Nieuwjaarsduik bij Scheveningen (Anastasiia-S / Shutterstock.com)

Nog even even en wij begroeten het nieuwe jaar. Het oude jaar moet daarvoor eerst in stijl worden afgesloten en dat doen we vooral door terug te kijken. De jaarwisseling, Oud en Nieuw, is er dan ook een van tradities. Vuurwerk en oliebollen zijn al besproken op Thailandblog maar er is meer. Wat dacht je van een Nieuwjaarsduik en Nieuwjaarsvuren in Nederland? In België is het voor kinderen de gewoonte om op 1 januari een nieuwjaarsbrief met nieuwjaarswensen voor te lezen aan de ouders en aan de doopmeter en dooppeter. 

In Thailand wordt het nieuwe jaar op 13 april gevierd met een groot waterfeest. De traditie van Songkran komt oorspronkelijk van de oude brahmanen uit India. Huizen worden schoongemaakt, de Boeddhabeelden worden gewassen en rituelen worden uitgevoerd. Tijdens Songkran worden ouders en grootouders bedankt door hun kinderen door water over de handen te sprenkelen. Het water symboliseert geluk en vernieuwing.

Nederland

De laatste dag en van het oude jaar worden gebruikt om terug te kijken. Welke BN-ers zijn overleden, welke sportprestaties waren er en wat was er opvallend in het nieuws? Op oudejaarsavond zijn er veel feestelijkheden met muziekoptredens in de plaatselijke uitgaansgelegenheden. Op TV is er traditioneel de oudejaarsconference, dit jaar met Claudia de Breij. Spanning is er ook onder de bezitters van een oudejaarslot die azen op de hoofdprijs van 30 miljoen euro. Wie gaat er als multimiljonair het nieuwe jaar in? De afgelopen week kwamen de krantenbezorgers aan de deur met ‘de beste wensen voor het nieuwe jaar’ in de hoop een leuke fooi te krijgen. Wie vergeten was een kerstkaart te versturen koopt nog snel een kaart met ‘Gelukkig 2020’ er op. Dan dan het aftellen naar het nieuwe jaar. De champagneflessen worden met een knal ontkurkt en we wensen onze geliefden en famille een gezond en gelukkig nieuwjaar met een dikke zoen. De jas aan en naar buiten om het vuurwerk te bekijken.

Op Nieuwjaarsdag slapen we onze roes uit en moet de stoep ontdaan worden van de resten vuurwerk. De echte ‘diehards’ gaan naar Scheveningen voor de Nieuwjaarsduik, al is het water dit jaar niet erg koud. Ook vindt op 1 januari het traditionele Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker plaats in het concertgebouw van Wenen. Tevens is er een wedstrijd van het schansspringen in Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck en Bischofshofen. Sinds 1 januari 1923 vindt bijna jaarlijks op nieuwjaarsdag een Nieuwjaarswedstrijd plaats tussen Koninklijke HFC en Nederlandse ex-internationals.

De nieuwjaarsvuren zijn terug te vinden in de traditionele kerstboomverbrandingen die in sommige plaatsen nog steeds worden georganiseerd. Dit jaar geen vreugdevuur op het Noorderstrand van Scheveningen omdat er geen vergunning is afgegeven na de problemen van vorig jaar.

België

In België is het voor kinderen de gewoonte om op 1 januari een nieuwjaarsbrief met nieuwjaarswensen voor te lezen aan de ouders en aan de doopmeter en dooppeter. Meestal zijn doopmeter en dooppeter nabije familie en is dit gebeuren een echt familiefeest, in aanwezigheid van grootouders en ooms en tantes. De nieuwjaarswensen zelf worden meestal in rijm of versvorm geschreven. Na het voorlezen van de nieuwjaarsbrief krijgen de kinderen speelgoed of een nuttig geschenk. Het krijgen van geschenken met Nieuwjaar is in België even belangrijk als met Sinterklaas.

Wereldwijd

In veel landen zijn er opmerkelijke Nieuwjaarstradities die verder gaan dan oliebollen eten en vuurwerk afsteken. Zo springt men in Rusland met een kerstboom in de hand in een ijskoude rivier. De Grieken hangen een ui aan de deur en in  Denemarken gooien ze servies kapot bij de voordeur van de buren. Op het platteland van Roemenië verkleedt de bevolking zich in berenkostuums en gaan ze zo dansend de huizen langs om het kwaad te verjagen. En in Turkije brengt het geluk om rond middernacht wat zout voor je voordeur te strooien. In Singapore schrijven mensen hun wensen op opblaasbare witte ballen die ze laten drijven op de Singapore River. In Nieuw-Zeeland gebruiken ze keukengerei om het begin van het jaar te vieren. Potten en pannen worden tegen tegen elkaar  geslagen om zo de boze geesten weg te jagen. In Spanje is het gebruikelijk om bij middennacht op elke klokslag een druif te eten.

Weet jij nog nog opvallende Nieuwjaarstradities uit andere landen? Reageer dan. 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Opmerkelijke Oud en Nieuw tradities”

 1. Sjaak S zegt op

  Rio de Janeiro: duizenden mensen in het wit gekleed aan de Copa Cabana. Men neemt bloemen mee (bijna zoiets als Loey Kratong in Thailand.
  ‘s Avonds wordt gedineerd met vrienden of en familie en kort voor middernacht trekt iedereen in het wit gekleed naar het strand. De bloemen worden aan een zeegodin geofferd. Dit is nog een gebruik uit de slaventijd van de mensen die uit Afrika kwamen.
  Om middernacht wordt er op zee een groots vuurwerk opgestoken dat wel een half uur duurt.
  Ik heb het één keer meegemaakt en het was een van de mooiste belevenissen die ik tijdens oud op nieuw heb mogen ervaren. Dit ondanks dat Rio als “gevaarlijke” stad geldt.
  De sfeer was rustig en relaxed en bovenal gezellig. Om half één gingen we weer terug naar ons appartement, anderen gingen door met feesten…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website