()

Wat komt er in je op als je het woord ‘Sriracha’ hoort? Voor veel Thai is dat de originele Sriraja Panich-saus uit het gelijknamige district in Chonburi. Amerikanen daarentegen denken vaak aan de felrode fles met het haantje van Huy Fong Foods.

Twee iconische sauzen met dezelfde naam, maar totaal verschillende achtergronden. Hoe ontstond deze pittige legende, en waarom is de wereld er zo dol op?

Van familierecept naar Thaise klassieker

De oorsprong van Sriracha-saus ligt in de jaren dertig in het Thaise kuststadje Sriracha. Daar creëerde Thanom Chakkapak, een huisvrouw met een talent voor koken, een nieuwe saus op basis van chilipeper, azijn, knoflook, suiker en zout. Wat begon als een eenvoudig familierecept, werd in de jaren veertig al snel een regionale favoriet en groeide daarna uit tot een nationaal fenomeen.

Deze Thaise variant, bekend als Sriraja Panich, onderscheidt zich door zijn mildere en meer gebalanceerde smaak. Zoet en licht pittig, zonder te overheersen. In de Thaise keuken wordt de saus vaak geserveerd bij zeevruchten, noedelgerechten en als dip bij gegrilde vis of gefrituurde snacks. Generaties Thai zijn ermee opgegroeid; het is een smaak die voor velen voelt als thuiskomen.

De Amerikaanse doorbraak: de haan op het etiket

Fast forward naar de jaren tachtig in Californië. David Tran, een Vietnamese immigrant die in 1979 de communistische repressie was ontvlucht, begon zijn eigen versie van Sriracha-saus te maken. Geïnspireerd door de Thaise klassieker creëerde hij een pittigere variant, gebaseerd op verse jalapeñopepers. Zijn bedrijf Huy Fong Foods bracht de saus op de markt in opvallende knijpflessen met een groene dop en een haan op het etiket.

Deze Amerikaanse Sriracha (al snel ‘Rooster Sauce’ genoemd) groeide uit tot een wereldwijde sensatie. In de VS werd de saus een onmisbaar ingrediënt in hippe fusionrestaurants, foodtrucks en huishoudens. Maar ook daarbuiten kreeg het cultstatus. Van hamburgers en pizza’s tot eieren en pho: overal dook die herkenbare fles op.

Sriracha vs. Sriracha: twee stijlen, twee werelden

Wat zijn de verschillen tussen de twee varianten? De Thaise Sriraja Panich is subtiel, licht zoet en mild pittig. De Amerikaanse Huy Fong-versie is feller, scherper en heeft een uitgesproken hitte dankzij de jalapeñopepers. Waar de Thaise versie zich leent voor verfijnde visgerechten en traditionele Thaise smaken, past de Amerikaanse variant juist goed bij stevige kost en snacks met een robuuste bite.

Beide sauzen hebben hun eigen trouwe aanhang en vertegenwoordigen verschillende culinaire tradities. De een is bedacht aan de Golf van Thailand, de ander in een industriële keuken in Los Angeles. Maar beide dragen de naam Sriracha met trots.

Wereldwijde smaakrevolutie

Wat begon in een Thaise keukenkast is inmiddels een wereldwijd culinair icoon geworden. Sriracha is meer dan alleen een saus, het is een smaakbeleving, een symbool van hoe lokale tradities internationale impact kunnen krijgen. Zowel Sriraja Panich als de Rooster Sauce worden vandaag de dag wereldwijd verkocht, elk met hun eigen karakter en geschiedenis.

De vraag blijft: ben jij team zoet of team pittig?

Bron: The Nation – https://www.nationthailand.com/life/food/40052673

Hoe leuk of nuttig was deze posting?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Over deze blogger

Redactie
Redactie
Dit artikel is geschreven en gecontroleerd door de redactie. De inhoud is gebaseerd op persoonlijke ervaringen, meningen en eigen onderzoek van de auteur. Waar relevant is er gebruikgemaakt van ChatGPT als hulpmiddel bij het schrijven en structureren van teksten. Hoewel er zorgvuldig wordt omgegaan met de inhoud, kan niet worden gegarandeerd dat alle informatie volledig, actueel of foutloos is.
De lezer is zelf verantwoordelijk voor het gebruik van de informatie op deze website. De auteur aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade of gevolgen die voortvloeien uit het gebruik van de geboden informatie.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website