Taizemes ēdieni mājām (4. daļa)

Ar nosūtīto ziņojumu
Ievietots Eten en drinken
Tags: , , ,
17 jūlijs 2016

Taizemes virtuve ir pasaulē slavena. Ēdieniem ir izsmalcināta garša, svaigas sastāvdaļas, tie ir barojoši un veselīgi.

Vēl viena patīkama taju ēdienu iezīme ir tā, ka tos ir viegli pagatavot pašiem. Kriss Verkamens, beļģu emigrants Čiangmai, atsūtīja mums vairākas receptes, kuras varat pagatavot arī mājās.

Sastāvdaļas ir pieejamas Nīderlandes un Beļģijas lielveikalos. Tai nevajadzētu radīt problēmas emigrantiem Taizemē. Tas ir arī ļoti lēts.

Chilisoep met Kumara

Ingrediente:

  • 1,5 l kippenbouillon
  • 3 citronzāles kāti
  • 1,5 theelepel gedroogd citroengras(te weken)
  • 3 verse rode chilipepers gehalveerd
  • 10 šķēles svaiga ingvera
  • 5 tot 6 korianderplantjes (wortels wassen en blaadjes afhalen en fijnsnijden)
  • een grote kumara (zoete aardappel)
  • 1 ēdamkarote taju zivju mērce
  • 185 ml kokosmelk.

Sagatavošanas metode:
Breng in een ruime pan de bouillon met het citroengras, de chilipepers, gember en de korianderwortels op een matig vuur aan de kook. Voeg de Kumara toe, in blokjes van 2 cm en laat het geheel zonder deksel 15 minuten zachtjes koken.

Verwijder het citroengras, de gember en de korianderwortels. Laat de soep iets afkoelen en pureer vervolgens in de keukenmachine of blender. Schenk de soep weer in een schone pan en roer er 125 ml van de kokosmelk en de vissaus door. Laat 4 minuten al roerend koken op een matig vuurtje en roer 2/3 van de achtergehouden korianderblaadjes door de soep.

Dien de soep op in kommen, gegarneerd met wat kokosmelk en de rest van de korianderblaadjes.

Padoms:
Als er geen plantjes met wortel beschikbaar is gebruik dan de stelen van de koriander.


Tamarindegarnalen uit de wok

Ingrediente:

  • 2 eetlepels tamarinde pasta
  • 125 ml ūdens
  • 2 ēdamkarotes augu eļļas
  • 3 stengels fijngehakt citroengras
  • 2 verse fijngehakte rode chilipepers
  • 500 gr middelgrote garnalen
  • 2 groene (onrijpe) mango geschild in plakjes
  • 3 eetlepels fijngehakte verse koriander
  • 2 ēdamkarotes brūnā cukura
  • 2 ēdamkarotes laima sulas

Bereids:
Schep de tamarinde pasta in een kommetje water en laat dit ongeveer 20 minuten staan. Giet de pasta af, bewaar het vocht, zeef het en zet apart.Verhit olie in een wok of koekenpan op hoog vuur. Voeg er citroengras en chilipepers aan toe en roerbak 1 minuut. Voeg de garnalen toe en bak 2 minuten tot ze van kleur veranderen.

Voeg de mango, koriander, suiker, limoensap en tamarindevocht aan toe. Roerbak circa 5 minuten tot de garnalen gaar zijn.

Padoms:
Citroengras kan je ook vervangen door fijngehakte limoenschil.


Kip in oestersaus

Ingrediente:

  • 2,5 ēdamkarote augu eļļas
  • 500 gr kipfilet in dobbelsteentjes
  • 4 verse groene chilipepers (in stukjes van 1 cm)
  • 3 ingvera šķēles
  • 90ml oestersaus
  • 1 tējkarote tumšās sojas mērces
  • ½ tējkarotes cukura
  • ½ tējkarotes sāls
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 lente uitjes(in diagonale stukjes)2 eetlepels koriander fijngehakt

Bereids:
Verhit olie in een wok of koekenpan op hoog vuur en voeg de kip, chilipepers en gember aan toe en roerbak 3 tot 4 minuten tot de kip goudbruin is.
Roer er de sojasaus, suiker, knoflook en het zout door en roerbak nog eens 4 minuten. Strooi er de lente uitjes en koriander over het gerecht en meteen serveren.

Padoms:
Je kan ook versgemalen chilipepers uit potjes gebruiken en sojasaus vervangen door Maggi.

Komentāri nav iespējami.


Atstājiet savu komentāru

Thailandblog.nl izmanto sīkfailus

Mūsu vietne vislabāk darbojas, pateicoties sīkdatnēm. Tādā veidā mēs varam atcerēties jūsu iestatījumus, sniegt jums personisku piedāvājumu un jūs palīdzat mums uzlabot vietnes kvalitāti. Lasīt vairāk

Jā, es vēlos labu vietni