Dit keer een populair ontbijtgerecht (al wordt het ook wel de hele dag door gegeten): Jok (โจ๊ก) een stevige en hartige rijstepap, maar je mag het ook rijstsoep noemen en verkrijgbaar bij iedere 7-Eleven in Thailand.

Jok e entsoe ka raese e pshatlehileng ea jasmine e phehiloeng ka metsing ho fihlela e fetoha setlolo se bonolo, se teteaneng hanyenyane. Lijong tsa Thai, congee ea raese hangata e jeoa ka lehe le tala kapa le phehiloeng hanyane. Kolobe kapa nama ea khomo le li-scallions tse khaotsoeng li kenngoa. Sejo se ka ikhethela ka pathongko e nyenyane e kang donut, konofolo e halikiloeng, ginger le li-pickle tse nang le linoko kapa radish.

Nama ea kolobe e bonolo e fana ka tatso e tebileng, ha litlama tse ncha li fa raese monko o monate. Joale sejana se tšeloa ka soy sauce le / kapa tlhapi ea tlhapi. Sena se etsa hore motoho oa raese/sopho e be monate ebile e monate.

Leha e tsebahala joalo ka lijo tsa hoseng, Thailand e na le lireschorente tse khethehileng tsa Jok tse rekisang sejana letsatsi lohle. Ho fapana ha nama le litlolo le tsona ho tloaelehile. E tsebahala haholo nakong ea mariha ea Thailand.

Ho na le libaka tsa ho jella tsa Jok Bangkok tse kang Bang Rak on Charoen Krung, e thathamisitsoeng ho Michelin Guide, le Talat Noi e Chinatown haufi le Wat Traimit e Hua Lamphong. Lireschorente tse ling li rekisa Jok lihora tse 24 ka letsatsi, 'me ho na le bareki ba bangata!

Tšimoloho le histori

De geschiedenis van Jok is nauw verbonden met de migratie van Chinese immigranten naar Zuidoost-Azië, waaronder Thailand, vele eeuwen geleden. Deze immigranten brachten hun traditionele gerechten mee, waaronder congee. Congee werd geleidelijk aangepast aan de lokale Thaise smaken, wat resulteerde in Jok zoals we die vandaag kennen. Het gerecht is een uitstekend voorbeeld van hoe culturele uitwisseling de culinaire landschappen kan vormen.

Lintho tse khethehileng

Een van de kenmerken die Jok onderscheiden, is de bereidingswijze en de consistentie. Het wordt langzaam gekookt tot een dikke, romige pap, die zowel hartig als troostend is. Jok kan op verschillende manieren worden geserveerd, afhankelijk van persoonlijke voorkeur, met verschillende toppings zoals varkensgehakt, kip, eieren, lente-uitjes, verse gember, gefrituurde knoflook, en chilipoeder voor extra pit.

Liprofaele tsa tatso

Jok onderscheidt zich door zijn subtiele maar complexe smaakprofiel. De basis van de rijstepap is relatief mild, wat een perfect canvas biedt voor de rijke smaken van de toevoegingen. Het gehakt wordt vaak gemarineerd met sojasaus, vissaus en een vleugje witte peper, wat diepte en umami toevoegt. De gefrituurde knoflook en verse gember brengen een knapperige textuur en een scherpe, aromatische smaak. De lente-uitjes en verse koriander zorgen voor een frisse afwerking, terwijl een rauw ei, direct in de hete pap geroerd, een romige consistentie en rijkdom toevoegt.

Porridge (jok-prince) Bang rak Bangkok (Kittipong Chararoj / Shutterstock.com)

Ingrediënten voor Jok (Thaise rijstepap)

Voor 4 porties heb je nodig:

  • 1 senoelo sa raese ea jasmine
  • 6 tot 8 kopjes kippenbouillon (afhankelijk van hoe dik of dun je de pap wilt)
  • 200 gram varkensgehakt of kipgehakt
  • 2 cloves konofolo, khabeloa chopped
  • 1 theelepel gember, fijn geraspt
  • 1 tablespoon ea soy sauce
  • 1 teaspoon sauce ea tlhapi
  • ½ theelepel witte peper
  • 2 eiee ea selemo, e khaotsoeng hantle
  • 1 letsoho la coriander e ncha, e khaotsoeng hantle
  • 1 ei (optioneel)
  • Gefrituurde knoflook (optioneel, voor garnering)
  • Een paar druppels sesamolie (optioneel, voor smaak)
  • Letsoai ho latsoa

Litokisetso

  1. Rijst voorbereiden: Spoel de jasmijnrijst onder koud water tot het water helder is. Dit helpt om overtollig zetmeel te verwijderen en zorgt voor een gladdere jok.
  2. Pheha raese: Doe de gespoelde rijst in een grote pan en voeg de kippenbouillon toe. Breng aan de kook op middelhoog vuur. Zodra het kookt, zet je het vuur laag, dek je de pan af en laat je het zachtjes sudderen. Roer af en toe om te voorkomen dat de rijst aan de bodem van de pan blijft plakken. Kook tot de rijst zacht is en begint uiteen te vallen, ongeveer 1 tot 1,5 uur. Voeg indien nodig extra bouillon of water toe als de jok te dik wordt.
  3. Bereid het vlees: Meng in een kom het varkens- of kipgehakt met de fijngehakte knoflook, gember, sojasaus, vissaus, witte peper, en een snufje zout. Goed mengen.
  4. Kook het vleesmengsel: Verhit een pan op middelhoog vuur en voeg het vleesmengsel toe. Bak het gehakt rul en gaar, ongeveer 5 tot 7 minuten. Zet apart.
  5. Voeg het vlees toe aan de rijstepap: Wanneer de rijst de gewenste consistentie heeft bereikt, voeg je het gekookte vleesmengsel toe aan de pan. Roer goed door om alles te combineren.
  6. Ei (optioneel): Als je wilt, kun je nu een rauw ei in de jok breken. Roer snel door de hete rijstepap zodat het ei gaart en door de jok wordt verdeeld.
  7. Ho sebeletsa: Schep de jok in kommen. Garneer met fijngehakte lente-ui, verse koriander, gefrituurde knoflook, een paar druppels sesamolie en eventueel extra witte peper.

Jok is heerlijk als ontbijt of als lichte maaltijd. Het is troostvoedsel dat in Thailand op elk moment van de dag wordt gegeten. Geniet ervan!

5 reacties op “Jok (hartige rijstepap)”

  1. Louis e bua ka

    Sejo se monate se bonolo. Mosali oa ka o lula a e ja ha a tšoeroe ke lefuba.

    • RonnyLatYa e bua ka

      Le nna 😉

      • Joop e bua ka

        Le 'na

        • Stan e bua ka

          Eseng 'na

  2. Johanne 2 e bua ka

    In Koh Yao Noi kreeg ik dit iedere ochtend geserveerd. Zo herstelde ik goed van mijn Covid.

    Sindsdien is het mijn favoriete ontbijt in Thailand. Tenzij ik een keer trek heb in een Frans stockbroodje met pain o chocolat of iets dergelijks.

    Yok is ook erg goedkoop. Ik ken een tentje in Koh Samai. Als ik me niet vergis rekende het restaurantje maar 40 Baht.

    In Bangkok brengen ze yok naar mijn kamer als ik ze een belletje geef.

    Zo heerlijk om hiermee je dag te starten. Soms moet je wel vragen naar de gember en de koriander.


Siea maikutlo

Thailandblog.nl e sebelisa li-cookies

Webosaete ea rona e sebetsa hantle ka lebaka la li-cookies. Ka tsela ena re ka hopola litlhophiso tsa hau, ra u fa mpho ea botho le ho re thusa ho ntlafatsa boleng ba sebaka sa marang-rang. bala ho eketsehileng

Ee, ke batla webosaete e ntle