Thaise rode curry met kip en jasmijnrijst – Gang Ped Gai (video)

Thaise rode curry met kip en jasmijnrijst is een heerlijk gerecht en gemakkelijk te maken. Breng de smaken van Thailand in jouw eetkamer! Wil je het iets minder pittig, doe dan minder curry of chilipeper in de saus.
De Thaise keuken zeer divers is en er wordt gebruikgemaakt van een grote verscheidenheid aan ingrediënten, kruiden en specerijen. Thais gerechten kenmerken zich doordat er getracht wordt vijf fundamentele smaaksensaties met elkaar te verenigen in een maaltijd, en soms ook binnen één gerecht: heet (pittig), zuur, zoet, zout en (optioneel) bitter. Ook het enthousiaste gebruik van grote hoeveelheden verse kruiden in gerechten is een eigenschap van de Thaise keuken.
Thaise rode curry met kip en jasmijnrijst is een klassiek gerecht uit de Thaise keuken en staat bekend om zijn rijke en aromatische smaak. De curry combineert de pittigheid van rode chilipepers met de romigheid van kokosmelk en de smaken van typische Thaise kruiden zoals citroengras, galangawortel en kaffir limoenblaadjes. Kip, als het voornaamste vlees, wordt zachtjes gestoofd in de curry, waardoor het heerlijk mals en doordrenkt raakt met de kruidige smaak. De curry wordt meestal geserveerd met jasmijnrijst, een geurige rijstsoort die het pittige gerecht mooi in balans brengt. Samen vormen ze een perfect harmonieus gerecht. De Thaise naam voor rode curry met kip is “แกงเผ็ดไก่” (Gang Ped Gai).
Thaise rode curry met kip en jasmijnrijst
Ingrediënten:
- 500 g kipfilet
- 250 ml kippenbouillon
- 500 ml kokosmelk
- 1 el rode curry
- 1 el kokosolie
- 150 g bamboestengels
- 4 blaadjes kaffir limoen
- 2 stengels citroengras
- 4 cm gember
- 2 el vissaus
- 1 kl rietsuiker
- ½ bot Thaise basilicum
- ½ bot koriander
- 3 koppen jasmijnrijst
- 2 el jasmijnthee
- 10 baby maïs
- 10 Thaise lange bonen
- 1 rode paprika
- 1 tomaat
- 1 limoen
- 1 ui
- 1 rode chilipeper
Bereiding:
- Week de rijst twee uur in water.
- Klop de kipfilets mals. Snij in stukjes. Schroei dicht in wat kokosolie.
- Breng de rijst aan de kook met een builtje jasmijnthee.
- Voeg de fijn gesneden ui toe. Snij de peper fijn en de stengels citroengras overlangs. Voeg ze toe aan de kip. Voeg er 4 kaffir blaadjes aan toe en een eetlepel rode curry.
- Blus met 250 ml kippenbouillon en 500ml kokosmelk. Voeg een eetlepel vissaus, vijf centimeter fijngesneden gember, in twee gesneden babymaïs en Thaise lange bonen. Snij een tomaat en paprika in stukjes en voeg toe aan de curry.
- Laat nog een paar minuten pruttelen.
- Snij een limoen in partjes. Haal de blaadjes van de Thaise basilicum. Snij fijn met de koriander.
- Schep de rijst in een kommetje met wat rode curry. Werk af met de verse kruiden en de limoen.
Video:
Over deze blogger

-
Dit artikel is geschreven en gecontroleerd door de redactie. De inhoud is gebaseerd op persoonlijke ervaringen, meningen en eigen onderzoek van de auteur. Waar relevant is er gebruikgemaakt van ChatGPT als hulpmiddel bij het schrijven en structureren van teksten. Hoewel er zorgvuldig wordt omgegaan met de inhoud, kan niet worden gegarandeerd dat alle informatie volledig, actueel of foutloos is.
De lezer is zelf verantwoordelijk voor het gebruik van de informatie op deze website. De auteur aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade of gevolgen die voortvloeien uit het gebruik van de geboden informatie.
Lees hier de laatste artikelen
Cultuur16 oktober 2025‘Waarom niemand hier ooit afscheid neemt’
Gezondheid16 oktober 2025Philips introduceert slimme patiëntbewaking voor Thaise ziekenhuizen
Reistips16 oktober 2025Luang Prabang zet Laos op de wereldkaart met authentiek en duurzaam toerisme
Expats en pensionado16 oktober 2025Verzekeren tijdens de verhuizing naar Thailand
Bedankt maar weer voor een heerlijk recept