Tay yemekleri (2)
Wederom enkele heerlijk Tayland dili gerechten die gemakkelijk thuis te maken zijn. Met dank aan Chris Vercammen uit Chiang Mai.
Groene kipcurry
maddeler:
- 200 gr sperziebonen
- 1 kg kippenpoten
- 1 blik bamboescheuten
- 2 eetlepels Thaise chili pasta
- Stengel citroengras
- 1 eetlepel garnalenpasta
- Bosje groene koriander
Bereleme:
Snijd het kippenvlees van de botten en doe dit in 6 dl water met een beetje zout en kook het ongeveer 15 minuten. Meng het kippenvlees met de chili pasta en laat dit 10 minuten intrekken. Zeef de bouillon, doe het gemarineerde kippenvlees erin en kook 10 minuten. Snij de lange sperziebonen in vieren en doe deze samen met de kleingesneden bamboescheuten, de garnalenpasta en het eveneens fijngesneden citroengras erbij en kook verder voor ongeveer 15 minuten. Als laatste bestrooi je dit met de fijngeknipte koriander.
Bahşiş:
je kan ook eerst een volledige kip koken en dan ontbenen en de bouillon verder gebruiken.
Noedels met ananas en garnalen
maddeler:
- 400gr noedels
- halve ananas
- 200 garnalen
- stukje gemberwortel
- 4 diş sarımsak
- 3 chilipepers
- 4 eetlepels citroensap
- 3 yemek kaşığı balık sosu
- 3 yemek kaşığı şeker
- 50 gr gedroogde vis
Bereleme:
Week de noedels in warm water. Snipper de knoflook, de pepers en de geraspte gemberwortel en roerbak deze.Voeg nu de garnalen erbij en roerbak voor ongeveer 3 minuten.Voeg nu de rest van de ingrediënten erbij en verhit deze door en door. Serveer de noedels in voorverwarmde schaal en doe het garnalenmengsel er boven op.
Bahşiş:
Garnalen kunnen vervangen worden door gedroogde garnalen en suiker door basterd- of palmsuiker.
Kokosbananen
maddeler:
- 4 bananen
- 50 gr hindistan cevizi
- 50 gr paneermeel
- 50 gram un
- 2 yumurta
- 100 bruine suiker
- 2 dl hindistan cevizi sütü
Bereleme:
Rol de bananen nadat de schil verwijderd is door de bloem. Meng paneermeel samen met de kokos. Klop 2 eieren los en rol de bananen door de eieren en het kokos/paneermengsel. Frituur ze tot ze goudbruin zijn. Ondertussen los je de suiker op in een pan met dikke bodem en kook tot het karamel wordt. Voeg nu de kokosmelk toe en verhit tot de karamel is opgelost. Dit kan meerdere minuten in beslag nemen. Kook vervolgens de saus in tot hij mooi dik is en giet over de bananen.
Bahşiş:
Kokos en paneermeel kan je vervangen door Tempura poeder dat aan te maken is met water of melk.
Groene currypasta
maddeler:
- 50 gr groene pepers
- 2 sjalotjes
- 2 sap limon otu
- 2 stukje gemberwortel
- 2 citroenbladeren
- geraspte schil van 1 citroen
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 eetlepel garnalenpasta
- 2 diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
Bereleme:
De sjalotjes, knoflook en de gemberwortel fijnsnipperen. Nu alles in de keukenmachine pureren.
Bahşiş:
Te bewaren in glazen bokaal in de koelkast of plastic zakjes luchtdicht toe te lassen.
Gerecht is te verwerken in meerder Thaise schotels.