De schade aan eigendommen en vermogen bedraagt een bedrag dat ligt tussen 700 miljard en 1 triljard baht, inclusief opportunity losses van 350 tot 450 miljoen baht voor bedrijven, schat de universiteit van de Thai Chamber of Commerce.

De overstromingen hebben de ernstigste gevolgen voor de Thaise economie sinds de economische crisis van 1997, zegt Thanavath Phonvichai, directeur van het Economic and Business Forecasting Centre van de UTTC. Het verschil is dat nu alle sectoren zijn getroffen, landbouw, industrie, werknemers en consumenten, en in 1997 alleen de grote bedrijven en financiële instellingen. De agrarische sector overleefde de crisis destijds ongeschonden.

Het centrum voorspelt dat 300.000 werknemers hun baan kwijtraken vanwege onderbrekingen van de bedrijfsvoering en 700.000 raken tijdelijk werkloos. Tot het eerste kwartaal van volgend jaar vertraagt de economie; de export keert in april terug naar normaal.

Thanavat dringt er bij de regering op aan snel steunmaatregelen te nemen om de voorkomen dat mensen geld moeten gaan lenen bij geldwoekeraars, ‘which will directly affect the country’s overall debt situation’. In dat geval zou het aandeel van ‘informele’ schulden in de total schuldenlast stijgen van de huidige 20 naar 30 procent.

Microfinanciering kan worden uitgebreid via de dorpsfondsen, de Government Savings Bank, coöperaties en de besturen van tambons.

Volgens een onderzoek onder 1.244 personen van de UTTC is 43 procent van de respondenten op de een of andere manier gedupeerd door de overstromingen; de meerderheid zegt dat ze het zonder inkomen één à twee maanden kan uitzingen; daarna moeten ze geld lenen bij geldwoekeraars.

Sauwanee Thairungroj, vice-president research van de UTTC, vindt dat financiële instituten tegen redelijke rentepercentages geld zouden moeten uitlenen aan slachtoffers. Daarbij moeten ze soepele voorwaarden hanteren door bijvoorbeeld geen onderpand te eisen. Zo wordt voorkomen dat mensen door geldwoekeraars worden uitgebuit, zegt ze.

www.dickvanderlugt.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Schade overstromingen: 0,7-1 triljoen baht”

 1. cor verhoef zegt op

  Dat betekent dus eigenlijk dat Thailand bankroet is. Er betalen maar 2.4 miljoen mensen inkomsten belasting in dit land. De rest van de staatskas wordt gevuld door de IVA (9%), de BTW dus, en importtax. Het budget voor het fiscale jaar 2012 is een fractie van 0.7 triljoen. Het wordt tijd dat Thailand een landtax gaat invoeren voor braakliggend land van grootgrondbezitters. Wanneer gaat dat gebeuren? Oh, ik weet het al. NOOIT. Het parlement barst van de grootgrondbezitters en zo’n wet zal nooit verwekt worden, laat staan geboren.

  • Paul OKay zegt op

   de VAT bedraagt 7% in Thailand, geen 9%.
   Naast inkomstenbelasting en VAT, bestaan er ook nog corporate income tax, specific business tax, rental tax, interest tax, petroleum income tax, stamp duties. Dan hebben we het alleen over belastingen die geind worden door de revenue department.
   Er wordt ook nog geld binnengehaald door de customs department, Excise department en de lokale authoriteiten.
   Het GDP van Thailand (Bruto Binnenlands Product in het Nederlands) bedroeg in 2010 9,5 trillion Baht (NL: 9,5 biljoen).
   Overheidsinkomsten bedroegen in 2010 ruim 2 trillion (biljoen). Geen fractie dus maar het drievoudige van 0.7 trillion.

 2. Dirk zegt op

  Hier zit een vertalingsfoutje lijkt me. Triljard is een 1 met 21 nullen. Na miljard komt biljoen (engels trillion). Sorry voor het miere@#$#ken, maar triljard kwam zo raar op mij over 🙂

  http://www.z24.nl/economie/artikel_3782.z24

  • dick van der lugt zegt op

   Bedankt! Heb ik trillion dan altijd verkeerd vertaald? Dus trillion: biljoen. Je bent de eerste die mij op deze fout attent maakt. Overigens absoluut geen mierenneuken.
   Billion vertaal ik als miljard. Dat moet volgens mij wel goed zijn. Laat dat svp nog even weten.
   Groet, Dick

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    klopt!

   • Gringo zegt op

    De verwarring over trillion is niet zo vreemd als je op de Wikipedia pagina “Names of large numbers” kijkt. Daar wordt over een “Short scale” en een “Long scale” waarin verschillende benamingen zitten voor 10 tot de 9de en 12de macht. Vergelijk het daarna met de NL pagina en de verwarring is compleet. Wie gebruikt waar welke schaal?

 3. l.lagemaat zegt op

  In o.a. Ned. is het volgende afgesproken:

  1 miljoen (10 factor 6 dus 1.000.000)
  1miljard (10 factor 9 dus 1.000.000.000)
  1biljoen (10 factor 12 )
  1biljard ( 10 factor 15)
  1 triljoen ( 10 factor 18)
  1triljard (10 factor 21)

  Maar los van dit overzicht is de schade enorm en triest
  voor al die mensen die dit overkomen is.

  groet,

  Lodewijk

  • dick van der lugt zegt op

   Bedankt voor dit lijstje. Ik vertaal voortaan trillion met biljoen.
   Altijd fout gedaan. Maar ja, die grote aantallen ook, daar kun je je nauwelijks een voorstelling van maken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website