Vijf Thaise gerechten die lekkerder zijn dan pad thai

Thailand staat wereldwijd bekend om zijn kleurrijke, geurige en soms pittige keuken. Als reiziger heb je vast weleens een bord pad thai voor je neus gehad, maar de echte schatten van de Thaise eetcultuur gaan verder dan dit bekende gerecht.
Wie zich onderdompelt in de lokale eetcultuur, ontdekt gerechten die niet alleen de smaakpapillen prikkelen, maar ook iets vertellen over het leven en ritme van Thailand.
1. Hot and sour soup (Tom Yum Goong) – Voor veel Thai is dit het ultieme comfortfood. De soep is een pittige en lichtzure sensatie, vaak met knoflook, chili en verse kruiden. Meestal wordt er gehakt van varkensvlees of kip in verwerkt, samen met holy basilicum, en het gerecht krijgt een kroon door een knapperig gebakken eitje bovenop. Het resultaat is een smaakexplosie die je niet snel vergeet en die voor veel locals onmisbaar is in hun weekmenu.
2. Khao mu gratiem – Soms zijn de simpelste gerechten het lekkerst. Khao mu gratiem is niets meer dan knoflookvarkensvlees op een bedje van rijst, maar de smaakcombinatie is ongeëvenaard. Het is een gerecht dat je bestelt als je hongerig bent en geen zin hebt om te experimenteren. Het vult, stelt nooit teleur en voelt aan als een warme, veilige keuze op elk moment van de dag.
3. Pad si ew – Deze noedels zijn de relaxte, betrouwbare neef van pad thai. Brede rijstnoedels worden gebakken in een lichtzoete sojasaus en afgemaakt met groenten en varkensvlees of kip. Het gerecht heeft een zachte, bijna troostrijke smaak en is ontzettend bevredigend. Het is populair bij zowel locals als reizigers die zin hebben in een noedelgerecht dat net even anders is.
4. Kway teow – Wie Thailand bezoekt, kan eigenlijk niet om kway teow heen. Dit veelzijdige noedelgerecht vind je op elke straathoek en in talloze variaties. Er zijn soepen met tom yam-smaak, droge noedels, heldere bouillons en pittige varianten. Het gerecht is volledig aan te passen aan je eigen smaak, goedkoop, en het belichaamt de Thaise streetfoodcultuur als geen ander. Voor veel Thai is dit een gerecht dat je meerdere keren per week eet.
5. Khao soi – Wie naar Noord-Thailand reist, moet khao soi proberen. Deze romige, pittige kokos-noedelsoep wordt afgemaakt met krokante eiernoedels en combineert de warmte van curry met het comfort van noedelsoep. Het is een gerecht dat vooral in Chiang Mai en de omliggende regio’s wordt gekoesterd en dat voor veel reizigers het culinaire hoogtepunt van hun bezoek aan het noorden vormt.
Deze vijf gerechten geven een inkijkje in de ziel van de Thaise keuken. Ze laten zien dat de echte smaakbeleving niet altijd in de bekende toeristengerechten zit, maar juist in de maaltijden die locals zelf bestellen. Wie deze gerechten probeert, proeft een stukje van het echte Thailand.
Over deze blogger

-
Dit artikel is geschreven en gecontroleerd door de redactie. De inhoud is gebaseerd op persoonlijke ervaringen, meningen en eigen onderzoek van de auteur. Waar relevant is er gebruikgemaakt van ChatGPT als hulpmiddel bij het schrijven en structureren van teksten. Hoewel er zorgvuldig wordt omgegaan met de inhoud, kan niet worden gegarandeerd dat alle informatie volledig, actueel of foutloos is.
De lezer is zelf verantwoordelijk voor het gebruik van de informatie op deze website. De auteur aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade of gevolgen die voortvloeien uit het gebruik van de geboden informatie.
Lees hier de laatste artikelen
Achtergrond5 augustus 2025Analyse – De Shinawatra dynastie: populisme, macht en controverse in Thailand
Nieuws uit Thailand5 augustus 2025Pokertoernooien worden legaal in Thailand wel onder strikte voorwaarden
Expats en pensionado5 augustus 2025Met pensioen in Zuidoost-Azië: waar vind je jouw paradijs?
Pattaya5 augustus 2025Welkom in Pattaya
Over smaak valt niet te twisten.
Het zijn gewoon totaal verschillende gerechten.
Je zou bijna kunnen zeggen dat je een broodje haring lekkerder vindt dan een broodje gehakt.
Ik zou liever die gehaktbal hebben dan haring, dus voor mij gaat die vergelijking niet op.
En ik vind Pad Thai ook lekker — dat wordt op verschillende plekken ook weer anders bereid.
Dus… geen appels met peren vergelijken!
Een eitje op m’n Tom Yam Goong ?
Volgens mij wordt hier het recept van Pad Kaprao beschreven …
Over smaak valt niet te twisten, maar nummer 2 en 3 vind ik niets bijzonders. Nummer 5 is een top gerecht.
Mijn vrouw is Thaise en zij heeft het niet zo er met pet (pikant) en ik eet geen kip of vlees toch maken we schotels met de thaise smaken en zijn zeer lekker we wisselen vlees met vis of zee vruchten probeer het ook eens
Het leuke van de Thaise keuken is dat het snelle smaakvolle gerechten zijn. Willen we in het koude Nederland smaakvolle gerechten met diverse accenten maken staan we uren in de keuken, dat is zo jammer.
Een Duitser zou zeggen, “das sind geschmak sachen” en zo is het, de één houd van vis de ander van vlees.
Persoonlijk laat ik die grote garnalen liggen, geef mij maar kleine noorse garnaaltjes.
Met mijn Thaise echtgenote, die zelf een zeer goede kokkin is en eten koken haar hobby is, speelt hetzelfde als met Patrick Kerremans zijn vrouw, mijn vrouw houd ook niet van scherp gekruid eten, ze kan ook niet tegen phed eten
Ik eet scherper gekruid als zij doet.
Vaak vraagt ze wat zullen we morgen eten, waarop ik steevast antwoord, “zo eenvoudig mogelijk” want hoe eenvoudiger gerecht jij kookt, hoe lekkerder het 99 van de 100 keer is.
Gr. Arno