigers worden tevens geadviseerd de informatie op de website van de Nederlandse Ambassade regelmatig te volgen.

Hoe gevaarlijk is Thailand?

Op dit moment acht ik de politieke situatie niet als dreigend voor toeristen (die is er eigenlijk ook niet geweest als je alle reisadviezen gewoon opvolgt). De recente bomaanslag was waarschijnlijk een incident die terug te voeren was op de tussentijdse verkiezing voor een vrijgekomen parlementszetel. Desondanks zal het nog wel vaker voor kunnen komen.

In mijn ogen is het verkeer veel gevaarlijker met minstens dertig doden per dag. Of de uitbraak van knokkelkoorts, hondsdolheid, drugs en SOA’s. En vooral niet te vergeten de sterke stroming van de zee.

Ieder jaar vallen er in Thailand veel doden onder toeristen doordat ze rijden op een brommer of motor zonder helm. Ieder jaar verdrinken er een flink aantal toeristen in de zee omdat ze de stroming onderschatten die veel sterker is dan bijvoorbeeld de Noordzee.
Daar krijg ik geen enkele vraag over. Er is geen toerist die daarom thuisblijft.

Probeer alles in het juiste perspectief te plaatsen. De kans dat je vliegtuig onderweg naar Thailand neerstort is waarschijnlijker groter dan dat je betrokken raakt bij een bomaanslag in Bangkok.

Een veilige vakantie toegewenst!

Noot van de redactie:

Voor de volledigheid en duidelijkheid, nadat ik dit artikel geplaatst had, bereikte mij het nieuws dat er een handgranaat is ontploft bij het King Power winkelcentrum op Rangnam Road. De handgranaat was verstopt in afval en ging af toen iemand tussen het afval zocht naar iets bruikbaars. Deze Thaise man is zwaar gewond geraakt.

Een quote uit ‘The Nation’ is veelzeggend.

Prime Minister Abhisit Vejjajiva later warned of possible further bomb attacks in Bangkok.

“It’s likely that the bomb was aimed at inciting unrest,” Abhisit said. “The overall assessment and evaluation of the situation is that more bomb attacks are likely at this time.”

Desondanks sta ik nog wel achter mijn artikel. Volg de reisadviezen van de Nederlandse Ambassade in Bangkok op en ik ben er van overtuigd dat je veilig in Bangkok kunt verblijven.

3 reacties op “Is Bangkok veilig voor toeristen?”

 1. Hans Bos zegt op

  Ik ben het helemaal met Khun Peter eens. Bangkok (en de rest van Thailand) is net zo veilig als je het zelf maakt. Oppassen dus, maar dat geldt voor elk land, zelfs Nederland.

  • Gerard zegt op

   Astublief haal dat oude geschiedenis er toch af dit ook weer van 31juli 2010. Je denkt dat je wat actueel kunt zien en is het al lang verouderd

 2. Jetgadget zegt op

  Niet mee eens,

  Je bepaalt namelijk zelf of je op een scooter stapt of te ver de zee in gaat. Daar blijft men niet voor thuis schrijf je, tja..

  Het is een onrustige tijd en ik vind dat mensen dat mee moeten nemen in hun overweging daar op vakantie te gaan.

  Zorg dat je op de hoogte bent.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website